Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015

Ο απολογισμός της δημοτικής αρχής: ένας χρόνος πολιτικής καταρράκωσης και λειτουργικής υποβάθμισης του Δήμου Βόλου

Όπως είναι προφανές, η δημοτική μας παράταξη δεν μπορούσε να συμμετάσχει στο επικοινωνιακό «σόου», με διακαναλική μάλιστα κάλυψη, που βαφτίστηκε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων του πρώτου χρόνου θητείας της Δημοτικής Αρχής. Η πλήρης καταρράκωση του Δημοτικού Συμβουλίου από τη Δημοτική Αρχή, αλλά και η μη αποστολή στους δημοτικούς συμβούλους της πολιτικής εισήγησης για τον απολογισμό, δεν άφησαν περιθώρια στην αντιπολίτευση.

Απολογισμός πεπραγμένων φυσικά δεν υπήρξε, αφού δεν υπάρχουν πεπραγμένα. Το βέβαιο είναι ότι ο Αχ. Μπέος, αφού αξιοποίησε επιδέξια και κυνικά τη λαϊκή δυσαρέσκεια από τη μεγάλη κρίση που περνάει η χώρα μας, έκανε από την αρχή το ψέμα σημαία του, διέλυσε τις δημοτικές υπηρεσίες, αμφισβήτησε την εφαρμογή του νόμου ως βασικού κανόνα θεσμικής λειτουργίας και  κοινωνικής συνύπαρξης, καλλιέργησε το διχασμό και  την απομόνωση του Βόλου, προκειμένου να  εδραιώσει το καθεστώς του. Και η όποια κριτική στη «νέα τάξη πραγμάτων» που μεθοδικά επιδιώκει να επιβάλει στην πόλη, αντιμετωπίζεται όχι με επιχειρήματα, αλλά με προσωπική επίθεση και σπίλωση αυτού που την ασκεί.

Ισοπεδώνοντας και εξευτελίζοντας αδιακρίτως όλους όσοι υπηρέτησαν την Τ.Α. και τη δημόσια ζωή τα τελευταία 40 χρόνια, συνειδητά επιδίωξε την καλλιέργεια του μίσους και την αδρανοποίηση της κρίσης των πολιτών, προωθώντας για τον εαυτό του την εικόνα του δήθεν «αντισυστημικού», που «αγωνίζεται», απέναντι στο «σάπιο κατεστημένο» και τα «κοπρόσκυλα», που «κατέστρεψαν την πόλη». Ωστόσο, αυτό το «σάπιο σύστημα», με τις όποιες ανεπάρκειές του,  δημιούργησε μία σύγχρονη πόλη, που, πέρα από τα φυσικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα, απολαμβάνει υποδομές που δεν τις συναντάς σε άλλες ελληνικές πόλεις. «Εξαιρεί» προφανώς ο δήμαρχος από τα «κοπρόσκυλα», τους με μακροχρόνια εμπειρία δημάρχους της παράταξης Πατούλη, που στήριξε ένθερμα στην ΚΕΔΕ, τους συμβούλους της ομάδας του με 10ετίες θητείας στον αυτοδιοικητικό χώρο, τους συμβούλους του που είτε παραιτήθηκαν, πριν ξεκινήσει η εμπλοκή τους σε δικαστικές υποθέσεις, ή τέθηκαν σε αργία. Και παραγνωρίζει όχι μόνο ότι ο ίδιος είναι «σαρξ εκ της σαρκός» αυτού του «σάπιου συστήματος», αλλά και ότι η όποια κριτική στο παρελθόν, δεν αναιρεί την υποχρέωση να λειτουργεί σύμφωνα με τους δημοκρατικούς κανόνες και τη νομιμότητα και να υπόκειται η δράση του στις θεσμοθετημένες διαδικασίες ελέγχου.

Με αποκλειστική ευθύνη του δημάρχου και του  προέδρου του Δ.Σ., το κορυφαίο όργανο λειτουργίας του Δήμου έχει καταντήσει παρωδία. Η γόνιμη αντιπαράθεση απόψεων και η δημιουργική συζήτηση για τα θέματα της πόλης έχουν δώσει τη θέση τους σε μία ποδοσφαιρική συμπεριφορά περιφρόνησης των δημοκρατικών θεσμών και απαξίωσης των αντιπολιτεύσεων - στην ουσία, περιφρόνησης του 61,5% του βολιώτικου λαού που αυτές εκφράζουν. Ο μόνος λόγος για τον οποίο απασχολεί, τον τελευταίο χρόνο, ο Δήμος Βόλου τα εθνικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης είναι για την προβολή των εξευτελιστικών γεγονότων που συμβαίνουν σε αυτό.

Από την αλαζονική και αυταρχική συμπεριφορά του δημάρχου δεν έχει ξεφύγει κανένας, ούτε καν οι σύμβουλοι της παράταξής του: η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Εισαγγελία, ο Επίτροπος, ο διοικητής της τροχαίας, οι δημοσιογράφοι, ενώ «μετράει» ήδη δύο ανεξαρτητοποιήσεις συμβούλων του. Και με περίσσιο θράσος δηλώνει πως ο αντικαταστάτης του θα είναι, στην ουσία, η μαριονέτα του, εξευτελίζοντας τα μέλη της ομάδας του.

Ο ίδιος ωστόσο συνεχίζει τη λασπολογία και το λαϊκισμό, ακολουθώντας την γκεμπελική τακτική του «πες, πες, κάτι θα μείνει» και επαναλαμβάνοντας στον «απολογισμό» του ψεύδη και μισές αλήθειες:
-       Για τα δεκάδες εκατομμύρια χρέη του Δήμου, για τα δάνεια, για τα 1,4 εκατ  ευρώ που εξόφλησε προς προμηθευτές. Ας διευκρινίσει όμως επιτέλους σε τι αφορούν τα 44 εκατ. που «αναμασάει» και πότε δημιουργήθηκαν, ότι όλα τα δάνεια που εξυπηρετεί ο Δήμος, συνάφθηκαν πριν το 2010, ότι το δάνειο της προηγούμενης δημοτικής αρχής αποπληρώθηκε στη θητεία της, ότι εκείνη δεν δημιούργησε κανένα νέο χρέος στο Δήμο, ενώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών, στα 3 πρώτα χρόνια της θητείας της, αποπλήρωσε περίπου 16 εκατ. ευρώ οφειλών του, από τα οποία τα 8,4 αφορούσαν σε προμηθευτές, και του παρέδωσε ταμείο 6.776.621,78 ευρώ.     
-       Για το δήθεν σκάνδαλο των προνοιακών επιδομάτων, όταν αποδείχτηκε ότι τα χρήματα ουδέποτε έλειψαν από το ταμείο του Δήμου και ότι επρόκειτο για τυπικές υπηρεσιακές παραλείψεις, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ που ο ίδιος διέταξε.
-       Για δήθεν χρεοκοπημένη ΔΕΥΑΜΒ που θα την κάνει βιώσιμη, όταν παρέλαβε ταμείο  5.099.613,95 ευρώ.
-       Για το όντως υπαρκτό σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ, πραγματικό δυναμίτη στα θεμέλια της ΔΕΥΑΜΒ,  αποσιωπώντας όμως ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή το έφερε στο φως και κατάφερε, σε μια υπόθεση που θεωρούνταν από όλους χαμένη, η ΔΕΥΑΜΒ να βρίσκεται από τη θέση του αμυνόμενου στη θέση του επιτιθέμενου, με τη διεκδίκηση σημαντικών ποσών  ως αχρεωστήτως καταβληθέντων.
-       Για «δημοσιογραφικά σκουπίδια» που πληρώνονταν από το Δήμο, χωρίς όμως ποτέ να προσδιορίζει σε ποια περίοδο αναφέρεται και χωρίς να δημοσιοποιεί οποιοδήποτε συγκεκριμένο στοιχείο. Αντίθετα, η δική του λειτουργία στο θέμα της διαχείρισης των μέσων ενημέρωσης θα έπρεπε να ελεγχθεί.
-       Για το ξήλωμα των ποδηλατόδρομων, τους ελαστικούς τάπητες, τα κτήρια της παιδόπολης, τις πεζογέφυρες κλπ. Μόνο που παρέλειψε να πει πως όλα τα παραπάνω, όπως και όσα έργα εγκαινίασε, αυτή τη χρονιά, ήταν έργα της προηγούμενης δημοτικής αρχής, που ο ίδιος βρήκε στα τελειώματά τους.

Από την άλλη, η λειτουργική υποβάθμιση του Δήμου είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα της συνειδητής απαξίωσης των Υπηρεσιών και της περιφρόνησης της νομιμότητας και της διαφάνειας. Οι μετακινήσεις υπαλλήλων σε αντικείμενα ξένα προς τις ιδιότητές τους και η διάλυση οργανικών μονάδων, μετακινήσεις υπαλλήλων, ακόμη και περιστατικά χειροδικίας σε βάρος όσων δεν είναι πρόθυμοι να υπακούσουν στις παράνομες εντολές της δημοτικής αρχής, «στρατιά» συμβούλων – συνεργατών, αλλά και σύμβουλοι χωρίς θεσμικό ρόλο που εμπλέκονται στη λειτουργία των Υπηρεσιών, υπηρεσιακά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών αναγκών, παράνομες διαδικασίες υλοποίησης έργων και εκδηλώσεων, αποκλεισμός παρατάξεων και φορέων από τα διοικητικά συμβούλια των δημοτικών νομικών προσώπων, μη παραχώρηση γραφείων στις μειοψηφίες, σκόπιμη μη εφαρμογή νόμων και κανονισμών για την εξυπηρέτηση «ημετέρων», αλλά και τη δημιουργία «συνενόχων» - όλα τα παραπάνω αποτελούν τη ζοφερή πραγματικότητα του Δήμου.

Παράλληλα, η παράκαμψη των υπηρεσιών και οι αναθέσεις σε εξωτερικούς συνεργάτες έχουν την τιμητική τους. Ενδεικτικά, λήφθηκαν αποφάσεις για αναθέσεις, ύψους περίπου 400 χιλ. ευρώ, για την αναδιοργάνωση των δομών του δήμου, τον τουρισμό, την αγροτική ανάπτυξη, την ακίνητη περιουσία, τους κόμβους, την ηλεκτρονική αποτύπωση του δημοτικού φωτισμού, την αξιοποίηση του Πεδίου του Άρεως, τη συνεργασία με τα e- trikala κλπ.

Ωστόσο, η αναποτελεσματικότητα και η ανυπαρξία ουσιαστικού έργου είναι μία πραγματικότητα. Ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ καθυστερεί, οι προτάσεις που περιγράφονται στο όραμα του στρατηγικού σχεδίου είναι αυτές που προετοίμασε και κατέθεσε η προηγούμενη δημοτική αρχή, το Μάρτιο 2014, ενώ οι μόνες προτάσεις που χρηματοδοτήθηκαν, αυτό τον χρόνο, είναι προτάσεις που είχε επεξεργαστεί και υποβάλει η προηγούμενη δημοτική αρχή.

Αλλά και σχετικά με τα 4 βασικά προβλήματα της καθημερινότητας, που αποτέλεσαν την προεκλογική επικοινωνιακή σημαία του δημάρχου, τα αδέσποτα, τα σκουπίδια, το νερό και το κυκλοφοριακό, η πρώτη χρονιά της λειτουργίας του σηματοδοτείται από πλήρη αποτυχία: συνεχείς εμπλοκές με τις συμβάσεις για τα αδέσποτα, ανερμάτιστες αποφάσεις για περισυλλογή των κάδων από τις κεντρικές αρτηρίες και επανατοποθέτησή τους, εγκατάλειψη των συνοικιών και των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων,  ο βιολογικός αφημένος στην τύχη του, με το τεράστιο πρόβλημα, στις αρχές της χρονιάς, έλλειψη νερού, παρά τις μεγάλες βροχοπτώσεις του χειμώνα, εντεινόμενο το πρόβλημα με την άρδευση, όξυνση του κυκλοφοριακού με την επιπόλαιη απόφαση να απομακρυνθούν οι κορύνες. Ας αναλογιστεί κάθε καλόπιστος δημότης αν πήγε η πόλη μισό βήμα μπροστά σε αυτά τα θέματα, τον τελευταίο χρόνο. Για να μην ξεχάσουμε την κατάσταση με το χιονιά, όταν δεν έμειναν ανοιχτές ούτε οι κεντρικές οδικές αρτηρίες.

Όπως λειτουργούσαν φαύλα καθεστώτα του παρελθόντος, που για να αποκοιμίζουν τους πολίτες, πρόσφεραν «άρτον και θεάματα», έτσι και η μόνη δραστηριότητα της δημοτικής αρχής εξαντλείται στις γιορτές, τα λαμπιόνια και τη διοργάνωση συναυλιών. Με πανηγυρικό τρόπο ανακοινώθηκε ο χριστουγεννιάτικος στολισμός που θα κοστίσει 100 χιλ. ευρώ, επιπλέον αυτών που κόστισε πέρυσι. Και μπορεί μεν η άνεση να δαπανώνται τέτοια μεγάλα ποσά να αποδεικνύει την εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου που είχε κάνει η προηγούμενη δημοτική αρχή, συνιστά ωστόσο πρόκληση στη τρέχουσα συγκυρία, όταν αυτό που πρωτίστως απαιτείται είναι η διασφάλιση της παροχής καλών υπηρεσιών στους πολίτες και κυρίως η διατήρηση και συνεχής ενδυνάμωση  των κοινωνικών δομών.


Η «Επιλογή Ευθύνης», με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών, θα συνεχίσει την υπεύθυνη, προγραμματική αντιπολίτευση που άσκησε, όλη αυτή την περίοδο, με παρεμβάσεις και προτάσεις για όλα τα αναπτυξιακά και κοινωνικά θέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: