Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Ο «Συνήγορος του Πολίτη» μπορεί να συμβάλλει σ’ ένα βιώσιμο και δίκαιο μοντέλο δημόσιας διοίκησης της χώρας


Την ανάγκη να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η παρουσία του «Συνηγόρου του Πολίτη» στο δημόσιο λόγο της χώρας, ώστε να μπορεί να τεκμηριώσει συνολικά τι και γιατί πήγε λάθος στην ελληνική δημόσια διοίκηση 15 χρόνια τώρα, και μάλιστα με απτά παραδείγματα, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης στον χαιρετισμό του κατά τη σημερινή εκδήλωση της Ανεξάρτητης Αρχής που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο. Ο κ.Σκοτινιώτης σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό ο «Συνήγορος του Πολίτη» μπορεί να συμβάλει στη διασφάλιση ενός βιώσιμου και δίκαιου μοντέλου δημόσιας διοίκησης, στο πλαίσιο του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα και θα υπερβαίνει τη  μνημονιακή εποχή.

Αναλυτικά, ο Δήμαρχος Βόλου ανέφερε στον χαιρετισμό του τα ακόλουθα: 

Είναι ιδιαίτερη η τιμή για το Δήμο Βόλου να υποδέχεται στην έδρα του, στο Δημαρχείο της πόλης, αντιπροσωπεία της Ανεξάρτητης Αρχής του «Συνηγόρου του Πολίτη», και συγκεκριμένα τους Βοηθούς Συνηγόρους, Βασίλη Καρύδη για θέματα δικαιωμάτων του ανθρώπου, Ιωάννη  Σαγιά για θέματα ποιότητας ζωής και Γιώργο Μόσχο για θέματα  δικαιωμάτων του παιδιού.

Με την παρουσία των Βοηθών Συνηγόρων δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία τόσο σε εμάς,  την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όσο και στους συμπολίτες μας, να έρθουν άμεσα σε επαφή, πρόσωπο με πρόσωπο, με τον σημαντικό αυτό θεσμό αυτό και την αποστολή   του. 

Ένα θεσμό, στον οποίο, στα πάνω από 15 χρόνια λειτουργίας του, καταφεύγει σημαντικό τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, καταγγέλλοντας φαινόμενα κακοδιοίκησης και πράξεις ή παραλείψεις οργάνων των δημόσιων υπηρεσιών που παραβιάζουν δικαιώματα ή προσβάλλουν νόμιμα συμφέροντα φυσικών ή νομικών προσώπων. Ο «Συνήγορος του Πολίτη», επίσης, ερευνά ενέργειες ή παραλείψεις της δημόσιας διοίκησης και ιδιωτών που παραβιάζουν τα δικαιώματα του παιδιού.
Η πορεία της Ανεξάρτητης Αρχής, βεβαίως, μόνο με ροδοπέταλα δεν ήταν στρωμένη. Και αναφέρομαι στα προβλήματα που  αντιμετώπισε αρχικά, στη δυσπιστία που συνάντησε, όπως άλλωστε και όλες οι Ανεξάρτητες Αρχές, ακόμη και από μερίδα του πολιτικού προσωπικού.  Στην καταξίωση του θεσμού καθοριστική υπήρξε η συμβολή του πρώτου συνηγόρου,  Νικηφόρου Διαμαντούρου, όπως και του διαδόχου του, Γιώργου Καμίνη, δημάρχου σήμερα Αθηναίων, για να πάρει  από το 2011 τη σκυτάλη μια επίσης σημαντική προσωπικότητα, η Καλλιόπη Σπανού.

Θα μου επιτρέψετε, ωστόσο, να επισημάνω ότι σε συνθήκες πρωτόγνωρα δύσκολες και για την ελληνική δημόσια διοίκηση, η Αρχή χρειάζεται, ίσως, να αναζητήσει  ένα ρόλο πιο εξωστρεφή, πιο κοντά στους ανθρώπους που υποφέρουν, ώστε να εμπνεύσει ακόμη περισσότερο το αίσθημα ότι ένα τμήμα του καταρρέοντος κράτους παλεύει να δώσει στην κοινωνία μια θεσμικά ενδεδειγμένη διέξοδο. Η Αρχή δεν λειτουργεί ούτε στον Καναδά ούτε στη Σουηδία. Λειτουργεί στην Ελλάδα της κρίσης και καλείται, συνεπώς, να αναμετρηθεί με τις  προκλήσεις που η κρίση αυτή δημιουργεί στη δημόσια διοίκηση.
Αποτελεί πεποίθησή μου ότι ο «Συνήγορος του Πολίτη» έχει τη θεσμική μνήμη και τη δυνατότητα να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την παρουσία του στο δημόσιο λόγο της χώρας. Δεν υπάρχει άλλος θεσμός που να μπορεί να τεκμηριώσει συνολικά τι και γιατί πήγε λάθος στην ελληνική δημόσια διοίκηση 15 χρόνια τώρα, και μάλιστα  με απτά παραδείγματα. Και αυτό μπορεί να το κάνει, απεντάσσοντάς το από την τιμωρητική λογική των Μνημονίων. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να συμβάλει δημιουργικά στο ζητούμενο, που είναι ένα βιώσιμο και δίκαιο μοντέλο δημόσιας διοίκησης της χώρας στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τη  μνημονιακή εποχή.
 Για τον λόγο αυτό, η αξία του «Συνηγόρου του Πολίτη» είναι πραγματικά μοναδική.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: