Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

«Επιλογή Ευθύνης»: Πότε θα αποκτήσει επιτέλους ο Βόλος Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών;

Το κατά πόσο η Δημοτική  Αρχή  σκοπεύει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις ενέργειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ώστε ο Βόλος να αποκτήσει σύντομα Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών, θέτουν με ερώτησή τους προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», Ν. Οικονόμου, Α. Παπατόλιας, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Στόικος.
«Η χώρα μας έχει το θλιβερό «προνόμιο» να μη διαθέτει Κέντρο  Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών. Πρόκειται για ευθεία παραβίαση του δικαιώματος και της ελευθερίας του ατόμου να διαθέτει μετά θάνατον το σώμα του, σύμφωνα με τις ιδεολογικές αξίες και τα θρησκευτικά του πιστεύω», υπογραμμίζουν στην ερώτησή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της «ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ».
Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:
«Η επιθυμία του Μηνά Χατζησάββα για αποτέφρωση μετά θάνατον του σώματός του, έφερε και πάλι στην επικαιρότητα το θλιβερό «προνόμιο» της  χώρας μας να μη διαθέτει Κέντρο  Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών. Πρόκειται για ευθεία παραβίαση του δικαιώματος και της ελευθερίας του ατόμου να διαθέτει μετά θάνατον το σώμα του, σύμφωνα με τις ιδεολογικές αξίες και τα θρησκευτικά του πιστεύω, που δεν μπορεί να είναι ανεκτή  σε μια συνταγματική Δημοκρατία, η οποία σέβεται τις Διεθνείς συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών μειονοτήτων. Το αποτέλεσμα αυτού του απίστευτου αναχρονισμού είναι πολίτες να αναγκάζονται να απευθυνθούν σε γειτονικές χώρες, για να υλοποιήσουν την προθανάτια επιθυμία (για καύση) εκδημούντων συγγενικών προσώπων τους.
Το 2012,  με εισήγηση του τέως δημάρχου, Π. Σκοτινιώτη, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου αποφάσισε, με την με αρ. 209/2012 απόφασή του και σύμφωνα με την ισχύουσα τότε νομοθεσία, η οποία πλέον έχει γίνει πιο ελαστική, τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών, εντός του χώρου του Κοιμητηρίου «Κούκος», σε ήδη υφιστάμενο κτήριο.
Στη συνέχεια, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή προχώρησε τη διαδικασία  (γνωμοδοτήσεις από φορείς, ΣΥΠΟΘΑ, Δασαρχεία, κλπ) έκδοσης του απαιτούμενου τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, προκειμένου να ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τη χωροθέτηση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών. Ο σχετικός μάλιστα φάκελος έχει κατατεθεί στο ΥΠΕΚΑ από τις 29.4.2013.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκος, απαντώντας, τον Ιανουάριο του 2014, σε σχετική ερώτηση του σημερινού Προέδρου της Βουλής, Ν. Βούτση, αναγνώρισε ότι ο Δήμος Βόλου είναι ο μόνος που παρουσιάζει ετοιμότητα για την κατασκευή του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα.
Δυστυχώς, η σημερινή Δημοτική Αρχή, από την ανάληψη των καθηκόντων της, εδώ και 15 μήνες, τηρεί απόλυτη σιωπή για τις προθέσεις της και την εξέλιξη του σημαντικού αυτού θέματος. Όταν, μάλιστα, πέρα από όσα προαναφέρθηκαν, η δημιουργία του αποτεφρωτηρίου θα ενδυνάμωνε και τη διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, αφού, η ύπαρξή του, εκτός από θέμα δημοκρατίας, είναι και θέμα πολιτισμού για μια σύγχρονη κοινωνία.
Για το λόγο αυτό, ρωτάμε τον κ. Δήμαρχο αν η Δημοτική Αρχή σκοπεύει να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις ενέργειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, ώστε ο Βόλος να αποκτήσει σύντομα Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών».



Δεν υπάρχουν σχόλια: