Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Επιλογή Ευθύνης: Χαριστική πράξη η αγορά ακινήτου στον Άγ. Στέφανο - Σοβαρή παράβαση καθήκοντος από Γ. Μουλά

Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη για ακύρωση της απόφασης και θέση σε αργία του Γ. Μουλά
Προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΥΘΥΝΗΣ – ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ», Ν. Οικονόμου, Απ. Παπατόλιας, Φ. Λαμπρινίδης και Ν. Στόικος, με την οποία ζητούν την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου για αγορά ακινήτου ιδιοκτησίας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού εν Ενεργεία Δημοσίων Υπαλλήλων, στην περιοχή του Αγίου Στεφάνου, γιατί λήφθηκε κατά παράβαση της νομοθεσίας, καθώς και την κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας για τη θέση σε αργία του δημοτικού συμβούλου και προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γεωργίου Μουλά, για σοβαρή παράβαση καθήκοντος.
Πιο αναλυτικά, οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Επιλογής Ευθύνης» κατέθεσαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προσφυγή για την ακύρωση της αρ. 718/4-11-2015 απόφασης του ΔΣ Βόλου που αφορά στην αγορά οικοπέδου, αντικειμενικής αξίας περίπου 365 χιλ. ευρώ, στον Άγιο Στέφανο, ιδιοκτησίας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού, του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Γ. Μουλάς, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο, παρά την ύπαρξη κωλύματος συμμετοχής λόγω της διπλής του ιδιότητας, ο κ. Μουλάς διηύθυνε τη συζήτηση, ήταν ο εισηγητής του θέματος και συμμετείχε στη διαδικασία της ψηφοφορίας, γεγονός που, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, συνεπάγεται  την πειθαρχική ποινή της αργίας.
Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην πολυσέλιδη προσφυγή, για να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο σε απευθείας αγορά ακινήτου, θα έπρεπε πρώτα να έχει προσδιορίσει την ανάγκη την οποία θέλει να εξυπηρετήσει, στη συνέχεια να τεκμηριώσει ότι δεν διαθέτει στην ευρύτερη περιοχή ιδιόκτητο ακίνητο που να πληροί τις προϋποθέσεις για την ικανοποίηση του συγκεκριμένου δημοτικού σκοπού και τέλος να κρίνει αιτιολογημένα ότι το προτεινόμενο προς αγορά ακίνητο είναι το μόνο κατάλληλο για την εκπλήρωση του εν λόγω σκοπού. Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, δεν τηρήθηκε καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις.
Όσον αφορά στον σκοπό της αγοράς, η δημοτική αρχή προφασίστηκε τη δημιουργία Πολυχώρου Πολιτισμού και Τέχνης, και μάλιστα, με ένταξή του στο ΕΣΠΑ, ωστόσο ούτε στο Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου, ούτε και στο τεχνικό πρόγραμμα του 2016, που εγκρίθηκαν πρόσφατα, γίνεται οποιαδήποτε αναφορά στο συγκεκριμένο έργο. Πέραν αυτού, ο Δήμος διαθέτει στην περιοχή ιδιόκτητο ακίνητο 9,5 στρεμ., με συντελεστή δόμησης 0,4, στον οποίο μπορούν να χτιστούν 3.800 τ.μ. καλύπτοντας όλες τις ανάγκες της περιοχής, ενώ στο προς αγορά οικόπεδο ο συντελεστής δόμησης είναι 0,03 και δε χτίζονται ούτε 745 τ.μ. Σημειώνεται, δε, πως ο Δήμος έχει δαπανήσει διαχρονικά σημαντικά ποσά για έργα υποδομής και ποιότητας ζωής στον οικισμό, ενώ, αυτή την περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο μείζονος σημασίας έργα υποδομής, που εκτελεί η ΔΕΥΑΜΒ στον οικισμό του Αγ.Στεφάνου, το «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγίου Στεφάνου Δ. Βόλου» και η «Κατασκευή Διακλαδώσεων Αποχέτευσης Ακαθάρτων στη Δ.Ε. Αγ. Στεφάνου ως Συνοδού του έργου Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγ. Στεφάνου  Δ. Βόλου», συμβατικού προϋπολογισμού συνολικά περίπου 3,1 εκατ. ευρώ.
Ο πραγματικός σκοπός, τονίζεται στην προσφυγή, για τον οποίο όλως αιφνιδίως το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την αγορά του εν λόγω ακινήτου, είναι η παροχή εξυπηρέτησης στον Οικοδομικό Συνεταιρισμό και προσωπικά στον πρόεδρό του, που είναι και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Το θέμα της αγοράς από τον Δήμο του εν λόγω ακινήτου ανακινήθηκε, για να απαλλαγούν ο Οικοδομικός Συνεταιρισμός και προσωπικά ο πρόεδρός του από τις φορολογικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν από τον ΕΝΦΙΑ κ.ά. Ο κ. Μουλάς έχει άμεσο οικονομικό συμφέρον από την πώληση όχι μόνο ως μέλος του Συνεταιρισμού, αλλά και γιατί, στην αρμόδια ΔΟΥ, φαίνεται ως νόμιμος εκπρόσωπος και αλληλεγγύως  υπεύθυνος για τις φορολογικές υποθέσεις του Συνεταιρισμού. Στην από 6-11-2015 ανακοίνωση του Εξωραϊστικού - Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Στεφάνου, άλλωστε, ομολογείται εντελώς απροκάλυπτα ο σκοπός της πώλησης, καθώς αναφέρεται συγκεκριμένα: «επ’ ευκαιρία σχετικής απόφασης (4-11-2015) του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, ο Εξωραϊστικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Στεφάνου Βόλου, ανακοινώνει ότι στη 1-3-2015, σε κοινή συνεδρίαση με τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό Αγ. Στεφάνου, συμφώνησαν για την πώληση – παραχώρηση του εμπορικού χώρου του οικισμού (25 στρεμμάτων) στο Δήμο Βόλου, με τη δέσμευση του Δήμου αφενός μεν να πληρώσει τις αναλογούσες φορολογικές επιβαρύνσεις,..».
Πρόκειται λοιπόν, όπως υπογραμμίζεται στην προσφυγή, για μία χαριστική πράξη, αποτελεί δε πραγματική πρόκληση προς τους δημότες του Βόλου και κατάχρηση εξουσίας η σπατάλη ενός τόσο σημαντικού ποσού για μια παντελώς ακατανόητη αγορά ακινήτου, όταν μάλιστα αποφασίζεται σε μια εποχή όπου ο Δήμος οφείλει να έχει ως απόλυτη προτεραιότητα  τη στήριξη, διεύρυνση και ενδυνάμωση των κοινωνικών δομών και την προώθηση αναπτυξιακών επενδύσεων που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: