Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Το ζήτημα της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών δεν προσφέρεται ούτε για πολιτική εκμετάλλευση ούτε για λαϊκιστικές προσεγγίσεις

Πέρα από ατυχείς κινήσεις και πολύ περισσότερο ατυχείς δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων και των μεταναστευτικών ροών δεν προσφέρεται ούτε για πολιτική εκμετάλλευση ούτε για απλουστευτικές λαϊκιστικές προσεγγίσεις. Πρόκειται για εξαιρετικά δύσκολο και σύνθετο πρόβλημα και η κατά το δυνατόν αποτελεσματική και δίκαιη αντιμετώπισή του προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και σοβαρές δημόσιες πολιτικές, με προσήλωση στις αρχές του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μεγάλη εισροή προσφύγων και μεταναστών χωρίς χαρτιά, επιβαρύνει σημαντικά την ελληνική κοινωνία και οικονομία. Θα ήταν, ωστόσο, τραγικό λάθος ο χειρισμός του προβλήματος αυτού να συνδεθεί, άμεσα ή έμμεσα, με τη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς».


Δεν θα πρέπει, επίσης, να  υπάρχει αμφιβολία ότι το μεταναστευτικό επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί όχι μόνο  ως πρόβλημα κοινωνικής αλληλεγγύης, αλλά και ως πρόβλημα ασφάλειας.
Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορούμε πλέον να εθελοτυφλούμε, αλλά απαιτείται Κράτος, Αυτοδιοίκηση και  Κοινωνία  Πολιτών να συντονίσουν τις ενέργειες τους. Και φυσικά απαιτούνται πρωτοβουλίες ώστε το μεταναστευτικό να αντιμετωπιστεί   ως ευρωπαϊκό πρόβλημα.
Και να μην ξεχνάμε, τέλος, ότι η Χρυσή Αυγή καιροφυλακτεί... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: