Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Ενημέρωση για τη μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων ζητεί η «Επιλογή Ευθύνης»

Ερώτηση με την οποία ζητούν να ενημερωθούν σχετικά με την εκπόνηση μελέτης για το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, κατέθεσαν προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Επιλογή Ευθύνης», Νατάσα Οικονόμου, Απόστολος Παπατόλιας, Φώτης Λαμπρινίδης και Νίκος Στόϊκος. Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν: Το θέμα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων είναι ένα από τα κρίσιμα στοιχήματα που καλούνται να κερδίσουν οι δήμοι –μεταξύ αυτών και ο Δήμος Βόλου-, και μάλιστα άμεσα, προκειμένου να διασφαλίσουν τη βιώσιμη ανάπτυξή τους και να αποτρέψουν ενδεχόμενους σοβαρούς μελλοντικούς κινδύνους, περιβαλλοντικούς και οικονομικούς, που θα έβαζαν σε περιπέτεια τις πόλεις και τους δημότες τους. 

Για το σοβαρό αυτό θέμα, η παράταξή μας  έχει διατυπώσει, διαχρονικά, ξεκάθαρη θέση, με στόχο την ολοκληρωμένη, βιώσιμη, οικολογική και οικονομική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, με δημόσια χρηματοδότηση (νέο ΕΣΠΑ 2014-2020) και με βασική επιλογή τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, την κομποστοποίηση και την ανάκτηση των υλικών. Κι αυτό, σε συνδυασμό και με την ολοκληρωμένη διαχείριση της λυματολάσπης των ΕΕΛ Βόλου, μέσω θερμικής ξήρανσης και αεριοποίησης, που έχει ήδη προωθεί από τη ΔΕΥΑΜΒ για χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ. Η άποψη αυτή διατυπώθηκε και στην οικονομοτεχνική μελέτη που εκπονήθηκε από την Υπηρεσία Καθαριότητας, στα τέλη 2013. 
 Το θέμα αυτό συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 11ης.2.2015, με τίτλο: «Λήψη απόφασης για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Βόλου, σύμφωνα με τον Εθνικό Σχεδιασμό, τον Αναθεωρημένο Περιφερειακό Σχέδιο και την Εθνική & Κοινοτική Περιβαλλοντική Νομοθεσία». Στη συνεδρίαση αυτή, η παράταξή μας κατέθεσε και εγγράφως την ολοκληρωμένη πρότασή της.
Εντέλει, με την 72/11.2.2015 κατά πλειοψηφία απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε «να ανατεθεί στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μας, λαμβάνοντας υπόψη τους ενδοιασμούς, τους προβληματισμούς και τις κατατεθείσες προτάσεις των υπολοίπων παρατάξεων, να φέρουν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση, μια ολοκληρωμένη μελέτη. Εάν κρίνουν όμως ότι, λόγω του όγκου του θέματος, δεν είναι σε θέση να τη διεκπεραιώσουν, να έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης κατά την κρίση τους, ενός τεχνικού συμβούλου».  Αποφασίστηκε, επίσης, ομάδα δημοτικών συμβούλων και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων να επισκεφτεί το Μπουργκάς της Βουλγαρίας, για να μελετήσει την εμπειρία από την εκεί εφαρμογή ενός συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.
Παρότι ο κ. δήμαρχος, επικαλούμενος και την ανάγκη να προλάβουμε άλλους Δήμους, δεσμεύτηκε ότι θα επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες και ότι, σε δυο-τρεις βδομάδες, θα έφερνε και πάλι το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το σύστημα που θα επιλεγεί, μέχρι σήμερα, τρεις μήνες από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το θέμα αυτό από τη δημοτική αρχή.
Σημειώνεται εξάλλου πως, σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, το τελευταίο διάστημα, ο νέος σχεδιασμός του αρμόδιου υπουργείου φαίνεται ότι προβλέπει πως οι δήμοι και όχι οι περιφέρειες θα είναι οι στρατηγικοί διαχειριστές και πρέπει να εκπονήσουν τοπικά σχέδια διαχείρισης.

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο κ. δήμαρχος:
-αν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου έχουν εκπονήσει μελέτη για το σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων που θα εισηγηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο, 
-αν  η δημοτική αρχή πρόκειται να προσφύγει σε υπηρεσίες εξωτερικού τεχνικού συμβούλου,
-πότε θα έλθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για λήψη σχετικής απόφασης.





Δεν υπάρχουν σχόλια: