Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

ΕΔΕΥΑ: Να μειωθεί το τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. για τις εγκαταστάσεις των Δημοτικών Επιχειρήσεων Υδρευσης - Αποχέτευσης


Τη μεγάλη και άδικη επιβάρυνση που δέχονται οι Δ.Ε.Υ.Α. όλης της χώρας στα λειτουργικά τους έξοδα εξαιτίας του υψηλού τιμολογίου της Δ.Ε.Η. που ισχύει  γι’ αυτές, επαναφέρει η Ένωση των Δ.Ε.Υ.Α με υπόμνημα προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ.Ιωάννη Μανιάτη που υπογράφει ο Πρόεδρος της Ένωσης και Δήμαρχος Ρεθύμνης κ.Γιώργης Μαρινάκης. Η Ένωση των Δ.Ε.Υ.Α, συγκεκριμένα, ζητεί την αλλαγή του τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας για μεν τις υδρογεωτρήσεις και τα αντλιοστάσια ύδρευσης από γενικής χρήσης σε τιμολόγιο αποστράγγισης - άρδευσης αγροτικής χρήσης  για τη χαμηλή τάση και βιομηχανικό για την μέση τάση, για δε τους βιολογικούς καθαρισμούς, αντλιοστάσια αποχέτευσης και αφαλάτωσης από τιμολόγιο γενικής χρήσης σε τιμολόγιο βιομηχανικής χρήσης.

Για να αποδείξει μάλιστα το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι Δ.Ε.Υ.Α., ο κ.Μαρινάκης παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι οφειλές των Δ.Ε.Υ.Α. προς τη Δ.Ε.Η. ανέρχονται στο ποσό των 41 εκ. € περίπου. Μάλιστα, τον τελευταίο καιρό κάποιες Δ.Ε.Υ.Α. έχουν περιέλθει σε αδυναμία ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους προς τη Δ.Ε.Η. με ορατό τον κίνδυνο διακοπής του ρεύματος, εξέλιξη που θα έχει ως συνέπεια εγκαταστάσεις ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, όπως οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων, να σταματήσουν να λειτουργούν. 

Σημειώνεται, πάντως, ότι η ΔΕΥΑΜΒ είναι μια από τις ελάχιστες ΔΕΥΑ της χώρας που δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στη ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι η ετήσια επιβάρυνσή της προς τη ΔΕΗ για τη λειτουργία των αντλιοστασίων στην ύδρευση και την αποχέτευση και των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων φθάνει στο υπέρογκο ποσό των 3 περίπου εκ. €, που αντιστοιχεί στο 18% των τακτικών της εσόδων! Όπως, μάλιστα, έχει δηλώσει ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιχείρησης κ.Πάνος Σκοτινιώτης, η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρούσε και σε περαιτέρω μείωση των τελών ύδρευσης – αποχέτευσης, πέραν δηλαδή του 25%  και πλέον που ανήλθε συνολικά η ελάφρυνση των καταναλωτών την προηγούμενη τριετία, εάν η ΔΕΗ ικανοποιούσε το αίτημα των ΔΕΥΑ και τις χρέωνε με χαμηλότερο τιμολόγιο. 

Όπως μεταξύ άλλων επισημαίνει στην επιστολή του προς τον αρμόδιο Υπουργό ο κ.Μαρινάκης το αίτημα για αλλαγή του τιμολογίου της Δ.Ε.Η.  δεν είναι αίτημα άσκησης μίας γενικής κοινωνικής πολιτικής από τη Δ.Ε.Η., αλλά απόδοσης δικαίου και υποβοήθησης του αναμφισβήτητα σημαντικού έργου που επιτελείται στον τομέα της ύδρευσης και αποχέτευσης κι έχει σχέση με την ποιότητα ζωής και την προστασία του περιβάλλοντος προς την κατεύθυνση της αειφορίας.
___________________________________________________________________________
Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ.Γ.Μαρινάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: