Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Τριήμερο εκδηλώσεων από το Δήμο Βόλου για τη ζωή και το έργο του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ

Σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την ανάδειξη του έργου του πιο σημαντικού Έλληνα λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ, διοργανώνει το τριήμερο 9,10 & 11 Μαΐου 2014 ο Δήμος Βόλου - Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Όπως είναι γνωστό, ο Θεοφιλος για τριάντα περίπου χρόνια περιπλανήθηκε στα χωριά του Πηλίου ζωγραφίζοντας ασταμάτητα και αφήνοντας ως παρακαταθήκη αμέτρητα έργα που χαρακτηρίζονται από την ιδιαίτερη αντίληψή του για τη ζωγραφική.
Ο Θεόφιλος αποτύπωσε στα έργα του συλλογικά βιώματα, καθημερινές ασχολίες, καθημερινές ανησυχίες και έθιμα της περιοχής, όπως τα βίωσε και επηρέασαν τον ίδιο. Απώτερος στόχος του, όπως και των περισσότερων δημιουργών λαϊκής τέχνης,  η μορφοποίηση των εσωτερικών δεσμών της κοινότητας στην οποία ανήκουν και όχι η ατομική προβολή, όπως παρατήρησε και ο Γιάννης Τσαρούχης σχολιάζοντας το έργο του μεγάλου ζωγράφου Θεόφιλου.

Με την πρωτοβουλία αυτή η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου επιδιώκει να τονίσει τη σπουδαιότητα του έργου του Θεόφιλου Χατζημιχαήλ και το γεγονός ότι παραμένει επίκαιρο ακόμη και σήμερα, τον τρόπο με τον οποίο συνδέει το παρελθόν και το παρόν, την παράδοση και τη συνέχεια. Επίσης, οι εκδηλώσεις αυτές αποτελούν ευκαιρία για όσους επισκέπτες και κατοίκους της περιοχής έτυχε να μην έχουν ακούσει για τη ζωή και τη δράση του Θεόφιλου, να γνωρίσουν μια συναρπαστική εκκεντρική προσωπικότητα και το μύθο γύρω από αυτή, την άθλια οικονομική του κατάσταση, τον τρόπο που  συνήθιζε να ντύνεται άλλοτε ως Μεγαλέξανδρος και άλλοτε ως ήρωας της Ελληνικής Επανάστασης, με εξοπλισμό και κουστούμια που έφτιαχνε ο ίδιος, το ότι συχνά ζωγράφιζε τοίχους καφενείων ή σπιτιών για να κερδίσει ένα πιάτο φαγητό αλλά και πως έφτασαν τα έργα του να εκτεθούν στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι. 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει διοργάνωση ημερίδας, οδοιπορικά, δράσεις γευσιγνωσίας, εκπαιδευτικά προγράμματα, ξεναγήσεις. Το τριήμερο θα κλείσει με την  αναβίωση του λαϊκού δρώμενου των «Μάηδων» στην πλατεία της Μακρινίτσας με τη συνοδεία παραδοσιακών χορευτικών ομάδων και μουσικών. Το ακριβές πρόγραμμα θα ανακοινωθεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: