Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Oι δημοτικές εκλογές έρχονται..…η Tοπική Aυτοδιοίκηση θα μείνει; Ο Βόλος στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος, του Ηλία Ξηρακιά

Σε λιγότερο από τρεις (3) μήνες (18 & 25 Μαΐου), οι δημότες σ’ όλη τη χώρα θα εκλέξουν τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια, οι οποίοι θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους από την 1η Σεπτεμβρίου, για τα επόμενα 5 χρόνια,  αφού με τον «Καλλικράτη» καθιερώθηκε για πρώτη φορά η 5ετής θητεία η οποία θα συμπίπτει με τη θητεία των Ευρωβουλευτών. Το θέμα των εκλογών και των υποψηφιοτήτων απασχόλησε και απασχολεί την κεντρική πολιτική σκηνή και τα επιτελεία των πολιτικών κομμάτων, τα οποία έχουν ήδη προκρίνει τη στρατηγική τους για τις εκλογές, προτάσσοντας τις στενές κομματικές τους επιδιώξεις και αδιαφορώντας παντελώς για το ουσιαστικό νόημα των εκλογών της Αυτοδιοίκησης.

Δυστυχώς σε μια εποχή όπου το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί της χώρας βάλλονται και είναι απόλυτη ανάγκη για τη δημοκρατία μας τα πολιτικά κόμματα να κερδίσουν ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, στην πλειονότητά τους συνεχίζουν να συμπεριφέρονται όπως τις προηγούμενες 10ετίες, λες και δεν έχει συμβεί τίποτα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τα μνημόνια, την πρωτοφανή οικονομική κρίση,  την εκτίναξη της ανεργίας.
Για μια ακόμη φορά προκρίνουν το κομματικό συμφέρον απέναντι στο συμφέρον των πόλεων και της Αυτοδιοίκησης, καλώντας τους πολίτες με τεχνητά διλήμματα να συμβάλουν στη μέγιστη δυνατή κομματική καταγραφή και όχι στην εκλογή της καλύτερης και ικανότερης Δημοτικής Αρχής να διαχειριστεί τα σύνθετα προβλήματα μιας πόλης τα επόμενα πέντε (5) κρίσιμα χρόνια, που συμπίπτουν μάλιστα και με το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020)..
Έτσι, στις περισσότερες περιπτώσεις που διαμορφώνουν και το πανελλαδικό κλίμα των εκλογών, επέλεξαν κεντρικά πολιτικά στελέχη που μπαίνουν στην εκλογική αντιπαράθεση για «να κάνουν το αγροτικό τους» και να επιστρέψουν και πάλι στη βουλευτική τους έδρα, την οποία άλλωστε διατηρούν, για την περίπτωση αποτυχίας.
Αυτή η επιχειρούμενη ακραία κομματικοποίηση των δημοτικών εκλογών έχει προκαλέσει ήδη τις πρώτες τερατογενέσεις.
Κι αν αυτό γινόταν στο παρελθόν, αναρωτιέται κανείς γιατί αυτή η επιμονή στην έντονη κομματικοποίηση των δημοτικών εκλογών, όταν όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι για τη διαχείριση των τοπικών θεμάτων   απαιτείται η ευρύτερη δυνατή συναίνεση πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων;
Άλλωστε για πρώτη φορά υπάρχει η κάλπη και των Ευρωεκλογών. Συνεπώς υπάρχει χώρος για τη θεμιτή κομματική αντιπαράθεση και τη γνήσια  κομματική καταγραφή. Ας αφήσουν, λοιπόν, τους δημότες να διαχειριστούν οι ίδιοι την εκλογή των Δημάρχων.
Αυτή η πολιτική επιλογή, εκτός των άλλων, υποκρύπτει μια βαθιά συντηρητική αντίληψη για την Αυτοδιοίκηση, μια επιλογή χειραγώγησης του θεσμού, μια αντίληψη που είναι πολύ μακριά από το ρόλο, τους στόχους και το περιεχόμενο της Αυτο-διοίκησης.
Στο Δήμο Βόλο, σ’ αυτές τις εκλογές, εκτός από τις δυνάμεις της κομματικής καταγραφής που ήδη διεξάγουν μονομέτωπο αγώνα απέναντι στη σημερινή Δημοτική Αρχή και τον Πάνο Σκοτινιώτη, υπάρχει δύο λόγοι που βάζουν την πόλη μας στο επίκεντρο του εθνικού ακροατηρίου.

Ο πρώτος, αφορά τη σημερινή Δημοτική Αρχή που εκλέχθηκε πριν από τρία χρόνια από μια ευρεία συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και πρωταγωνίστησε στη δημιουργία μιας γνήσια αυτοδιοικητικής πρωτοβουλίας, των 5 δημάρχων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Βόλου, Πάτρας και Ιωαννίνων), οι διακηρύξεις και τα κείμενα της οποίας αντανακλούν σήμερα και εν όψει των εκλογών του Μαΐου την πεμπτουσία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ενός θεσμού πολιτικά αυτόνομου από το κράτος και τα κόμματα, που δεν προσφέρεται ούτε ως πεδίο κομματικής καταγραφής ούτε ως πεδίο επίλυσης προσωπικών αδιεξόδων ανθρώπων που προσπαθούν να αξιοποιήσουν το κλίμα της εποχής. Η «πρωτοβουλία των 5 Δημάρχων» και το σαφές προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό προγραμματικό της πλαίσιο, δείχνει το δρόμο της ανεξάρτητης και ακηδεμόνευτής Αυτοδιοίκησης.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η πόλη μας είναι στο επίκεντρο του πανελλήνιου ενδιαφέροντος, είναι η εκδηλωμένη πρόθεση ενός παράγοντα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, γνωστού στο πανελλήνιο για τα «έργα και τις ημέρες» του, να διεκδικήσει την εκλογή του στο Δήμο Βόλου. Με λαϊκισμούς και Χρυσαυγίτικη φρασεολογία προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όχι μόνο τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών λόγω της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, αλλά και τα αγνά, φίλαθλα αισθήματα μερίδας των συμπολιτών μας για τον Ολυμπιακό μία από τις ιστορικές και αγαπημένες ομάδες του ενιαίου Δήμου Βόλου. Είμαι σίγουρος ότι οι βολιώτες θα υπερασπιστούν την ιστορία, τον πολιτισμό και τη δημοκρατική παράδοση της πόλης και θα δώσουν την απάντηση που αρμόζει, την οποία το πανελλήνιο αναμένει με σιγουριά

Δεν υπάρχουν σχόλια: