Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Π.Σκοτινιώτης: Ο Δήμος Βόλου πρωτοπορεί στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής

Σε μια ακόμη αναγνώριση ότι ο Δήμος Βόλου είναι από τους Δήμους που πρωτοπορούν στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και σε συνέχεια των συμπερασμάτων της ημερίδας της «Πρωτοβουλίας των 5 δημάρχων» στο Βόλο, ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης κλήθηκε και συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα "Τοπική Αυτοδιοίκηση, Υγεία και Κοινωνικό Κράτος", που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα με διοργανωτές τον Τομέα Υγείας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου». Ο κ.Σκοτινιώτης επισήμανε μεταξύ άλλων την ανάγκη αναζήτησης ενός νέου μοντέλου κοινωνικής πολιτικής και υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να παίξει στο θέμα αυτό η Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

«Σε μια εποχή που το κράτος έχει πλέον απεμπολήσει τον κοινωνικό του ρόλο, οι Δήμοι πήραν κυριολεκτικά την κατάσταση στα χέρια τους. Απέναντι στην κρίση απαντήσαμε με νέα εργαλεία, νέες ιδέες και νέες δράσεις , θέτοντας σε νέες βάσεις τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και της συλλογικής ευθύνης. Χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς πόρους, χωρίς νομική και θεσμική θωράκιση, καταφέραμε να αποτρέψουμε τη διάβρωση του κοινωνικού ιστού και να διατηρήσουμε, σε μεγάλο βαθμό, την κοινωνική συνοχή. Πρόκειται για μια σκληρή καθημερινή μάχη, αλλά και για μια μεγάλη πολιτική και ηθική νίκη  της τοπικής αυτοδιοίκησης στο σύνολό της. Είμαστε υπερήφανοι που ο Δήμος Βόλου στάθηκε στην πρωτοπορία αυτής της προσπάθειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σκοτινιώτης και πρόσθεσε ότι «οι κοινωνικές δομές του Δήμου έχουν επιτρέψει να απλώσουμε ένα ισχυρό δίχτυ αλληλεγγύης στην πόλη, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι συμπολίτες μας που σπρώχνονται στο περιθώριο, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, θα μπορέσουν να σταθούν όρθιοι και να ξεπεράσουν με αξιοπρέπεια τη δύσκολη αυτή κατάσταση». 

Ο Δήμαρχος Βόλου επισημαίνει την ανάγκη ριζικού επαναπροσδιορισμού των κατευθύνσεων της κοινωνικής προστασίας, με την αναζήτηση ενός νέου μοντέλου κοινωνικής πολιτικής, βασικό στοιχείο της οποίας θα αποτελεί η ανακατανομή ρόλων, αρμοδιοτήτων και πόρων μεταξύ του κεντρικού κράτους και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

«Η κοινωνική πολιτική, όπως σήμερα ασκείται από το κεντρικό κράτος, δεν δίνει λύσεις στις σημερινές ανάγκες. Το επιδοματικό μοντέλο έχει καταρρεύσει. Είναι ανάγκη πλέον να περάσουμε από την ελεημοσύνη και το κρατικό επίδομα, στην αλληλεγγύη και την εξατομικευμένη κάλυψη των αναγκών του πολίτη σε τοπικό επίπεδο», τονίζει ο κ.Σκοτινιώτης και υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα έχουν χρέος να αναλάβουν την πρωτοβουλία για το άνοιγμα μιας μεγάλης εθνικής συζήτησης – διαβούλευσης, στην οποία θα κληθεί να συμβάλει ο καθένας που μπορεί και θέλει, και πρωτίστως η Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια: