Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ηλ.Ξηρακιάς: Η λειτουργία των λαϊκών αγορών δεν θα επιβαρύνει την καθαριότητα της πόλης

Αποφασισμένη να εφαρμόσει την Κανονιστική Απόφαση για τη λειτουργία των λαϊκών αγορών σε ό,τι αφορά την καθαριότητα της πόλης, είναι η Δημοτική Αρχή Βόλου, όπως τονίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση των Αντιδημάρχων Ηλία Ξηρακιά και Δημήτρη Δερβένη με εκπροσώπους των τριών Συλλόγων επαγγελματιών και παραγωγών που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα που προκύπτουν από το νέο νόμο σχετικά με τον καθορισμό του ημερήσιου τέλους που θα καταβάλλουν οι δικαιούχοι. Ωστόσο, προέκυψαν διαφωνίες τόσο για το ύψος του ημερήσιου τέλους, όσο και για τον τρόπο καταβολής του από τους επαγγελματίες και τους παραγωγούς των λαϊκών αγορών.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το ύψος του τέλους συμμετοχής στις λαϊκές αγορές ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε στους εκπροσώπους των Συλλόγων ότι το ημερήσιο τέλος είναι ανταποδοτικό και αφορά κυρίως τη χρήση κοινόχρηστου χώρου και την καθαριότητα που γίνεται με ειδικά συνεργεία που διαθέτει ο Δήμος μετά το τέλος των λαϊκών αγορών. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό στο θέμα αυτό, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι δημότες του Βόλου θα επιβαρύνονται από το κόστος λειτουργίας των λαϊκών αγορών και αυτό δεν είναι δίκαιο. Οι δρόμοι που φιλοξενούν τις λαϊκές αγορές παρουσιάζουν την εικόνα “βομβαρδισμένης πόλης” από σκουπίδια κάθε είδους, ιδιαίτερα όταν έχουμε ανέμους και τα σκουπίδια διασπείρονται στους γύρω δρόμους και στις αυλές των σπιτιών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ξηρακιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν αλλάξει αυτή η εικόνα, η Δημοτική Αρχή είναι διατεθειμένη να περιορίσει στο ελάχιστο το ανταποδοτικό ημερήσιο τέλος.

Το δεύτερο θέμα για το οποίο υπήρξε διαφωνία αφορά τον τρόπο καταβολής των τελών. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το τέλος προκαταβάλλεται για ένα δίμηνο ή τρίμηνο ανάλογα με την Κανονιστική των λαϊκών αγορών, ενώ οι Σύλλογοι αντιπροτείνουν να γίνεται είσπραξη σε καθημερινή βάση από υπαλλήλους του Δήμου. Ο κ. Ξηρακιάς επισήμανε ότι αυτός ο τρόπος λειτουργίας ανήκει στο παρελθόν και ότι η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου και η συμμετοχή στη λαϊκή αγορά σημαίνει για όλους τους επαγγελματίες ενοικίαση του χώρου και συνεπώς προκαταβολή του τιμήματος. Σε ειδικές περιπτώσεις οικονομικής αδυναμίας των δικαιούχων, η Δημοτική Αρχή θα εξετάσει το ενδεχόμενο τμηματικής καταβολής του τιμήματος, πάντα όμως απευθείας στο ταμείο του Δήμου ή μέσω τραπέζης. 

«Σε μια εποχή που ο Δήμος προσπαθεί, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, να διατηρεί την πόλη καθαρή με πολύ λιγότερους πόρους απ’ ό,τι στο παρελθόν, δεν είναι επιτρεπτό να επιβαρυνθούν οι πολίτες εξαιτίας της κακής χρήσης που κάνουν κάποιοι επαγγελματίες και παραγωγοί των λαϊκών αγορών στον κοινόχρηστο χώρο που τους παραχωρείται. Είμαστε διατεθειμένοι να συμφωνήσουμε σε ένα ημερήσιο τέλος κάτω του κόστους, αλλά δε μπορούμε να δεχθούμε να μην εφαρμοστεί η Κανονιστική για την καθαριότητα της πόλης», κατέληξε ο κ.Ξηρακιάς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: