Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

Η όπερα «Werther» του Massenet στο Αχίλλειο

Mε την εκπληκτική παράσταση «Werther» (ΒΕΡΘΕΡΟΣ) ΤΟΥ Jules Massenet, βασισμένη στο ρομαντικό μυθιστόρημα του Γκαίτε, συνεχίζεται το πρόγραμμα της Metropolitan Opera of New York “The MET: Live in HD” σε ζωντανή μετάδοση το Σάββατο 15/3/2014 στις 19:00, στο κινηματοθέατρο «Αχίλλειον». Τη μεγάλη συνεργασία με τη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης εξασφάλισε ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ για μια τριετία για την Ελλάδα και την Κύπρο, προσφέροντας στους φίλους της όπερας ένα ξεχωριστό πολιτιστικό θέαμα, με την υπογραφή των πιο καταξιωμένων καλλιτεχνών της παγκόσμιας λυρικής σκηνής. Το βραβευμένο πρόγραμμα αναμετάδοσης που απαίτησε ειδικό εξοπλισμό, παρουσιάστηκε  στο πλαίσιο της συνεργασίας  του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα του Δημοτικού Οργανισμού Εκπαίδευσης Παιδιού, Αθλητισμού, Πολιτισμού- Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο» (ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ), με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη  Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης.

Ο σκηνοθέτης Richard Eyre επιστρέφει στη MΕΤ με μια καινούργια παραγωγή της όπερας Werther (Βέρθερος) του Jules Massenet, μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου. Το έργο γράφτηκε περίπου έναν αιώνα μετά το επιστολικό μυθιστόρημα του Γκαίτε στο οποίο βασίζεται. Ο Μασνέ σκιαγράφησε με μεγάλη επιτυχία τον ποιητικό χαρακτήρα του ιδεαλιστή Βέρθερου και της παγιδευμένης στις κοινωνικές επιταγές Σαρλότ. Όπως και ο Φάουστ του Γκαίτε (που έγινε κυρίως γνωστός από την εκδοχή του Γκουνό) έτσι και ο Βέρθερος κατέκτησε το χώρο του λυρικού θεάτρου έχοντας μελοποιηθεί από Γάλλο συνθέτη. Η όπερα του Μασνέ γνώρισε τεράστια επιτυχία τον καιρό που γράφτηκε, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες και επηρέασε από τα ήθη ως τη μόδα της εποχής. Ο οπερατικός Βέρθερος ακολουθεί τους δικούς του κανόνες, παίρνοντας ουσιαστικές αποστάσεις από το πρωτότυπο. Διατηρεί τη σύγκρουση με τον περίγυρο και τις κοινωνικές συμβάσεις, αλλά αφήνει κατά μέρος τις φιλοσοφικές αναζητήσεις. Η ιστορία του αδιέξοδου έρωτα που περιγράφει ο Γκαίτε, ενέπνευσε το Μασνέ ο οποίος υπήρξε συνθέτης μουσικής μεγάλου λυρισμού και σπάνιας τρυφερότητας από την οποία δεν λείπουν έντονα δραματικά ξεσπάσματα.
Ο Μασνέ Γεννήθηκε στο Μοντό. Σε ηλικία έξι ετών άρχισε μαθήματα πιάνου με τη μητέρα του Αδελαΐδα, που ήταν καθηγήτρια πιάνου, και στα 11 του χρόνια έγινε δεκτός στο Ωδείο των Παρισίων. Το 1871 ο Μασνέ κλήθηκε στα όπλα και υπηρέτησε ως στρατιώτης στον Γαλλο-Πρωσικό Πόλεμο, ο οποίος κατέληξε σε συντριπτική ήττα για τη Γαλλία και συνέβαλε στην ενοποίηση της Γερμανίας. Η αναγνώριση του Μασνέ ήλθε το 1873 με το ορατόριο Μαρία Μαγδαληνή, που επαινέθηκε από ομοτέχνους του, όπως οι Τσαϊκόφσκι, Ντ’ Ιντί και Γκουνό. Το έργο αυτό αποτελεί παράδειγμα συγχώνευσης του θρησκευτικού αισθήματος και του ερωτισμού, που απαντά συχνά στο έργο του Μασνέ. Το 1878 αναλαμβάνει καθηγητής της σύνθεσης στο Ωδείο των Παρισίων και αναδεικνύει συνθέτες, όπως οι Αντρέ Μπλοχ, Γκιστάβ Σαρπεντιέ, Ερνέστ Σοσόν, Φοράν Σμιτ, Ρεϊνάλτο Χαν, Ζορζ Ενέσκου, Σαρλ Κεσλέν και Σπύρος Σαμάρας. Τον ίδιο χρόνο παίρνει τη θέση του Καμίλ Σεν Σανς στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και γίνεται το νεότερο μέλος της, σε ηλικία 36 ετών. Εκτός από όπερες, ο Μασνέ έγραψε ορχηστική μουσική (ορχηστικές σουίτες, ένα κοντσέρτο για πιάνο), καντάτες, ορατόρια και 200 τραγούδια. Το 1912 εξέδωσε την αυτοβιογραφία του με τον τίτλο Οι αναμνήσεις μου (Mes Souvenirs). Ο Μασνέ ήταν ένας σκληρά εργαζόμενος συνθέτης, που ξεκινούσε να δουλεύει από τις 4 το πρωί. Συνέθετε από μνήμης και όχι στο πιάνο, όπως η πλειονότητα των συνθετών. Αυτό τον βοήθησε να γίνει ένας σπουδαίος ενορχηστρωτής. Ακόμη και στα πιο δυνατά περάσματα, η ορχηστική υφή των συνθέσεών του είναι διαυγής. Ο ίδιος απέφευγε να παρακολουθεί την εκτέλεση των έργων του και πληροφορούνταν την τύχη τους από φίλους και γνωστούς.
Στην ανοδική μουσική του πορεία συνεισέφεραν με τις γνωριμίες τους στο καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό κύκλωμα ο συνθέτης Αμπρουάζ Τομά και ο εκδότης Ζορζ Χαρτμάν. Σημαντικό ρόλο στην καλλιτεχνική του διαδρομή έπαιξε και ο γάμος του με τη Νινόν ντε Γκρεσί, ο οποίος του εξασφάλισε μια άνετη ζωή, χωρίς οικονομικά προβλήματα.
Στην παράσταση «WERTHER» ο συγκλονιστικός Jonas Kaufmann ερμηνεύει το ρόλο του μελαγχολικού ποιητή Βέρθερου και δίπλα του ως Σαρλότ εμφανίζεται η Sophie Koch. Στην εντυπωσιακή αυτή παραγωγή, συνεχίζεται η επιτυχημένη συνεργασία  του σκηνοθέτη Richard Eyre  με τον σκηνογράφο Rob Howell. Την ορχήστρα διευθύνει ο Alain Altinoglu. Φωτισμοί: Peter Mumford, Σχεδιασμός βίντεο: Wendall Harrington, Χορογραφίες: Sara Erde. Πρωταγωνιστούν: Lisette Oropesa, Sophie Koch, Jonas Kaufmann, David Bižic, Jonathan Summers. Διάρκεια: 195’
Με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
ΔΙΑΥΛΟΣ, Τοπάλη 14 τηλ 24210-25363
Ώρες προπώλησης: 
Τρίτη & Πέμπτη: 10:00-15:00, Τετάρτη & Παρασκευή: 15:00- 21:00, Σάββατο: 10:00-14:00 
Κινηματοθέατρο Αχίλλειο 
Ώρες προπώλησης: 
Μία ώρα πριν την παράσταση στο ταμείο του θεάτρου
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα των παραστάσεων και για την προπώληση των εισιτηρίων επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.metingreece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: