Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Βανδαλισμός γλυπτού στο χώρο του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης

Άγνωστοι προέβησαν  σε βανδαλισμό της ορειχάλκινης σύνθεσης, με τίτλο «Γροθιά που Σπας και Χτίζεις», η οποία βρίσκεται στο χώρο του Μνημείου Εθνικής Αντίστασης της Νέας Ιωνίας, επί της Λ.Ειρήνης-Καραμπατζάκη (γέφυρα στη Λεωφόρο Ειρήνης). Ο βανδαλισμός διαπιστώθηκε σήμερα Δευτέρα 18.8.2014, νωρίς το πρωί, μετά  από καταγγελία συμπολιτών. Επισημαίνεται ότι το μνημείο  φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Γιώργο Μέγκουλα, επί θητείας του αείμνηστου δημάρχου Ανδρέα Βαλαχή. Οι δράστες αποκόλλησαν ένα τμήμα του γλυπτού και το άφησαν στη βάση του Μνημείου, μια πράξη που απαιτούσε ιδιαίτερη σωματική προσπάθεια πολλών ατόμων, ενώ  προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αποκολλήσουν και άλλα μέλη,  αλλά μάλλον δεν το κατάφεραν λόγω του βάρους του μπρούτζου.

Τη βέβηλη αυτή πράξη καταγγέλλει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης, αναφερόμενος τόσο στην καλλιτεχνική αξία του γλυπτού όσο και στα μηνύματα που αυτό εκπέμπει, αφού αποτελεί μνημείο τιμής προς τις αξίες και τα ιδανικά της Εθνικής Αντίστασης. Ο κ.Σκοτινιώτης  επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «πρόκειται για έναν ακόμη βανδαλισμό στο δημόσιο χώρο, που  τα τελευταία χρόνια έχει πάρει μορφή μάστιγας, ιδιαίτερα με τις μεγάλες ζημιές σε γλυπτά της πόλης (σπασίματα,  γδαρσίματα ή και αφαιρέσεις μελών ή και κλοπές). Πρόκειται για πράξεις  αποτρόπαιες, με τις οποίες πλήττεται η ίδια η πόλη, ο πολιτισμός μας και  η δημοκρατία. Ο Δήμος Βόλου κατέθεσε άμεσα μήνυση κατ’ αγνώστων στην Αστυνομική Διεύθυνση Μαγνησίας, ενώ το αρμόδιο Τμήμα Συντήρησης θα μεριμνήσει για την άμεση αποκατάσταση του μνημείου».
Στο Δήμο Βόλου δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός  ότι ο βανδαλισμός στο μνημείο έγινε τη μέρα που συμπληρώνονταν 70 χρόνια από το «Μπλόκο της Κοκκινιάς», όπως επίσης ότι την ίδια μέρα εκδηλώθηκε η ρατσιστική επίθεση χρυσαυγιτών στο Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά.
     

Δεν υπάρχουν σχόλια: