Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Η υπεράσπιση της ΔΕΥΑΜΒ είναι υπόθεση που αφορά ολόκληρη την πόλη και την τοπική κοινωνία

Όπως έγινε γνωστό, δεδομένου ότι η απόφαση δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στη ΔΕΥΑΜΒ, η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δεν έκανε τελικά δεκτή, παρά την αντίθετη πρόταση του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, την αίτηση αναίρεσης της ΔΕΥΑΜΒ κατά της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Λάρισας, στην αντιδικία της με την ΕΡΓΗΛ, αποδεχόμενη ότι η προθεσμία των δύο μηνών για την έγκριση της τελικής επιμέτρησης είναι αποκλειστική και, συνεπώς, αν η προθεσμία αυτή παρέλθει, η τελική επιμέτρηση θεωρείται αυτοδικαίως εγκριθείσα. 

Την ίδια ώρα αρχίζει νέος κύκλος δικαστικής αντιπαράθεσης μεταξύ της ΔΕΥΑΜΒ και της ΕΡΓΗΛ, αφού κατατίθεται στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου η αγωγή της ΔΕΥΑΜΒ  με την οποία ζητά από την ΕΡΓΗΛ την έντοκη επιστροφή  του εργολαβικού ανταλλάγματος που καταβλήθηκε αχρεωστήτως,  με βάση το Πρακτικό της Επιτροπής που συγκρότησε το Δ.Σ. της Επιχείρησης και την αναλυτική καταγραφή των σοβαρών ποσοτικών  αποκλίσεων μεταξύ του εκτελεσθέντος και του πληρωθέντος έργου. Όπως αποφάσισε το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ στην τελευταία του συνεδρίαση, το Πρακτικό της Επιτροπής, όπως και η αγωγή, θα προσκομιστούν και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου, προκειμένου να αποτελέσουν υλικό της δικογραφίας που σχηματίστηκε μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η Διοίκηση της Επιχείρησης εναντίον της ΕΡΓΗΛ, του τεχνικού συμβούλου του έργου και κάθε υπευθύνου,  με βάση το Πρωτόκολλο Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου που συντάχθηκε το 2013.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Βόλου και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, Πάνος Σκοτινιώτης, αναφέρει τα εξής: 

«Παρά την αρνητική απόφαση του Αρείου Πάγου, αποτελεί πεποίθησή μας, όπως πολλές φορές έχουμε δηλώσει,  ότι η ΔΕΥΑΜΒ τελικά θα δικαιωθεί στην αντιπαράθεση με την ΕΡΓΗΛ και ότι εντέλει η ανάδοχος εταιρεία δεν θα λάβει ως εργολαβικό αντάλλαγμα ούτε ένα ευρώ περισσότερο από την αξία του έργου που πράγματι εκτέλεσε. Ο τρόπος που η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ χειρίστηκε την υπόθεση της ΕΡΓΗΛ, την οποία κληρονόμησε από το παρελθόν και η οποία όταν την παραλάβαμε φαινόταν εντελώς χαμένη, αποτελεί παράδειγμα  υπεύθυνης και σθεναρής υπεράσπισης των συμφερόντων της Επιχείρησης και ευρύτερα του δημοσίου συμφέροντος. Η ΕΡΓΗΛ, που είχε πιστέψει ότι βρήκε στη ΔΕΥΑΜΒ “φλέβα χρυσού”, ήδη θα διαπιστώνει ότι δεν εκτίμησε σωστά την αποφασιστικότητα της σημερινής Διοίκησης της Επιχείρησης.

 Στη μέχρι τώρα δικαστική διένεξη, που αφορούσε την ερμηνεία συγκεκριμένων διατάξεων του Κώδικα Δημοσίων Έργων, η ΔΕΥΑΜΒ είχε ουσιαστικά απέναντί της το σύνολο των πανίσχυρων εργολαβικών συμφερόντων, τα οποία έχουν άμεσο και ζωτικό ενδιαφέρον από μια ερμηνεία που θα επιτρέπει να αξιοποιείται σε όφελός τους η οποιαδήποτε ολιγωρία ή σκοπιμότητα κάποιου υπηρεσιακού παράγοντα. Εξαντλήθηκε κάθε δικονομική δυνατότητα και η υπόθεση έφτασε μέχρι την Πλήρη Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Προφανώς και δεν θα κρίνουμε την απόφαση της Ολομέλειας και την ερμηνεία των σχετικών διατάξεων που δόθηκε, και μάλιστα παρά την αντίθετη  πρόταση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δεν μπορούμε, ωστόσο, να μην επισημάνουμε πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου τα Ανώτατα Δικαστήρια της χώρας κρίνουν αντισυνταγματικές διατάξεις νόμων, και μάλιστα σε δημοσιονομικά ευαίσθητες υποθέσεις. Αλλά ανεξάρτητα και πέρα από την οποιαδήποτε ερμηνεία των σχετικών διατάξεων, δεν είναι προφανές ότι με τις συνέπειες που προκύπτουν για τη ΔΕΥΑΜΒ από την αυτοδίκαιη έγκριση της τελικής επιμέτρησης παραβιάζεται  η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, για την υπεράσπιση της οποίας μάλιστα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα Συνέδριο Δικονομολόγων στην Τσαγκαράδα με τη συμμετοχή πολλών Αρεοπαγιτών; Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πολιτεία, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που δημιουργείται ιδιαίτερα σε εποχή μεγάλης δημοσιονομικής κρίσης, ήδη με ρητή διάταξη νόμου, η οποία όμως δεν έχει αναδρομική ισχύ, τροποποίησε τη σχετική διάταξη  με στόχο να περιορίσει τις δυσανάλογα επώδυνες για το Δημόσιο συνέπειες της αυτοδίκαιης έγκρισης. 

Πλέον μπαίνουμε σε νέα φάση, με τη ΔΕΥΑΜΒ να διαθέτει ισχυρά “όπλα”. Τώρα πια η υπόθεση θα κριθεί με βάση όχι την ερμηνεία κάποιων διατάξεων, αλλά το πραγματικό έργο που εκτελέστηκε από την ΕΡΓΗΛ. Και τούτο, γιατί  ως Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, ενεργώντας με τρόπο που δύσκολα θα συναντήσει κανείς  σε άλλο δημόσιο έργο, καταφέραμε, σε συνεργασία και με την υπηρεσία, να φέρουμε στην επιφάνεια το έργο που πραγματικά εκτελέστηκε κάτω από τη γη,  με συνέπεια να είναι πλέον η ΔΕΥΑΜΒ εκείνη που  εγείρει αξιώσεις, και μάλιστα απολύτως τεκμηριωμένες, κατά της ΕΡΓΗΛ. Οι συμπολίτες μας θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι η ΔΕΥΑΜΒ τελικά θα δικαιωθεί, αλλά και ότι δεν θα  μείνει η παραμικρή σκιά από τη  διαχείριση αυτής της υπόθεσης, Οι δικηγόροι μας, Χρήστος Στρατηγόπουλος και Δημήτρης Μακρυγιάννης, που χειρίζονται τη συγκεκριμένη υπόθεση, έχουν εντολή να προβούν σε κάθε δικαστική και εξώδικη ενέργεια για την αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων της ΔΕΥΑΜΒ. 

Οφείλουμε να τονίσουμε ότι η υπόθεση αυτή δεν αφορά ούτε την παρούσα ούτε την επόμενη Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ. Με δεδομένη την πάγια θέση μας ότι το νερό και η αποχέτευση αποτελούν ανθρώπινο δικαίωμα, η υπεράσπιση της ΔΕΥΑΜΒ είναι  υπόθεση που αφορά ολόκληρη την πόλη και την τοπική κοινωνία. Με βάση και τις δηλώσεις του νέου Δημάρχου κ.Αχιλλέα Μπέου, πιστεύουμε ότι και η νέα Διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ θα κινηθεί με αυτό το πνεύμα. Η δική μας στήριξη στα επόμενα κρίσιμα βήματα είναι αυτονόητη». 



Δεν υπάρχουν σχόλια: