Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Γιορτή Τσίπουρου με νέα αποστάγματα στο Κατηχώρι

Τα καινούρια αποστάγματα τσίπουρου θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν όσοι παραβρεθούν το Σάββατο 19 Ιουλίου 2014 στην 16η Παραδοσιακή Γιορτή Τσίπουρου, στην πλατεία Αγίου Αθανασίου Κατηχωρίου της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς. Η Γιορτή Τσίπουρου στο Κατηχώρι αποτελεί παράλληλα για τους συμμετέχοντες ευκαιρία για διασκέδαση καθώς μετά την παρασκευή τσίπουρου ακολουθεί πανηγύρι και γλέντι με χορό και τραγούδι.Όπως είναι γνωστό, η περιοχή του Κατηχωρίου φημίζεται για το άριστης ποιότητας κρασί καθώς και για το τσίπουρο, αφού από παλιά οι κάτοικοι απασχολούνται με την καλλιέργεια των αμπελιών και βέβαια με την παραγωγή του τσίπουρου. Με την πάροδο των χρόνων οι Κατηχωριώτες εξελίχθηκαν στους καλύτερους παραγωγούς τσίπουρου τη περιοχής, τους λεγόμενους «Τσιπουράδες» ενώ με την εξέλιξη της τεχνολογίας, σιγά-σιγά, η τέχνη παραγωγής τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο άρχισε να ατονεί και τελικά να χάνεται.
Η παράδοση που είναι συνώνυμη της αυθεντικής γεύσης διασώθηκε με την βούληση κυρίως των κατοίκων αλλά και των τοπικών αρχών καθώς κάθε χρόνο, το μήνα Ιούλιο, για τη διοργάνωση της Γιορτής Τσίπουρου στην πλατεία του χωριού στήνονται εγκαταστάσεις παραγωγής τσίπουρου και με τις συμβουλές των ντόπιων γίνεται η παρασκευή τσίπουρου με τον παραδοσιακό τρόπο. 
Τη διαδικασία αυτή παρακολουθεί ο επισκέπτης που γεύεται το ντόπιο τσίπουρο την ώρα που παρασκευάζεται, για να διασκεδάσει στη συνέχεια στο παραδοσιακό πανηγύρι που ακολουθεί. 
Και φέτος την εκδήλωση διοργανώνουν ο Δήμος Βόλου - Δημοτική Ενότητα Πορταριάς, η Τοπική Κοινότητα Κατηχωρίου και ο Αθλητικός – Εκπολιτιστικός Σύλλογος «Χείρων Κένταυρος» Κατηχωρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: