Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Προωθείται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ η μείωση των διαρροών στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Βόλου

Εγκρίθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΕΠΠΕΡΑΑ), μετά από επίμονες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής,  η τροποποίηση της Πράξης «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος τηλεελέγχου – τηλεχειρισμού για τον έλεγχο των διαρροών στα δίκτυα ύδρευσης του Δήμου Βόλου». Πρόκειται για μείζονος σημασίας έργο που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση 87 σταθμών ελέγχου και παρακολούθησης του δικτύου ύδρευσης, με σκοπό τον έλεγχο της πίεσης και της παροχής νερού και με προσδοκώμενο όφελος την εξοικονόμηση 2.000 - 2.500 m3 νερού την ημέρα.

Η τροποποίηση της μελέτης και του Τεχνικού Δελτίου του έργου είχαν προωθηθεί από την παρούσα Δημοτική Αρχή, με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, από τον Απρίλιο του 2013, προκειμένου να φύγουν οι σκιές του παρελθόντος για υπερτιμολόγηση του έργου και να καλυφθεί ευρύτερη περιοχή. Μετά την έγκριση τροποποίησης της Πράξης, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την υποβολή στην Διαχειριστική Αρχή του ΕΠΠΕΡΑΑ των Τευχών Δημοπράτησης του Υποέργου για προέγκριση, προκειμένου να ακολουθήσει η διαγωνιστική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι η επανασύνταξη της μελέτης και του Τεχνικού Δελτίου έγινε από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΜΒ, οι οποίες συνεργάστηκαν στενά με τη Διαχειριστική Αρχή ώστε να μη χαθεί περαιτέρω χρόνος για την υλοποίηση ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου για τη μείζονα πόλη του Βόλου. 
Το δίκτυο διανομής του εσωτερικού υδραγωγείου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου χωρίζεται σε (19) ζώνες. Εξ αυτών, οι ζώνες ύδρευσης στον κεντρικό ιστό του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, όπου και διοχετεύεται το 60% του παραγόμενου νερού ημερησίως, καλύπτονται από το πιο παλιό δίκτυο και κατά συνέπεια σημειώνονται σ’ αυτές οι περισσότερες διαρροές, δεδομένου ότι η νυκτερινή παροχή αυτών των ζωνών κυμαίνεται από 1:2 έως 1:3 της ημερήσιας, σε αντίθεση με τη διακύμανση στις λοιπές ζώνες του υδραγωγείου, που είναι 1:5 έως 1:6.
Η λειτουργία του συστήματος του Συστήματος Ελέγχου και Περιορισμού των Διαρροών του Δικτύου Διανομής Ύδρευσης θα επιτρέψει τη βέλτιστη διαχείριση του δικτύου καθώς θα συμβάλει καταρχάς στον έγκαιρο εντοπισµό της προέλευσης των απωλειών πόσιµου νερού και την υποστήριξη των χειριστών κατά τη διαδικασία αποµόνωσης των τµηµάτων του δικτύου και εποµένως, στην περιστολή της απώλειας νερού. Θα συμβάλει επίσης στην υποστήριξη των τεχνικών υπηρεσιών όσον αφορά τον ακριβή εντοπισµό και την ταχεία αντιμετώπιση των διαρροών και των υπερχειλίσεων, µε μικρή διαταραχή της κανονικής  εξυπηρέτησης της υδροδότησης και διανοµής, στον έλεγχο λειτουργίας και τη δυνατότητα πρόβλεψης της κατάστασης του δικτύου σε πραγματικό χρόνο, στον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων όπως υπερπιέσεις και υποπιέσεις, στον εντοπισμό περιοχών με νερό χαμηλής ποιότητας είτε λόγω υπερεπαρκούς ή ανεπαρκούς χλωρίωσης, είτε λόγω μεγάλου χρόνου παραμονής του νερού στο δίκτυο. 
Το σύστημα ελέγχου διαρροών του δικτύου ύδρευσης περιλαμβάνει υλικά και λογισμικό, εγκατεστημένα σε διάφορα σημεία του δικτύου της ΔΕΥΑΜΒ, τα οποία θα συνεργάζονται με υφιστάμενα συστήματα ώστε να εξυπηρετούνται προηγμένες λειτουργίες συγκέντρωσης πληροφοριών, ελέγχου, διαχείρισης και επέµβασης στη λειτουργία της ύδρευσης, σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Επιπλέον το σύστημα θα περιλαμβάνει υλικά και λογισμικό για την αυτοματοποίηση και τον αυτόματο έλεγχο της λειτουργίας όλων των περιφερειακών υδραγωγείων που εντάχθηκαν στην ΔΕΥΑΜΒ, λόγω του Καλλικράτη.
Η εγκατάσταση και λειτουργία του Συστήματος Ελέγχου και Περιορισμού των Διαρροών του Δικτύου Διανομής Ύδρευσης θα έχει σημαντικά αποτελέσματα όπως:
Ο περιορισμός των διαρροών κατά 2.500 m3 ανά ημέρα ή σε ποσοστό ίσο με το 7% του παραγόμενου νερού.
Ο ασφαλέστερος έλεγχος και ο περιορισμός των βλαβών του δικτύου διανομής των υδραγωγείων της Αγριάς και Ν. Αγχιάλου από 18/χιλιόμετρο δικτύου κατ’ έτος που είναι σήμερα σε 5 ανά χιλιόμετρο δικτύου κατ’ έτος, με συνακόλουθη μείωση των διαρροών και εξασφάλιση συνθηκών απρόσκοπτης υδροδότησης των καταναλωτών.
Ο κατασταλτικός έλεγχος της σπατάλης νερού που συντελείται από την έλλειψη στοιχειωδών διατάξεων λειτουργίας των δεξαμενών των περιφερειακών υδραγωγείων, η δημιουργία κατά συνέπεια συνθηκών απρόσκοπτης υδροδότησης των καταναλωτών, και η ενίσχυση της μεταφοράς ποσοτήτων πηγαίων νερών στο δίκτυο του ΠΣ Βόλου από την καταστολή της σπατάλης στα περιφερειακά υδραγωγεία.
Ο συνακόλουθος περιορισµός της επιβάρυνσης των υδατικών αποθεμάτων και υδροληψιών της περιοχής 
Η εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής στο διανεμόμενο νερό.
Η δημιουργία συνθηκών για τον αποτελεσματικότερο και ευφυή έλεγχο του υδραγωγείου.
Η συγκέντρωση δεδομένων μέσω των οποίων επιτυγχάνεται η ακριβής ρύθμιση του μοντέλου προσομοίωσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: