Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

“Επιλογή Ευθύνης”: Σε εκφυλισμό και απαξίωση οδηγείται το Δημοτικό Συμβούλιο

Για προκλητική παραβίαση του Κανονισμού  Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου καταγγέλλουν τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Γ.Μουλά, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης  «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», Πάνος Σκοτινιώτης, Απόστολος Παπατόλιας, Σπύρος Μαβίδης και Νίκος Στόϊκος,  με επερώτηση που κατέθεσαν την επόμενη μιας ακόμη συνεδρίασης του σώματος στην οποία επιχειρήθηκε η φίμωση των μειοψηφιών και η αποφυγή συζήτησης πολιτικά «ενοχλητικών» θεμάτων. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Επιλογής Ευθύνης» αναφέρουν συγκεκριμένες διατάξεις που παραβιάστηκαν και καλούν τον κ.Μουλά να αντιληφθεί την ευθύνη του  για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της πόλης, με βάση τον Κανονισμό και το πολύχρονο δημοκρατικό κεκτημένο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου.
«Αν συνεχιστεί αυτή η αντιδημοκρατική εκτροπή», τονίζουν χαρακτηριστικά, «είναι βέβαιο πως   το Δημοτικό Συμβούλιο θα οδηγηθεί σε εκφυλισμό και απαξίωση και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, αφού συμπίπτει με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και την ανάγκη για ένα ελάχιστο επίπεδο  τοπικής συνεννόησης και συναίνεσης για τα μεγάλα θέματα της πόλης».

Το περιεχόμενο της επερώτησης έχει ως εξής:

Κατά την 21η  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (6.10.2014) υπήρξε, για μια ακόμη φορά, προκλητική παραβίαση εκ μέρους σας του Κανονισμού  Λειτουργίας του Δημοτικού μας Συμβουλίου, με στόχο τη φίμωση των μειοψηφιών και την αποφυγή συζήτησης πολιτικά «ενοχλητικών» θεμάτων.
Συγκεκριμένα:
1. Το άρθρο 4 του Κανονισμού αναφέρει: «…Μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος ανακοινώνει στο σώµα κάθε έγγραφο που απευθύνεται στο Συµβούλιο. Στη συνέχεια, ο ∆ήµαρχος, εφόσον παρίσταται στη  συνεδρίαση, µπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, ενηµέρωση ή πρόταση προς το ∆ηµοτικό Συµβούλιο.  Μετά το ∆ήµαρχο, εκφράζουν τις απόψεις τους κατά προτεραιότητα έναντι των λοιπών δηµοτικών συµβούλων οι επικεφαλής των δηµοτικών παρατάξεων της µειοψηφίας, σύµφωνα µε τη σειρά του αριθµού των εδρών που διαθέτει κάθε παράταξη στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο. Στη συνέχεια λαµβάνουν το λόγο οι λοιποί δηµοτικοί σύµβουλοι και οι συµµετέχοντες πρόεδροι των ∆ηµοτικών ή Τοπικών κοινοτήτων ή Εκπρόσωποι Τοπικής Κοινότητας (όταν συζητούνται θέµατα της αντίστοιχης ∆ηµοτικής ή Τοπικής κοινότητας), προκειµένου να προβούν σε ανακοινώσεις ή προτάσεις προς το ∆ηµοτικό Συµβούλιο ή να απευθύνουν ερωτήσεις ή να ζητούν συγκεκριµένα στοιχεία, χρήσιµα για την άσκηση των καθηκόντων τους, από τον ∆ήµαρχο, τους Αντιδηµάρχους, το προεδρείο του ∆ηµοτικού Συµβουλίου, την Οικονοµική Επιτροπή ή την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής…»
    Συνεπώς, υπήρξε εκ μέρους σας ευθεία παραβίαση του Κανονισμού όταν, μετά την ενημέρωση του Δημάρχου και τις τοποθετήσεις των  επικεφαλής των δηµοτικών παρατάξεων της µειοψηφίας, αρνηθήκατε να δώσετε το λόγο στο δημοτικό σύμβουλο της παράταξής μας κ.Παπατόλια και στη συνέχεια και στους άλλους δημοτικούς συμβούλους που τον ζήτησαν.
2. Το ίδιο άρθρο 4 του Κανονισμού αναφέρει: «…  Επίσης, το ∆ηµοτικό Συµβούλιο έχει δικαίωµα να αποφασίζει, µετά από σχετική  πρόταση-εισήγηση του Προέδρου ή του ∆ηµάρχου ή συµβούλου επικεφαλής δηµοτικής  παράταξης και χωρίς συζήτηση, µε την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθµού των µελών του, ότι ένα θέµα, το οποίο δεν είναι γραµµένο στην ηµερήσια διάταξη, είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι` αυτό µε την ίδια πλειοψηφία, πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεµάτων της ηµερήσιας διάταξης ..».
Συνεπώς, υπήρξε εκ μέρους σας ευθεία παραβίαση του Κανονισμού, όταν αρνηθήκατε να θέσετε σε ψηφοφορία  την πρόταση τριών τουλάχιστον επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων, που ζήτησαν να συζητηθούν εκτός ημερήσιας διάταξης, ως κατεπείγοντα, τόσο το  θέμα της αξιολόγησης και του επανελέγχου των συμβάσεων των υπαλλήλων του Δήμου, με βάση και σχετικό  αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν.Μαγνησίας, όσο και το θέμα των μέτρων ανακούφισης των ανέργων, που έθεσαν σωματεία της πόλης μας. 
3. Το ίδιο, επίσης,  άρθρο 4 του Κανονισμού αναφέρει: «…  Ο οµιλητής δεν µπορεί να αποµακρύνεται από το υπό συζήτηση θέµα, διαφορετικά ο Πρόεδρος τον καλεί να επανέλθει σε αυτό. Αν δεν συµµορφωθεί, ο Πρόεδρος τον προειδοποιεί ότι θα του αφαιρέσει το λόγο. Αν και µετά τη νέα αυτή επισήµανση ο οµιλητής δεν επανέλθει στο θέµα, ο Πρόεδρος του αφαιρεί το λόγο. ..».
Συνεπώς, υπήρξε εκ μέρους σας ευθεία παραβίαση του Κανονισμού όταν σε εντελώς άσχετο θέμα, επιτρέψατε τον κ. Δήμαρχο, παρά την αντίδρασή μας,  να εξαπολύσει επίθεση κατά τέως Αντιδημάρχου σε σχέση με το περιεχόμενο δήλωσής του.
4. Το ίδιο, τέλος,  άρθρο 4 του Κανονισμού αναφέρει: «…  Ο ∆ήµαρχος, ο Πρόεδρος και τα υπόλοιπα µέλη του ∆ηµοτικού Συµβουλίου καθώς και οι κατά το νόµο συµµετέχοντες στις συζητήσεις µπορούν να επικαλεστούν παρεµπίπτοντα ζητήµατα που αφορούν ιδίως την τήρηση του παρόντος κανονισµού, τη σειρά της ηµερήσιας διάταξης και την πρόταση για αναβολή της συζήτησης οποιουδήποτε θέµατος. … Ο επικαλούµενος οποιοδήποτε παρεµπίπτον ή προσωπικό ζήτηµα οφείλει να το προσδιορίσει µέσα σε ένα λεπτό της ώρας και να το στηρίξει σε συγκεκριµένη διάταξη του παρόντος κανονισµού ή της νοµοθεσίας, διαφορετικά ο Πρόεδρος απορρίπτει την επίκληση. Για παρεµπίπτοντα και προσωπικά ζητήµατα αποφαίνεται ο Πρόεδρος. Αν διατυπωθούν αντιρρήσεις αποφασίζει σχετικά το ∆ηµοτικό Συµβούλιο µε ανάταση ή έγερση, χωρίς άλλη συζήτηση…»
Συνεπώς, υπήρξε εκ μέρους σας ευθεία παραβίαση του Κανονισμού όταν επίμονα αρνηθήκατε να δώσετε το λόγο στον επικεφαλής της παράταξής μας, ο οποίος ζήτησε να τοποθετηθεί επί του Κανονισμού προκειμένου να επισημάνει την παραβίαση συγκεκριμένων διατάξεων. 

Κύριε Πρόεδρε,
Σας καλούμε, για μια ακόμη φορά, να αντιληφθείτε την ευθύνη σας  για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία του κορυφαίου πολιτικού οργάνου της πόλης, με βάση τον Κανονισμό και το πολύχρονο δημοκρατικό κεκτημένο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Αν συνεχιστεί αυτή η αντιδημοκρατική εκτροπή, είναι βέβαιο πως   το Δημοτικό Συμβούλιο θα οδηγηθεί σε εκφυλισμό και απαξίωση και μάλιστα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο, αφού συμπίπτει με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 και την ανάγκη για ένα ελάχιστο επίπεδο  τοπικής συνεννόησης και συναίνεσης για τα μεγάλα θέματα της πόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: