Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ν. Οικονόμου: «Ματαιώθηκε η υλοποίηση της σύμβασης, με απευθείας ανάθεση, για προβολή»

Την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ματαιώθηκε η  υλοποίηση σύμβασης με απευθείας ανάθεση που είχε υπογράψει, τον περασμένο Νοέμβριο, η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Βόλου, κ. Ν. Μορφογιάννη, εκφράζει με δήλωσή της η τέως Αντιδήμαρχος Βόλου και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, κ. Νατάσα Οικονόμου, η οποία είχε καταθέσει αναφορά, εκ μέρους της δημοτικής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης», στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την άσκηση αυτεπάγγελτου ελέγχου νομιμότητας της εν λόγω σύμβασης, την οποία κοινοποίησε και στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εξέλιξη της υπόθεσης. Στη δυσμενή οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, η αποτελεσματική λειτουργία και παρέμβαση των ελεγκτικών θεσμών για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος αποτελεί δικαίωση του κοινού αισθήματος και προκαλεί αισθήματα ασφάλειας και σιγουριάς στους πολίτες, στέλνοντας το μήνυμα ότι η τήρηση της νομιμότητας, χωρίς εκπτώσεις, δεν μπορεί παρά να είναι μονόδρομος στην πόλη  μας.
Στη διάρκεια της θητείας μας, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η τήρηση της νομιμότητας ήταν οι βασικές μας προτεραιότητες. Με τις ίδιες αρχές και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας, η δημοτική μας παράταξη  ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί δημιουργικά το ρόλο της ως αντιπολίτευση, με γνώμονα πάντα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Οικονόμου. 

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης έχει ως εξής:

«Στις αρχές Δεκεμβρίου 2014, με την ιδιότητα του μέλους του ΔΣ της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, με αναφορά μου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, είχα ζητήσει την άσκηση αυτεπάγγελτου ελέγχου νομιμότητας για σύμβαση, ύψους 12.500 € (από τα οποία, μάλιστα, το 50% θα προκαταβάλλονταν), που είχε υπογράψει ως απευθείας ανάθεση προς εταιρεία ραδιοτηλεοπτικών παραγωγών η πρόεδρος, κ. Ν. Μορφογιάννη, με αντικείμενο την προβολή της Κοινωφελούς Επιχείρησης. Στην αναφορά μου, την οποία κοινοποίησα και στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επικαλούμουν μία σειρά επιχειρημάτων, σύμφωνα με τα οποία η εν λόγω σύμβαση, πέραν της ηθικής και πολιτικής πλευράς, στερούνταν και νομιμότητας.

Κατόπιν αυτού, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζήτησε από την Επιχείρηση να της αποσταλεί ο σχετικός φάκελος προς έλεγχο – αίτημα το οποίο, όπως προκύπτει εγγράφως, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, δεν είχε ικανοποιηθεί. Αντίθετα, η Επιχείρηση, παρά το γεγονός ότι είχε δημοσιοποιηθεί η αναφορά μου για την άσκηση ελέγχου νομιμότητας, προέβη στην έκδοση χρηματικού εντάλματος πληρωμής στο όνομα της αναδόχου εταιρείας, το οποίο (ένταλμα) διαβιβάστηκε για τον προβλεπόμενο έλεγχο στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με στόχο, προφανώς, σε περίπτωση έγκρισής του, να αποτελεί και ενισχυτικό επιχείρημα έναντι του ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Τελικά, το σχετικό ένταλμα επιστράφηκε ανυπόγραφο από τον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και, κατόπιν αυτού, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ενημερώθηκε από την Επιχείρηση ότι ματαιώνεται η υλοποίηση της σύμβασης, γιατί αποσύρθηκε η ανάδοχη εταιρεία.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για την εξέλιξη της υπόθεσης. Στη δυσμενή οικονομική συγκυρία που βιώνουμε, η αποτελεσματική λειτουργία και παρέμβαση των ελεγκτικών θεσμών για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος αποτελεί δικαίωση του κοινού αισθήματος και προκαλεί αισθήματα ασφάλειας και σιγουριάς στους πολίτες, στέλνοντας το μήνυμα ότι η τήρηση της νομιμότητας, χωρίς εκπτώσεις,  δεν μπορεί παρά να είναι παρά να είναι μονόδρομος στην πόλη  μας. Στη διάρκεια της θητείας μας, η διαφάνεια, η αξιοκρατία και η τήρηση της νομιμότητας ήταν οι βασικές μας προτεραιότητες. Με τις ίδιες αρχές και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας, η δημοτική μας παράταξη  ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί δημιουργικά το ρόλο της ως αντιπολίτευση, με γνώμονα πάντα την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος».



Δεν υπάρχουν σχόλια: