Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2016

«Επιλογή Ευθύνης»: Στον άξονα Βόλου – Λάρισας το Εμπορευματικό Κέντρο Θεσσαλίας

«Στον άξονα Βόλου – Λάρισας η δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στη Θεσσαλία, σύμφωνα με την πρόταση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας και τις προβλέψεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου», τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», σχολιάζοντας την πρόθεση της ΓΑΙΑΟΣΕ για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στη Λάρισα, όπως εκφράστηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας. Η «Επιλογή Ευθύνης», επισημαίνοντας τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής του Βελεστίνου για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου, καλεί την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το ΤΕΕ και όλους τους παραγωγικούς φορείς να αναλάβουν πρωτοβουλία για την υλοποίηση, ενόψει και του νέου ΕΣΠΑ, αυτού του μείζονος αναπτυξιακής σημασίας για όλη τη Θεσσαλία έργου.
Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της παράταξης έχει ως εξής:
 «Από τα μέσα ενημέρωσης πληροφορηθήκαμε την πρόθεση της ΓΑΙΑΟΣΕ να δημιουργήσει στη Λάρισα Εμπορευματικό Κέντρο αγροτικών και όχι μόνο προϊόντων. Σύμφωνα μάλιστα με τον διευθύνοντα σύμβουλο  της ΓΑΙΑΟΣΕ, κ. Αθανάσιο Σχίζα, η Λάρισα μπορεί να μην έχει λιμάνι, όμως η δυναμική της και η γεωγραφική της θέση είναι τέτοιες, που μπορεί να φιλοξενήσει το πρώτο χερσαίο (χωρίς απευθείας σύνδεση με λιμάνι δηλαδή) Εμπορευματικό Κέντρο και από εκεί τα προϊόντα θα φτάνουν φτηνά, γρήγορα και με ασφάλεια στα μεγάλα λιμάνια της χώρας.
Η θέση να δημιουργηθεί Εμπορευματικό Κέντρο σε μεγάλη απόσταση από λιμάνι είναι μάλλον καινοφανής. Σε κάθε περίπτωση, για τόσο σοβαρά θέματα είναι αδιανόητο στην εποχή μας να αυτοσχεδιάζει ο κάθε δημόσιος φορέας, ερήμην του ευρύτερου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού.
Επισημαίνουμε ότι ήδη από το 2003, το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Θεσσαλίας πρότεινε τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου Θεσσαλίας στον άξονα ανάπτυξης Βόλου – Λάρισας, σε συνδυασμό με τη δημιουργία εμπορευματικών κόμβων για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Καρδίτσας και των Τρικάλων. Επίσης, το Ρυθμιστικό Σχέδιο και Πρόγραμμα Προστασίας Περιβάλλοντος Οικιστικού Συγκροτήματος Βόλου, του οποίου εκκρεμεί η έγκριση,  αναφέρεται στη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου στον άξονα ανάπτυξης του δίπολου Βόλου – Λάρισας, ως μια υποδομή διαπεριφερειακού και περιφερειακού ενδιαφέροντος.
Η νεώτερη νομοθεσία (Ν.4302/2014) δεν αναφέρεται πια σε Εμπορευματικά Κέντρα, αλλά σε Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής, η δημιουργία των οποίων έχει σημαντικά απλουστευθεί. 
 
Θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία της ΓΑΙΟΣΕ είναι μια ευκαιρία να ανοίξει και πάλι το θέμα της δημιουργίας Εμπορευματικού Κέντρου (Κέντρου Αποθήκευσης και Διανομής) στη Θεσσαλία. Υπενθυμίζουμε ότι όλες οι συζητήσεις στο παρελθόν συνέκλιναν ότι καταλληλότερη θέση για τη δημιουργία Εμπορευματικού Κέντρου είναι η περιοχή του Βελεστίνου, με το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στον άξονα του δυναμικού διπόλου Βόλου – Λάρισας, σε επαφή με το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο και τη σιδηροδρομική γραμμή, της οποίας ήδη προχωράει η ηλεκτροκίνηση, και σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από το λιμάνι του Βόλου και το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου.
 Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Βόλου, το Επιμελητήριο Μαγνησίας, το ΤΕΕ και όλοι οι παραγωγικοί φορείς, θα πρέπει να τοποθετηθούν  υπεύθυνα για το θέμα και να αναλάβουν κάθε αναγκαία πρωτοβουλία, ενόψει και του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, για την υλοποίηση ενός έργου μείζονος αναπτυξιακής σημασίας για ολόκληρη τη Θεσσαλία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: