Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

"Επιλογή Ευθύνης": Αδέσποτα σκυλιά ή δεσποζόμενη διαπλοκή;

Από το Γραφείο Τύπου της δημοτικής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά» εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σε σχέση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων: «Η πραγματική ιστορία που με συντομία θα διηγηθούμε, είναι εξόχως διδακτική και αποκαλυπτική μιας Δημοτικής Αρχής που ενώ έχει λίγες μόλις μέρες θητείας, αποπνέει ήδη καθεστωτική νοοτροπία, αλλά και απίστευτη προχειρότητα και ανεπάρκεια στη διαχειριση κρίσιμων θεμάτων. Περί αδεσπότων, εν προκειμένω, ο λόγος. Θέμα πιασσάρικο, για το οποίο τόση σπέκουλα έγινε προεκλογικά.
Προεκλογικά, λοιπόν, ο κ.Μπέος δεσμεύτηκε για «επέκταση του Δημοτικού Κυνοκομείου Γλαφυρών». Μετεκλογικά όμως, το σύνθημα είναι: «πίσω ολοταχώς!», στο γνωστό φαύλο παρελθόν, στο οποίο έδωσε τέλος η  απελθούσα Δημοτική Αρχή. «Πίσω ολοταχώς!», και μάλιστα χωρίς προσχήματα. ‘Όπως ακριβώς συμβαίνει με όλες τις εξουσίες που αισθάνονται καθεστώς και περιφρονούν τους πάντες, μέχρι να καταρρεύσουν  με πάταγο.
Για του λόγου το αληθές και για να μην κουράζουμε τους συμπολίτες μας, θα αρκεστούμε μόνο σε κάποιες ημερομηνίες, όπως προκύπτουν από επίσημα έγγραφα, κατατεθειμένα στο φάκελο του Δημοτικού Συμβουλίου. Τα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα.
Στις 16.9.2014 λοιπόν, η προϊσταμένη της αρμόδιας διεύθυνσης διαπιστώνει, σε αναφορά της προς τον αντιδήμαρχο κ.Αν.Μπατζιιάκα,  ότι το προσωπικό του Δήμου δεν επαρκεί για την αποτελεσματική διαχείριση του προβλήματος των αδεσπότων. Προσέξτε: αυτό που  επισημαίνει  πως δεν επαρκεί, δεν είναι το δημοτικό καταφύγιο, (που ούτως ή άλλως διεκδικούμε χρηματοδότηση για να επεκταθεί), το οποίο (δημοτικό καταφύγιο), όπως αναφέρει στην εισήγησή της, έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 40 ζώα, με βάση την άδεια λειτουργίας του, αλλά το προσωπικό του Δήμου. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος για τον οποίο η απελθούσα  Δημοτική Αρχή είχε εκκινήσει τη διαδικασία διαγωνισμού, τον οποίο ο κ.Μπέος εγγράφως ζήτησε από τον τέως αντιδήμαρχο κ.Παντσά να μην προχωρήσει, προκειμένου να χειριστεί το θέμα η νέα Δημοτική Αρχή
Μια μερα μετά, στις 17.9.2014,  ο κ.Μπατζιάκας απευθύνεται προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, όχι διαβιβάζοντας εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης, όπως  προβλέπεται,  αλλά καταθέτοντας δική του εισήγηση για το θέμα, με την οποία, εντέλει, ζητά να κινηθεί πρόχειρος διαγωνισμός για την ανάθεση σε ιδιώτη των εργασιών περισυλλογής, φροντίδας και φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων, για ένα εξάμηνο. Προσδιορίζει, μάλιστα, τον προϋπολογισμό σε 45.000 ευρώ.
Μετά από δύο μέρες ωστόσο, δηλαδή στις 19.9.2014,  η προϊσταμένη της αρμόδιας διεύθυνσης, με έγγραφό της προς τον αντιδήμαρχο κ.Αν.Μπατζιάκα, επισημαίνει ότι «η Υπηρεσία μας αδυνατεί να συντάξει και να θεωρήσει μελέτη για τη διαχείριση των αδεσπότων ζώων του Δήμου, διότι το αντικείμενό της άπτεται εξειδικευμένων γνώσεων, τις οποίες τα στελέχη της υπηρεσίας δεν διαθέτουν». Συνεπώς, όταν ο κ.Μπατζιάκας υπέβαλλε την εισήγησή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, δεν υπήρχε εισήγηση της υπηρεσίας. Ερώτηση: πού βρήκε τα στοιχεία και έκανε δική του εισήγηση;
Την ίδια μέρα, 19.9.2014, απτόητος ο κ.Μπατζιάκας "ανακαλύπτει" ότι στην υπηρεσία υπήρχε τελικά υπάλληλος που «έπαιζε στα δάχτυλα» το θέμα. Και της αναθέτει ο ίδιος να εκπονήσει τη μελέτη, παρακάμπτοντας τη διευθύντρια. Και ώ του θαύματος, μέσα σε λίγη ώρα, ίσως σε λίγα λεπτά, ετοιμάζονται δύο μελέτες (τεχνικές περιγραφές): η μία, αφορά τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, για τις οποίες –σημειωτέον- υπάρχει ενεργός σύμβαση του Δήμου που λήγει τον Μάιο του 2015! Παρεπιπτόντως, από την πολλή πρεμούρα η εισήγηση αυτή αναφέρεται στα «αδέσποτα ζώα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη»! Η δεύτερη, αφορά την περισυλλογή και φιλοξενία των αδέσποτων ζώων. Και οι δύο, υπογράφονται  από τη «συντάξασα» και θεωρούνται όχι από τη διευθύντρια, όπως προβλέπεται, αλλά από τον αντιδήμαρχο! Μεχρι, δε, το μεσημέρι της ίδιας μέρας, 19.9.2014, οι δύο «μελέτες» βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Δήμου και στα χέρια των δημοτικών συμβούλων! Ποιος να το πίστευε, ειλικρινά, ότι η υπηρεσία του Δήμου έκρυβε ένα τέτοιο «αστέρι»! Φαίνεται πως η Δημοτική Αρχή περνάει τους Βολιώτες για "χαχόλους".
Δεν θα σχολιάσουμε τις «μελέτες», γιατί δεν αντέχουν σε σχολιασμό. Θα επισημάνουμε μόνο πως ρωτώντας την Κτηνιατρική Υπηρεσία, πήραμε την   απάντηση ότι στο Ν.Μαγνησίας υπάρχει ένα μόνο «ιδιωτικό ενδιαίτημα» (ναι, τόσο "σκληρός" θα είναι ο ανταγωνισμός), το οποίο διαθέτει άδεια από το 2006 για 16 όλες κι όλες θέσεις, όταν το δημοτικό καταφύγιο διαθέτει άδεια για 40 ζώα. Να σημειωθεί ότι το δημοτικό καταφύγιο στις Γλαφυρές δεν είναι απλώς του πρώην Δήμου Νέας  Ιωνίας, όπως με προφανή σκοπιμότητα ισχυρίζεται ο κ.Μπέος, αλλά επελέγη, τότε, ως δημοτικό καταφύγιο ολόκληρης  της Κεντρικής Ελλάδας, γι’ αυτό και προ «Καλλικράτη» συνεργαζόταν με 9 Δήμους – εννοείται, πλην …Δήμου Βόλου.
Το εντυπωσιακό είναι πως όσα είπε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο κ.Μπέος, δεν έχουν καμία σχέση ούτε και μ’ αυτές τις «μελέτες». Ο κ.Μπέος επανέφερε ουσιαστικά την ιδέα του "μαντρώματος" των ζώων («πάρκο ζώων», κατ´ ευφημισμόν), που ρητά απαγορεύεται από τη νομοθεσία, ενώ έδωσε τη δική του αυθαίρετη ερμηνεία στην έννοια της επιστροφής των ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.
Τι αποφάσισε, τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο, είμαστε βέβαιοι πως όσους συμβούλους της πλειοψηφίας αν ρωτήσει κανείς, άλλες τόσες απαντήσεις θα πάρει.  Και φυσικά ουδείς γνωρίζει ποια μοίρα επιφυλάσσεται στο δημοτικό καταφύγιο.
Συμπέρασμα πρώτο: ο κίνδυνος να διασυρθεί ο Βόλος σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, αν δεν μπει φραγμός στην αυθαιρεσία και τον ετσιθελισμό της Δημοτικής Αρχής,  είναι παραπάνω από υπαρκτός.
Συμπέρασμα δεύτερο: όσο περισσότερο φωνάζει ο κ. Μπέος κατά της διαπλοκής, τόσο περισσότερο ,,, διαπλέκεται ο ίδιος. Και μάλιστα με ονοματεπώνυμο. Τα προεκλογικά γραμμάτια, ένα-ένα εξοφλούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: