Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Γόνιμος διάλογος Π.Σκοτινιώτη με επαγγελματίες και φορείς της Πορταριάς

Τα προβλήματα της Δημοτικής Ενότητας Πορταριάς εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες στην αίθουσα συσκέψεων του πρώην Δημαρχείου Πορταριάς, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης με επαγγελματίες και εκπροσώπους φορέων της περιοχής. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο τοπικός Αντιδήμαρχος Γ.Γκουντέλιας, ο Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ και πρώην Δήμαρχος Πορταριάς Β.Κοντορίζος, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Πορταριάς Δ.Βλαχούτσος και εκπρόσωποι από τις Σταγιάτες, το Κατηχώρι και την Άλλη Μεριά. 

Αναφερόμενος καταρχάς στην πρώτη τριετία του νέου Δήμου Βόλου, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή κλήθηκε να αναμετρηθεί με σοβαρότατα προβλήματα, τόσο εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, της δραματικής περικοπής των κρατικών επιχορηγήσεων και των μεγάλων οικονομικών ανοιγμάτων που παρέλαβε, όσο και του πολυδαίδαλου γραφειοκρατικού συστήματος που έχει θεσπιστεί και που δυσχεραίνει σημαντικά την καθημερινότητα. 

«Προσπαθήσαμε να πετύχουμε την ομαλή μετάβαση στο νέο μοντέλο Αυτοδιοίκησης, με πρωταρχικό μέλημα τη διασφάλιση της μισθοδοσίας του προσωπικού, τη στήριξη και ενίσχυση των κοινωνικών δομών, την κάλυψη των πιο πιεστικών αναγκών όλων των Δημοτικών Ενοτήτων και, ταυτόχρονα, την αξιοποίηση όλων των μεγάλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων,  κυρίως του ΕΣΠΑ, για την υλοποίηση έργων που τονώνουν την τοπική οικονομία και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής», επισήμανε και πρόσθεσε ότι  «αυτό που έγινε στο Δήμο Βόλου, στο δεδομένο δυσμενές οικονομικό και θεσμικό περιβάλλον, αποτελεί πραγματικό επίτευγμα». 

Στο σημείο αυτό ο κ.Σκοτινιώτης επανέλαβε την άποψη ότι, πέρα από τα  όποια λάθη και αστοχίες υπήρξαν στο σχεδιασμό του «Καλλικράτη», το πιο ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι από το 2011 ξεκίνησε, με ευθύνη των διαδοχικών κυβερνήσεων μέχρι σήμερα, η συνεχής αποδυνάμωση  του «Καλλικράτη», το σταδιακό του «ξήλωμα». Τόσο οι μνημονιακές δεσμεύσεις όσο και ο φόβος απέναντι  στη χειραφέτηση της Τ.Α και στην ανατροπή των εσωτερικών ισορροπιών στο σύστημα διακυβέρνησης, οδήγησαν σε συντηρητική αναδίπλωση, ουσιαστικά σε αντι-μεταρρύθμιση. Παρόλα αυτά, όπως είπε, όσοι αποδίδουν στον "Καλλικράτη" την ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση, ας αναλογιστούν ποιες δυνάμεις αντίστασης θα διέθετε η Τοπική Αυτοδιοίκηση αν εξακολουθούσε να λειτουργεί στο επίπεδο των μικρών και ανίσχυρων Δήμων και Κοινοτήτων. Θα είχε σίγουρα ακυρωθεί κάθε δυνατότητα παροχής και των πιο στοιχειωδών υπηρεσιών προς τους πολίτες. 

Και συνεχίζοντας ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε: «Με βάση και την εμπειρία των τριών αυτών χρόνων, το αίτημα για «μεταρρύθμιση στη μεταρρύθμιση» προβάλλει ως επείγουσα αναγκαιότητα. Κρίσιμο ζήτημα αποτελεί η ενίσχυση της ενδοδημοτικής αποκέντρωσης  και της συμμετοχικής δημοκρατίας, ιδιαίτερα στους πιο μεγάλους σε έκταση και πληθυσμό «Καλλικρατικούς» Δήμους, ώστε να αποφεύγονται ο συγκεντρωτισμός και η αποξένωση από τις τοπικές κοινωνίες και την καθημερινότητα των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, είναι αναγκαίο να μελετηθεί σοβαρά και να βρεθεί η κατάλληλη θεσμική ισορροπία, ώστε να ενδυναμωθεί ο ρόλος των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά προβλήματα της καθημερινότητας και να ενισχύονται δράσεις της τοπικής κοινωνίας».

Ακολούθησε διάλογος με τους επαγγελματίες και εκπροσώπους φορέων της περιοχής για τα ζητήματα που απασχολούν τη Δημοτική Ενότητα Πορταριάς, όπως το θέμα του νερού και της αποχέτευσης, της συντήρησης των υποδομών και της καθαριότητας. Μιλώντας για τα  θέματα της καθημερινότητας, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε ότι είναι ένας τομέας στον οποίο η Δημοτική Αρχή αγωνίζεται για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, παρά τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργεί το δύσκαμπτο, γραφειοκρατικό σύστημα διαδικασιών και ελέγχων. 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της τουριστικής προβολής της περιοχής, με τον κ.Σκοτινιώτη να υπογραμμίζει ότι η Πορταριά και η Μακρινίτσα αποτελούν τη «βιτρίνα» του διευρυμένου Δήμου Βόλου κι ως εκ τούτου δόθηκε προτεραιότητα στην αναβάθμιση της τουριστικής προβολής με κεντρικό σύνθημα «Βόλος-Πήλιο: it’s true». Στόχος της Δημοτικής Αρχής, όπως είπε, είναι,  μέσα από στοχευμένες δράσεις και πρωτοβουλίες, να γίνει άνοιγμα σε νέες τουριστικές αγορές. Ήδη υπάρχουν σημαντικά αποτελέσματα με την προσέλκυση τουριστών από το Ισραήλ και το Βέλγιο, ενώ η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί τώρα στις χώρες των Βαλκανίων και στην περαιτέρω προβολή και ανάδειξη των δυνατοτήτων εναλλακτικού τουρισμού που διαθέτει το Πήλιο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: