Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Δήμος Βόλου: Η «προίκα» της 1ης θητείας – Η «φούσκα» της Δημοτικής Αρχής – Το αύριο του Δήμου

Η «προίκα» της 1ης θητείας του νέου Δήμου Βόλου: δραστική μείωση, κατά 18 εκατ., του χρέους και προγραμματική ετοιμότητα

Ενάμιση σχεδόν χρόνο τώρα, παρακολουθούμε το επικοινωνιακό «σόου» της Δημοτικής Αρχής και προσωπικά του σε αργία πλέον δημάρχου, που ισχυρίζεται συνεχώς ότι παρέλαβε έναν δήμο δήθεν διαλυμένο και καταχρεωμένο, αφήνοντας, μάλιστα, ανερυθρίαστα, να εννοηθεί πως γι’ αυτό ευθυνόταν η προηγούμενη δημοτική αρχή. Το ψέμα όμως έχει «κοντά ποδάρια». Τα παραμύθια κάποτε τελειώνουν. Κι ήταν καλό το παραμύθι του τελευταίου ενάμιση χρόνου, αλλά τελείωσε πια ο «δράκος», οι «κακοί παλιοί».

Τα επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία του ισολογισμού 2014, που «κλείνει» τη θητεία της προηγούμενης διοίκησης και που εγκρίθηκε πρόσφατα από την παρούσα δημοτική αρχή, χωρίς την οποιαδήποτε παρατήρηση – σημείωση – επιφύλαξη εκ μέρους της, ακυρώνουν πλήρως την παραπλανητική ρητορική της, αποκαλύπτουν την αναντιστοιχία ανάμεσα στα λόγια της και την πραγματικότητα, ξεσκεπάζουν τα ψέματα και τις συκοφαντίες της.

Τα επίσημα στοιχεία, λοιπόν, αποδεικνύουν πως παρά τη δραματική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον 62%, τη μεγάλη οικονομική στενότητα των συμπολιτών μας και τα ταμειακά ελλείμματα των πρώην δήμων Βόλου, Αγριάς και Αισωνίας, το διάστημα από 01-01-2011 έως και 31-08-2014, η απελθούσα δημοτική αρχή, όχι μόνο δεν επιβάρυνε ούτε κατ’ ελάχιστο τον Δήμο, αλλά μείωσε δραστικά το υφιστάμενο χρέος, με τους συντηρητικότερους υπολογισμούς, κατά 18 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικά, το διάστημα αυτό, εξοφλήθηκαν:
-       12,1 εκατ. ευρώ (-67%) βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, από τις οποίες 8,6 εκατ. ευρώ (-77%), προς προμηθευτές,
-       2,2 εκατ. ευρώ (-21%) τοκοχρεολύσια των δανείων των πρώην Δήμων,
-       1,5 εκατ. ευρώ υποχρεώσεις των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων προς ασφαλιστικά ταμεία,
-       1,2 εκατ. ευρώ τοκοχρεολύσια των δανείων των πρώην δημοτικών επιχειρήσεων, στα οποία οι πρώην Δήμοι ήταν εγγυητές.
Επίσης:
-       Καμία νέα δανειακή υποχρέωση δεν δημιουργήθηκε στο Δήμο.
-       Στον Δήμο, παραδόθηκε ταμείο 6.776.621,78 ευρώ και στη δήθεν «χρεοκοπημένη» ΔΕΥΑΜΒ 5.099.613,95 ευρώ.

Και όλα αυτά, όταν το θέμα των «κόκκινων» δήμων στη χώρα μας, όχι μόνο δεν έχει λήξει ακόμη, αλλά υπάρχουν πολλοί δήμοι που δεν μπορούν καν να συντάξουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς για το 2016!

Η πολύτιμη «προίκα» της προηγούμενης δημοτικής αρχής στην τωρινή είναι ένας δήμος με χρηστή διοίκηση και  μηδενική ανοχή σε κάθε φαινόμενο διαφθοράς. Ένας δήμος  οικονομικά, επιχειρησιακά και προγραμματικά έτοιμος για τις προκλήσεις του μέλλοντος. Συγκεκριμένα:
1.        Ένας δήμος οικονομικά υγιής και νοικοκυρεμένος, με μικρές βραχυπρόθεσμες και απολύτως ελεγχόμενες μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, για να έχουν σήμερα την ευχέρεια να σκορπούν χρήματα για επικοινωνιακά «σόου».
2.        Ολοκληρωμένη προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ, με μελέτες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση δεκάδων εκατομμυρίων,  στον Δήμο και τη ΔΕΥΑΜΒ.

Είναι ενδεικτικό πως η Δημοτική Αρχή, τόσο στο Στρατηγικό Σχέδιο όσο και στο νέο ΕΣΠΑ, τα μόνα έργα που πρότεινε για ένταξη, είναι κάποια από τα έργα που εμείς ετοιμάσαμε, χωρίς κανένα νέο που να ετοίμασε η ίδια, ενώ στη ΔΕΥΑΜΒ δυσκολεύεται να προχωρήσει ακόμη και τα έργα που βρήκε σε εξέλιξη, χωρίς η ίδια να έχει δρομολογήσει κάποιο νέο έργο.

Τέρμα, λοιπόν, με το παρελθόν και τη λάσπη. Αφήνουμε αυτούς που μας λοιδόρησαν, να αξιοποιούν τα αποτελέσματα του δικού μας αγώνα. Δέσμιοι του πολιτικά βρόμικου προεκλογικού τους αγώνα,  δεν έχουν τη λεβεντιά  να αναγνωρίσουν ότι, στη θητεία της προηγούμενης δημοτικής αρχής,  ο Δήμος στάθηκε όρθιος, έγινε σημαντικό  έργο σε ένα πολύ πιο αντίξοο από σήμερα οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον και υπήρξαν επιλογές που κάθε μέρα πια δικαιώνονται, ακόμη και από τους ίδιους που τις πολέμησαν και τις συκοφάντησαν (π.χ. Μουσείο Αργούς, Πολιτιστική Πρωτεύουσα, ύδρευση – άρδευση χωριών Πηλίου, πάρκινγκ Φιλελλήνων, Βιολογικός Καθαρισμός, Πράξη Εφαρμογής Αγίας Παρασκευής κλπ.).

Η διαχείριση της Δημοτικής Αρχής - Μια «φούσκα» που σκάει

Απορροφημένοι όλο αυτό τον καιρό στο να «σκαλίζουν» διαρκώς το παρελθόν και λειτουργώντας, ουσιαστικά, ως «κυβερνώσα» αντιπολίτευση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, προκειμένου να κρύψουν την άγνοια, την ανικανότητα, την απραξία και τις πραγματικές προθέσεις τους για ολοκληρωτική άλωση του Δήμου, έχουν χάσει την επαφή με το παρόν και το μέλλον. Και μοιάζουν πλέον με μια «φούσκα» που σκάει με μεγάλο θόρυβο. Η Δημοτική Αρχή μετράει ήδη σχεδόν 18 μήνες ζωής και δύσκολα θα βρεθεί Βολιώτης που να αισθάνεται σήμερα ότι η κατάσταση στην πόλη συνολικά, και στην κάθε δημοτική ενότητα ξεχωριστά, είναι καλύτερη από το 2014.

Μέχρι τώρα, το «έργο» της, πέρα από την αισθητικά αμφιλεγόμενη εορταστική φωταγώγηση λίγων κεντρικών δρόμων της πόλης και τα λουλουδάκια στη Δημητριάδος και Ιάσονος, εξαντλείται στην υποβάθμιση της καθημερινότητας, στην εγκατάλειψη των συνοικιών και των περιφερειακών ενοτήτων, στη συνειδητή απαξίωση των Υπηρεσιών και σε «βροχή» αναθέσεων δεκάδων χιλιάδων ευρώ, στην επιστροφή στις χειρότερες εποχές της ευνοιοκρατίας, της αναξιοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων,   στη δημιουργία ενός πολυτελούς προπαγανδιστικού μηχανισμού, στην περιφρόνηση της νομιμότητας και της διαφάνειας, στην άμεση ή έμμεση εμπλοκή του Δήμου σε μη νόμιμες διαδικασίες πραγματοποίησης εκδηλώσεων (π.χ. εμποροπανήγυρη, χριστουγεννιάτικο χωριό  κλπ). Δεν υπάρχει από τη Δημοτική Αρχή η παραμικρή αναφορά στη μεγάλη εικόνα. Η παραμικρή αναφορά σε ένα συνεκτικό και αποτελεσματικό σχέδιο για το παρόν και το μέλλον της πόλης. Καμία δημιουργική και ρεαλιστική ιδέα, που να δείχνει ότι ξέρουν πού πάμε.  Αναμενόμενα, βέβαια, δυστυχώς, όλα αυτά, αφού προεκλογικά καυχιόντουσαν για το ότι το μόνο πρόγραμμα που είχαν, ήταν η «Πάολα»…

Από αυτή τη δημοτική αρχή είναι αδύνατο να προκύψει η οποιαδήποτε ελπίδα. Οι άνθρωποι αυτοί επιδίωξαν από την αρχή το διχασμό και  την απομόνωση του Βόλου, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα εδραιώσουν τη «νέα τάξη πραγμάτων». Εκφέρουν καθημερινά ένα λόγο διχαστικό, άγονο, πεζοδρομιακό, παραπλανητικό, λαϊκιστικό, «χρυσαυγίτικο». Λόγο του χθες, με μονότονα επαναλαμβανόμενους μύθους, με συνεχή στοχοποίηση προσώπων, με απειλές και νταηλίκια. Πότε τους φταίει η προηγούμενη δημοτική αρχή, πότε τους φταίνε οι αντιπολιτεύσεις, πότε τα «κοπρόσκυλα» που διοίκησαν την πόλη τα τελευταία 40 χρόνια, πότε το «σάπιο» πολιτικό σύστημα, πότε η κυβέρνηση και κάποιοι βουλευτές, πότε η Επίτροπος, πότε τα δημοσιογραφικά «σκουπίδια»,  πότε οι δικαστές και οι δικηγόροι,  πότε οι εργαζόμενοι του Δήμου και οι καθαρίστριες των σχολείων, πότε το ΤΕΕ, πότε το Γηροκομείο και το Ορφανοτροφείο, πότε το Νοσοκομείο, πότε ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός και οι σύνδεσμοι φιλάθλων. Δεν γίνεται όμως συνεχώς να φταίνε οι άλλοι για όλα. 

Η κατασκευή εχθρών, το παιγνίδι της μετάθεσης ευθυνών, οι υπεκφυγές  και τα ψέματα, έφτασαν όμως στο τέλος του. Και ο κόσμος πλέον το έχει καταλάβει. O «βασιλιάς» αποδείχθηκε «γυμνός». Και η μόνη συγκολλητική ουσία της Δημοτικής Αρχής  είναι  η εξουσία καθ´ εαυτήν.
  
Το αύριο του Δήμου

Η απογοητευτική διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων, η πλήρης καταρράκωση του δημοτικού συμβουλίου, με αποκλειστική ευθύνη του προέδρου,  η θέση σε προσωρινή αργία του δημάρχου και η καθημερινή αντιποίηση αρχής εκ μέρους του, που διατυμπανίζεται μάλιστα με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, και ο ρόλος της μαριονέτας που έχει αποδεχθεί ο ασκών καθήκοντα δημάρχου, δημιουργούν μία νέα ζοφερή πραγματικότητα στον Δήμο. Για  όλη αυτή την κατάντια είναι συνυπεύθυνη ολόκληρη η ομάδα της συμπολίτευσης.

Δυστυχώς για την πόλη, δικαιωθήκαμε απόλυτα στις πολιτικές επισημάνσεις και την τεκμηριωμένη κριτική μας, από την προεκλογική ακόμη περίοδο. Το θέμα όμως για μας δεν είναι η δικαίωσή μας. Ποτέ δεν ήταν. Το θέμα είναι να μην ακυρωθεί ό,τι με τόσο κόπο κατακτήθηκε.

Στη σημερινή δυσμενή συγκυρία, ο Βόλος βρίσκεται αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί αμέριμνος μία πορεία εκφυλισμού και ιστορικής παρακμής της πόλης μας. Όλοι πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης, θεσμικοί εκπρόσωποι, κόμματα, φορείς, σύλλογοι, πολίτες, δεν δικαιούνται να παριστάνουν ότι δεν βλέπουν τι γίνεται και, είτε από φόβο, είτε από μικροπολιτικές επιλογές, είτε για μικροσυμφέροντα, με τη σιωπή ή την παρουσία τους, να νομιμοποιούν την εξαθλίωση του δημόσιου βίου στην πόλη μας και την οπισθοδρόμηση του Δήμου.

Στην κρίσιμη αυτή φάση, αυτό που προέχει, είναι το αύριο της πόλης και του Δήμου. Γι’ αυτό και λέμε ότι είναι καιρός να βρουν σημεία συνεννόησης και συνεργασίας όλες οι δυνάμεις που αισθάνονται ευθύνη απέναντι στη δημοκρατική παράδοση της πόλης, τον πολιτισμό, την ιστορία, το παρόν και την προοπτική της. Παραμερίζοντας ιδεολογικές διαφορές και προσωπικές φιλοδοξίες, με αυτοδιοικητική προσήλωση και με μόνο γνώμονα το συμφέρον της πόλης και των δημοτών. Η νομιμότητα, ο κοινωνικός προσδιορισμός των παρεμβάσεων του Δήμου, η βελτίωση της καθημερινότητας και η προώθηση των μεγάλων θεμάτων που απασχολούν την πόλη, είναι ζητήματα που μας ενώνουν. Και υπάρχει ευρύ πεδίο συνεργασίας, τόσο στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και στην κοινωνία, με κοινωνικούς φορείς, συλλόγους και πολίτες. Εμείς έχουμε αποδείξει  ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε έτσι. Και αυτό προσπαθούμε και θα προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο να κάνουμε πράξη στην καθημερινή μας λειτουργία.
Θα συνεχίσουμε ως παράταξη να ασκούμε γόνιμη, δημιουργική και μαχητική αντιπολίτευση. Από τη θέση που μας έταξαν οι συμπολίτες μας, θα αντιταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή τη νοσηρή κατάσταση, που απαξιώνει τους θεσμούς και καθηλώνει την πόλη. Αρκετή  η ζημιά που έχει γίνει.

Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύουμε τη συλλογική μας λειτουργία και ενδυναμώνουμε την παρουσία μας στην κοινωνία και τα προβλήματά της. Σε συνέχεια των αποφάσεων της συνέλευσής μας, τον περασμένο Δεκέμβριο, για τη συγκρότηση του Συντονιστικού Οργάνου της παράταξης, στο εξής, την ομάδα των δημοτικών και τοπικών μας συμβούλων και των  εκπροσώπων μας στα νομικά πρόσωπα και τις διάφορες επιτροπές του Δήμου, θα πλαισιώνει και μία ομάδα νέων ανθρώπων, υποψηφίων του συνδυασμού μας, ως ένα πρώτο δείγμα ανανέωσης και ανάδειξης μιας νέας γενιάς αυτοδιοικητικών στελεχών. Ως ένα μήνυμα κοινωνικής συμμετοχής και  προοπτικής.
Είναι συμπολίτες μας από ένα ευρύ φάσμα του επαγγελματικού και κοινωνικού χώρου, με διάθεση ανιδιοτελούς προσφοράς στον τόπο τους. Τα ονόματά τους: Άγγελος Γεωργακόπουλος (αγρότης-παραγωγός), Εύα Γιαλίδη (δικηγόρος), Αγγελική Γκούρου (εκπαιδευτικός), Σπύρος Κούριας (εκπαιδευτικός-ελεύθερος επαγγελματίας), Νίκος Παναγιωτόπουλος (ιδιωτικός υπάλληλος), Γιώργος Παπαποστόλου (δικηγόρος), Πέτρος Πετρούλιας (διασώστης ΕΚΑΒ), Θανάσης Σιούρας (δάσκαλος).

Πολλοί θα ήθελαν να «πάμε σπίτι μας», αλλά εμείς είμαστε εδώ, ως «Επιλογή Ευθύνης» για την πόλη. Και «πάμε μπροστά»!


Δεν υπάρχουν σχόλια: