Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2014

Ξεκινά η λειτουργία του Δημοτικού Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους

Τη λειτουργία, μέχρι τέλος Ιανουαρίου, του Δημοτικού Ξενώνα Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων της βίας και των παιδιών τους ανακοίνωσε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Δήμαρχος Βόλου Π.Σκοτινιώτης,  τονίζοντας τη συμβολή  της Δημοτικής Αρχής σε θέματα ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων,  εκφράζοντας παράλληλα ευχαριστίες στην  Υφυπουργό Υγείας κ. Ζέττα Μακρή για την καλή συνεργασία από τη θέση της Γ.Γ.Ισότητας των Φύλων που κατείχε. Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν εκτός της Υφυπουργού Υγείας και του Δημάρχου Βόλου, οι κ.κ. Απόστολος Παντσάς – Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, ο κ. Αναστάσιος Βολιώτης – Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και Κωνσταντίνος Καραμπάτσας – Διοικητής του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου.
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων της βίας και των παιδιών τους θα λειτουργεί σε χώρο κατάλληλα διαμορφωμένο και  με το απαραίτητο προσωπικό που έχει προσληφθεί και θα επιμορφωθεί    από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Από την πλευρά της η Υφυπουργός Υγείας  Ζέττα Μακρή τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο και η υλοποίησή του οφείλεται στην ανταπόκριση του Δημάρχου Βόλου  Πάνου Σκοτινιώτη, που άμεσα και αποτελεσματικά εισήγαγε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για να προωθηθεί και να υλοποιηθεί στη συνέχεια. Χαρακτηρίζοντας τον Ξενώνας Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων της βίας απαραίτητη δομή, η κ.Μακρή υπογράμμισε  την καλή σχέση και συνεργασία της νέας διοίκησης του Νοσοκομείου Βόλου με το Δήμο Βόλου, αναφερόμενη και  στην ανταλλαγή ακινήτων μεταξύ Δήμου Βόλου και Νοσοκομείου Βόλου και τη διευθέτηση του θέματος που αφορά το οικόπεδο της οδού Κασσαβέτη όπου θα δημιουργηθεί πρότυπο Στέκι Παιδιού,  αξιοποιώντας και τη δωρεά  του κ.Λ.Τσιμά.
Οι γυναίκες που θα φιλοξενηθούν στον ξενώνα θα προέρχονται από διάφορες περιοχές για την αποφυγή κοινωνικών και προσωπικών επιπτώσεων, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα υποστήριξης για θέματα υγείας από τις δομές του Νοσοκομείου, για τις οποίες μίλησε ο Διοικητής του Αχιλλοπούλειου  κ.  Κ.Καραμπάτσας. Σχετικά με  τα νομικά θέματα,  οι κακοποιημένες γυναίκες θα υποστηριχθούν  από νομικούς του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, καθώς όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Αναστάσιος Βολιώτης,  στόχος των συναδέλφων του είναι η κοινωνική συνεισφορά για την διεκδίκηση της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης.
Το έργο πραγματοποιήθηκε με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και ο συγκεκριμένος Ξενώνας συμμετέχει σε Δίκτυο  15 πόλεων που είναι  κυρίως   πρωτεύουσες Περιφερειών αλλά και μεγάλες πόλεις της χώρας,  ενώ ο Βόλος όπως τονίστηκε επελέγη λόγω του ενδιαφέροντος που επέδειξε η Δημοτική Αρχή και προσωπικά ο Δήμαρχος κ. Π. Σκοτινιώτης.
Για τη δημιουργία και τη λειτουργία του Ξενώνα ο Δήμος Βόλου εξασφάλισε χρηματοδότηση   ύψους  700.000 € από το ΕΣΠΑ. Η πρόταση εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2012 και αφορούσε την φιλοξενία 20 γυναικών με τα παιδιά τους σε ειδικό χώρο ο οποίος παραχωρήθηκε από την 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και διαμορφώθηκε κατάλληλα από τον Δήμο Βόλου για τον σκοπό αυτό. Εκτός από τη διαμόρφωση του χώρου και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού ώστε αυτός να είναι λειτουργικός και κατάλληλος για την διαβίωση των γυναικών και των παιδιών τους, το πρόγραμμα καλύπτει και την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού  ώστε οι γυναίκες και τα παιδιά  να έχουν την μέγιστη δυνατή υποστήριξη κατά  το διάστημα που θα φιλοξενηθούν στον Ξενώνα. Το προσωπικό αυτό θα αποτελείται από ένα Διοικητικό στέλεχος – διαχειριστή, και εξειδικευμένο προσωπικό (Ψυχολόγο, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Παιδοψυχολόγο κλπ).
Το έργο στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και των παιδιών τους, στη δημιουργία ασφαλών χώρων και υποδομών για την υποστήριξή τους, καθώς επίσης στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα βίας και  καταπολέμησής της.




Δεν υπάρχουν σχόλια: