Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Π.Σκοτινιώτης – Απ.Παπατόλιας: «Επιλογή ευθύνης – Πάμε Μπροστά»

Τη βεβαιότητα ότι ο Βόλος  της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης, του πολιτισμού και της δημοκρατίας, θα στείλει ηχηρό μήνυμα στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου επιλέγοντας το δρόμο της ευθύνης και της προοπτικής, εξέφρασε ο Δήμαρχος Βόλου και εκ νέου υποψήφιος κ.Πάνος Σκοτινιώτης, παρουσιάζοντας σήμερα τη διακήρυξη αρχών και θέσεων της ενιαίας δημοτικής παράταξης «Επιλογή Ευθύνης-Πάμε Μπροστά», που θα είναι και το όνομα του συνδυασμού. Από τη μεριά του ο κ.Απόστολος Παπατόλιας τόνισε ότι η ευθύνη για το μέλλον της πόλης είναι συλλογική και επιβάλει κοινωνική συναίνεση και ενωτική δράση, για τη διασφάλιση του κύρους του θεσμού της Αυτοδιοίκησης. 

Απευθυνόμενος στους εκατοντάδες Βολιώτες που κατέκλυσαν την αίθουσα και τους εξωτερικούς χώρους του κινηματογράφου «Αχίλλειον» για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση, ο  κ. Σκοτινιώτης απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα σε όλες τις δημιουργικές και αναγεννητικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας, προκειμένου να συγκροτηθεί μια μεγάλη συμμαχία ευθύνης,  χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς ηγεμονισμούς, με συναίνεση και πλήρη διαφάνεια. 

Η σύγκλιση των δυνάμεων που ξεκινούν από διαφορετικές αφετηρίες, απεικονίζεται και στο λογότυπο του συνδυασμού, το οποίο συμβολίζει, όπως τόνισαν οι κ.κ.Σκοτινιώτης και Παπατόλιας, την κοινή τους απόφαση να αγωνιστούν για να σηκωθεί ο Δήμος ψηλά, για να πάει ο Βόλος μπροστά.
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του διακεκριμένου γιατρού και Επίκουρου Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μπάμπη Σκουλάκη, ο οποίος – όπως τονίστηκε - είχε ουσιαστική συμβολή στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία της νέας δημοτικής παράταξης, ωστόσο οι υποχρεώσεις του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο δεν του επέτρεψαν να δώσει το παρόν στη συνέντευξη  με την οποία ανακοινώθηκε η απόφαση για τη συγκρότηση της παράταξης.

Στον χαιρετισμό του ο κ.Σκουλάκης κάλεσε τους Βολιώτες να συμβάλουν με αποφασιστικότητα και δυναμισμό στη συγκρότηση του νέου πλειοψηφικού κοινωνικού ρεύματος που μπορεί να διαχειριστεί τις τύχες της πόλης, που μπορεί να εγγυηθεί ένα Δήμο σύγχρονο, αποτελεσματικό, κοινωνικό και καινοτόμο. «Είναι εκείνοι», όπως χαρακτηρισιτκά ανέφερε, «που έδωσαν την τιτάνια μάχη να συγκροτηθεί και να σταθεί όρθιος ο νέος Δήμος Βόλου, σε υγιή θεμέλια. Που υπερασπίστηκαν το δημόσιο συμφέρον. Που έδωσαν μάχη για να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή σε μία εποχή δημοσιονομικής λαίλαπας και σκληρών μνημονιακών δεσμεύσεων. Μάχη για να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ. Μάχη για να υπάρχει σχέδιο για την επόμενη μέρα». 

«Ο Βόλος των ενεργών πολιτών και των πολύμορφων συλλογικοτήτων, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γυρίσει πίσω. Ταυτόχρονα, δεν μπορεί και δεν πρέπει να εγκλωβιστεί σε μια ανέξοδη πολιτική ρητορική, μακριά από τους πολίτες και τη βασανιστική καθημερινότητά τους», τόνισε ο κ.Σκουλάκης και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι πολίτες μπορούν να διακρίνουν  τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των δημοτικών εκλογών και να κατανοήσουν ότι ο Δήμος δεν προσφέρεται να αποτελέσει πεδίο κεντρικής κομματικής αντιπαράθεσης. «Άλλωστε αυτή τη φορά υπάρχει και η κάλπη των ευρωεκλογών, όπου ο καθένας μπορεί να εκφράσει την κομματική του προτίμηση», υπογράμμισε. 

Ξεκινώντας την ομιλία του με σύντομη αναφορά στην παρούσα δημοτική περίοδο που ολοκληρώνεται σε λίγους μήνες, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε χαρακτηριστικά: «Αν κάτι σημάδεψε αυτή τη σύντομη θητεία μας, μια θητεία σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, είναι η σθεναρή υπεράσπιση του κοινωνικού και συλλογικού συμφέροντος. Ακόμη κι αν αυτό μας οδηγούσε σε σύγκρουση  με ισχυρά συμφέροντα. Ακόμη κι αν ξέραμε ότι την “αποκοτιά” μας αυτή θα την πληρώναμε με τόνους λάσπης. Και αν αφήνει μια πολύτιμη παρακαταθήκη όχι μόνο αυτή η θητεία μας, αλλά η όλη διαδρομή μας, είναι η αταλάντευτη προσήλωση στη χρηστή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, στη χρηστή διοίκηση, στη διαφάνεια,  στη νομιμότητα».

Και συνεχίζοντας επεσήμανε: «Είμαστε απ’ αυτούς που ‘’κάποτε δέσαμε τη ζωή μας με τη μοίρα αυτού του τόπου και από τότε καθόμαστε σε αναμμένα κάρβουνα’’, όπως θα ’λεγε και ο Σαββόπουλος. Γι’ αυτό και δεν έχουμε το δικαίωμα να βάλουμε τις όποιες προσωπικές μας στρατηγικές, τις όποιες αντιπαραθέσεις και αγκυλώσεις του παρελθόντος, πάνω από την ευθύνη μας για την πόλη και το Δήμο», και πρόσθεσε ότι η συγκρότηση της ενιαίας παράταξης αποτελεί τη φύτρα του μέλλοντος.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα» τόνισε και κάλεσε όλες τις δημιουργικές και αναγεννητικές δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας, με πρώτη απ’όλους τη νέα γενιά, σε μια συνάντηση ευθύνης, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο Βόλος θα συνεχίσει να είναι μια πόλη δημοκρατική, ανοιχτή και δημιουργική, μια πόλη της αλληλεγγύης και του κοινωνικού ριζοσπαστισμού, πόλη του πολιτισμού και του αθλητισμού.
«Σήμερα δημιουργούμε τις πολιτικές προϋποθέσεις για να μπει ο Δήμος Βόλου σε μια νέα εποχή. Δεν συγκολλούμε παλαιά υλικά και μικρομάγαζα. Δημιουργούμε, αντίθετα, μια νέα συλλογικότητα, ένα αυθεντικό κίνημα πολιτών. Η σύγκλιση είναι ταυτόχρονα και αναγέννηση. Είναι μια ανοιχτή στην κοινωνία διαδικασία, αυτοκριτική και προς τον ίδιο μας τον εαυτό», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης και υπογράμμισε ότι «στους δύσκολους καιρούς που περνάμε, δεν είναι λύση η απογοήτευση, η παραίτηση, η αποχή. Λύση είναι η συμμετοχή. Δεν είναι λύση ο χυδαίος λαϊκισμός και οι άναρθρες κραυγές, που οδηγούν σε ακραίες εκλογικές συμπεριφορές. Λύση είναι να μετατρέψουμε τη δικαιολογημένο θυμό, σε δύναμη δημιουργίας και ανανέωσης. Λύση είναι η επιλογή αυτών που μπορούν να χειριστούν τις τοπικές υποθέσεις με ευθύνη, αποτελεσματικότητα, κοινωνική ευαισθησία, ήθος και διαφάνεια. Με σχέδιο και συγκεκριμένες, ρεαλιστικές λύσεις. Με σθένος και μαχητικότητα». 

Από την πλευρά του ο κ.Παπατόλιας επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «μπροστά στον κίνδυνο να εκπέσει ο θεσμός της αυτοδιοίκησης σε μηχανισμό εξυπηρέτησης αλλότριων επιδιώξεων, ήταν υποχρέωσή μας να ενωθούμε, υπερβαίνοντας προσωπικές φιλοδοξίες και δευτερεύουσες πια αντιθέσεις. Η ευθύνη για το μέλλον της πόλης είναι συλλογική. Δεν μονοπωλείται, δεν επιμερίζεται, δεν κατακερματίζεται. Επιβάλει κοινωνική συναίνεση και ενωτική δράση. Ή αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος του κινδύνου ή τον υποβαθμίζουμε και αναλαμβάνουμε το ρίσκο η πόλη να αλωθεί από εκείνους που θέλουν να τη μετατρέψουν σε πεδίο εκμαυλισμού και ανομίας». 

Η «επιλογή ευθύνης» δεν εξαντλείται – όπως είπε - στην αντίσταση απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και της χυδαιότητας. Απαιτείται να κόψουμε μια για πάντα την όρεξη στον επικίνδυνο λαϊκισμό, πρέπει να δημιουργήσουμε με σιγουριά ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο δημιουργίας. «Επιλογή  ευθύνης» σημαίνει ακόμη ότι αυτή η νέα παράταξη έχει διάρκεια και προοπτική, που υπερβαίνει πρόσκαιρους και συγκυριακούς στόχους. Αυτή η παράταξη θα είναι παρούσα ως κέντρο επεξεργασίας δημοτικής πολιτικής και ως κέντρο δημοκρατικού ελέγχου της δημοτικής αρχής για όλη τη διάρκεια της πενταετούς θητείας μας.
Καταλήγοντας ο κ.Παπατόλιας τόνισε ότι οραματικός, αλλά και απόλυτα ρεαλιστικός στόχος της νέας παράταξης, είναι να μετατραπεί ο Βόλος, με τις ενεργητικές παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής, σε «Πόλη Ποιότητας», με ένα από τα μικρότερα ποσοστά ανεργίας σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Δείτε εδώ το πλήρες κείμενο της διακήρυξης 


Δεν υπάρχουν σχόλια: