Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Αναβιώνει ο Πηλιορείτικος Γάμος στην Πορταριά για 41η χρονιά

Διήμερες θα είναι και φέτος οι εκδηλώσεις με αφορμή την 41η Αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου στην κεντρική πλατεία της Πορταριάς Πηλίου. Η έναρξη της Αναβίωσης των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου θα γίνει το βράδυ του Σαββάτου 16 Αυγούστου 2014 με τα αρραβωνιάσματα και τα αλευρώματα. Το χορευτικό τμήμα του Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου ΟΡΜΙΝΙΟ Πορταριάς θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς. Την Κυριακή 17 Αυγούστου 2014, μετά την τέλεση της καθιερωμένης Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας υπέρ Υγείας των παραθεριστών της περιοχής στον Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου Πορταριάς, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ Ιγνατίου στις 11.00  θα  πραγματοποιηθούν τα καλέσματα, η μεταφορά  της προίκας με  τα ζώα, το κόψιμο του νυφικού και το ξύρισμα του γαμπρού.
Το βράδυ θα ακολουθήσει το γαμήλιο γλέντι με το κρέμασμα του γαμπρού, το σπάσιμο της στάμνας και το ψώνισμα – φόρτωμα του γαμπρού. Η αναβίωση των εθίμων του Πηλιορείτικου Γάμου τελείται, όπως πάντα, στην Κεντρική Πλατεία Πορταριάς. Στους επισκέπτες  προσφέρονται τοπικά εδέσματα, τσίπουρο και κρασί. 
Η αρχή του Πηλιορείτικου Γάμου ουσιαστικά  χάνεται στους αιώνες.Το πιθανότερο είναι τα έθιμά του να αποτελούν συνέχεια  των επεισοδίων  ενός μυθικού γάμου που τελέστηκε στην περιοχή και προκάλεσε το μεγαλύτερο πόλεμο της αρχαιότητας, τον Τρωικό. Ήταν τότε που ο  Πηλέας, ο γιος του βασιλιά της Αίγινας Αιακού, παντρεύτηκε πάνω στο βουνό, το οποίο έκτοτε φέρει το όνομά του, τη  Νηρηίδα Θέτιδα. Η ένωσή τους υπήρξε αρμονική  κι απέκτησαν γιο τον τρισένδοξο ήρωα του Τρωικού Πολέμου, τον ξακουστό στο Πανελλήνιο Αχιλλέα.
Η ομοιότητα των επεισοδίων, των δυσκολιών που μοιάζουν ανυπέρβλητες αλλά τελικά ξεπερνιούνται, μας κάνει να πιστεύουμε ότι ο Πηλιορείτικος Γάμος αποτελεί  συνέχεια αυτού του μοναδικού Γάμου που χάνεται στην αχλή του χρόνου. Η ευχάριστη κατάληξη- που όπως είπαμε γιορτάζεται  με γλέντι τρικούβερτο  έως και τις μέρες μας  στον Πηλιορείτικο Γάμο - είναι εκείνη που κάνει  τους μελλόνυμφους να θεωρούν τον τόπο γούρικο και τυχερό για να τελούν τους γάμους τους εδώ, στην Πορταριά. 
Εκείνο που τονίζεται επίσης στον Πηλιορείτικο Γάμο είναι ο κοινοτικός τρόπος ζωής των κατοίκων των χωριών μας. Οι άνθρωποι συμμετείχαν, και εν μέρει συμμετέχουν ακόμη στο μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Περιφέρειας, όλοι μαζί, τόσο στη χαρά όσο και στη λύπη. Κάθε χτύπημα της καμπάνας, χαρούμενο ή πένθιμο συνεγείρει τους πάντες και η συμμετοχή στο όποιο συναίσθημα είναι καθολική.
Ο Πηλιορείτικος Γάμος,  τέλος, έχει στοιχεία από την Κομμέντια ντελ άρτε και το Θέατρο του Δρόμου,  δεδομένου ότι συμμετέχουν, όπως είπαμε,  σ΄ αυτόν, τόσο ως ηθοποιοί, όσο και ως θεατές, όλοι οι κάτοικοι του χωριού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: