Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Π.Σκοτινιώτης:Έργα ιστορικής κλίμακας στην Αγριά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το έργο αποχέτευσης στην Αγριά, συνολικής δαπάνης 12.097.004 ευρώ, το οποίο αναμένεται να  δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα ανεξέλεγκτης διάθεσης αστικών αποβλήτων στο περιβάλλον και να συμβάλει στην παραπέρα θωράκιση του Παγασητικού. Για έργο ιστορικής κλίμακας που θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αγριάς έκανε λόγο ο Δήμαρχος Βόλου και εκ νέου υποψήφιος κ.Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος ενημερώθηκε από κοντά σήμερα για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών. 

Πρόκειται συγκεκριμένα για τρεις χωριστές εργολαβίες οι οποίες εξελίσσονται ταυτόχρονα. Η πρώτη αφορά την εγκατάσταση δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων (α΄φάση), η δεύτερη αφορά τη σύνδεση του δικτύου αποχέτευσης με τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της ΔΕΥΑΜΒ και η τρίτη την κατασκευή των διακλαδώσεων ως συνοδό του χρηματοδοτούμενου έργου «Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς». Οι δυο πρώτες εργολαβίες χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΠΕΡΑΑ), ενώ η τρίτη από ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΜΒ. 

Η κατασκευή των έργων προχωρά απρόσκοπτα και αναμένεται να παραδοθούν εντός των συμβατικών χρόνων, δηλαδή έως το Μάρτη του 2015 η εργολαβία που αφορά τη σύνδεση με τις ΕΕΛ και έως το τέλος του ίδιου χρόνου οι άλλες δυο εργολαβίες. 

Ο Δήμαρχος επεσήμανε στον εκπρόσωπο της αναδόχου του πρώτου έργου (Δίκτυο Αποχέτευσης Ακαθάρτων Αγριάς) την υποχρέωσή της για ταχύτατη ολοκλήρωση των εργασιών κατά μήκος της παραλίας και την ασφαλτόστρωση της παραλιακής οδού έως τις 15 Μαΐου. «Παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη του έργου, ώστε τα καταστήματα της παραλίας της Αγριάς να λειτουργήσουν απρόσκοπτα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα οι επαγγελματίες σε μία τόσο δύσκολη εποχή», σημείωσε σε δηλώσεις του αμέσως μετά. 

Πρόκειται, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ.Σκοτινιώτης, για ένα έργο ιστορικής κλίμακας το οποίο αποτελεί μέρος της συνολικής παρέμβασης που επιχειρεί η ΔΕΥΑΜΒ μέσα από την αξιοποίηση του Επιχειρησιακού Περιβαλλοντικού Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ) και του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Σημειώνεται ότι στο ΕΠΠΕΡΑΑ και στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας έχουν ενταχθεί συνολικά έργα αποχέτευσης, αναβάθμισης του Βιολογικού Καθαρισμού και ύδρευσης, που ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια ευρώ. 

«Το συγκεκριμένο έργο θα βελτιώσει δραστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα θωρακίσει ακόμη περισσότερο τον Παγασητικό, ιδιαίτερα σε μία περιοχή η οποία έχει έντονη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης και υπογράμμισε για μία ακόμη φορά ότι η εργολαβία που εκτελείται με ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΜΒ θα ήταν σχεδόν αδύνατο να υλοποιηθεί από τον πρώην Δήμο Αγριάς χωρίς να γίνει δραστική αύξηση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης. Σημείωσε επίσης ότι έχει κατατεθεί πρόταση στο ΕΠΠΕΡΑΑ και για τη β΄φάση του έργου εγκατάστασης δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων, προϋπολογισμού 2 εκ.ευρώ, η οποία αφορά το υπόλοιπο τμήμα της Αγριάς που  δεν καλύπτεται από την παρούσα εργολαβία, έτσι ώστε να επιτευχθεί η σύνδεση όλης της Αγριάς με το δίκτυο αποχέτευσης. 

Κλειστό Γυμναστήριο
Νωρίτερα, ο Δήμαρχος επισκέφθηκε το Κλειστό Γυμναστήριο Αγριάς, ένα έργο το οποίο είχε ξεκινήσει το 2004, ωστόσο η παρούσα Δημοτική Αρχή το παρέλαβε ημιτελές, σταματημένο και χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. 

Η ολοκλήρωση του έργου εντάχθηκε πρόσφατα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με πίστωση 790.000 ευρώ, έπειτα από σχετικό αίτημα του Δήμου Βόλου προς την Περιφέρεια Θεσσαλίας και θετική ανταπόκριση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ.Αγοραστού. Ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο μείζονος κοινωνικής σημασίας, όχι μόνο για την Αγριά, αλλά για όλη την ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Πηλίου, καθώς δεν υπάρχει άλλο Γυμναστήριο στη διαδρομή μέχρι το Βόλο. 

Το έργο αναμένεται να παραδοθεί σε χρήση στα τέλη του 2014. «Θα αποδώσουμε στη νεολαία μας μια σύγχρονη αθλητική υποδομή σε μια εποχή που την έχει ανάγκη όσο ποτέ, αφού η άθληση αποτελεί στοιχειώδες κοινωνικό δικαίωμα», τόνισε ο Δήμαρχος και πρόσθεσε ότι «το έργο αυτό εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό που υλοποιεί η παρούσα Δημοτική Αρχή στην Αγριά, με μεγάλες παρεμβάσεις στον τομέα των υποδομών, οι οποίες αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα και δημιουργούν σημαντικές προοπτικές για τη δυναμικά αναπτυσσόμενη αυτή περιοχή». 

Τον κ.Σκοτινιώτη συνόδευαν οι Απ.Παπατόλιας, Σωτ.Χαλκιάς, Φωτ.Λαμπρινίδης, Ηλ.Ξηρακιάς, Νικ.Στόϊκος, Δημ.Νάνος, Γιάν.Καλότυχος και Απ.Κοντός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: