Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ανακατασκευή παραδοσιακού λιθόστρωτου στη Μακρινίτσα

Ολοκληρώθηκε η μεταφορά των απαραίτητων υλικών και ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα η ανακατασκευή λιθόστρωτου στη συνοικία «Κακονά» της Μακρινίτσας. Πρόκειται για εργασίες που θα εκτελούνται σε μήκος 70 μέτρων, σύμφωνα με την παραδοσιακή τεχνική κατασκευής λιθόστρωτου, δηλαδή όχι χρησιμοποιώντας απλώς τις κατάλληλες πέτρες, αλλά τοποθετώντας τες με τρόπο ώστε να δημιουργούνται «παλσαμάκια» που απέχουν το ένα από το άλλο όσο ο διασκελισμός ενός μέσου ανθρώπου και να εξασφαλίζεται έτσι η άνετη κυκλοφορία πεζών και ζώων.
Με την ολοκλήρωση αυτού του μικρού έργου η συνοικία «Κακονά», θα παρουσιάζει την εικόνα μιας συνοικίας σχεδόν αλώβητης από το χρόνο, αφού είναι η πλέον «ζωντανή» συνοικία, με τις μικρότερες παρεμβάσεις που συγκεντρώνει και τα περισσότερα στοιχεία της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής. Η έλλειψη πρόσβασης αυτοκινήτου που δυσχεραίνει τους μόνιμους κατοίκους, είναι το αντίτιμο του παραδοσιακού χαρακτήρα της που την φέρνει πρώτη στις επιλογές των περιπατητών του οικισμού που δεν εξαντλούνται στη βόλτα του ιστορικού κέντρου της Μακρινίτσας.

Οι παραπάνω εργασίες εντάσσονται σε ένα πλαίσιο εργασιών, μικρών και μεγαλύτερων έργων ή παρεμβάσεων που έχει προτείνει η Τοπική Κοινότητα Μακρινίτσας και έχει συμπεριλάβει στον προγραμματισμό της η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου, με διπλό στόχο: την ανακούφιση των κατοίκων και τη διευκόλυνση των επισκεπτών από τη μία και από την άλλη, τη διαφύλαξη της ταυτότητας του οικισμού της Μακρινίτσας, που είναι ένας από τους πλέον προβεβλημένους τουριστικούς πόρους του Δήμου μας.     

Επίσης, ξεκίνησαν τη Δευτέρα στη θέση «Λοζίνικο» της κτηματικής περιφέρειας της Δημοτικής Ενότητας Μακρινίτσας, από το σημείο όπου το ομώνυμο γεφύρι, εργασίες για τη βελτίωση του οδοστρώματος της αγροτικής οδού. Οι εργασίες αυτές συμπίπτουν με την έναρξη των καλλιεργητικών εργασιών στα αγροκτήματα της περιοχής και έτσι εξασφαλίζεται η άνετη πρόσβαση των αγροτών και των συνεργείων που αυτή την εποχή κυρίως ασχολούνται με το κλάδεμα των ελαιόδενδρων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: