Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Βρέχει “Σωτήρες” του Αντιδημάρχου Βόλου Φώτη Λαμπρινίδη

Δεν είναι κατ' ανάγκη κακό: η διαθεσιμότητα αρκετών συμπολιτών μας για τη διεκδίκηση της θέσης του Δημάρχου Βόλου, θα μπορούσε να είναι κάτι υγιές και καλοδεχούμενο. Δυστυχώς όμως, αυτή η πασαρέλα ονομάτων, τις περισσότερες φορές συνοδεύεται από ανυπαρξία προγραμμάτων και εφαρμόσιμων προτάσεων, αποτελεί δηλαδή προϊόν αποκλειστικά προσωπικών φιλοδοξιών και στοχεύσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όλοι οι ενδιαφερόμενοι ξεχνούν να ασχοληθούν ο ένας με τον άλλο, λες και δεν υπάρχουν πεδία κριτικής μεταξύ τους. Αντίθετα, ασκούν μια μονομερή και ισοπεδωτική κριτική  σε βάρος μόνο της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Μια κριτική η οποία υπακούει σε χιλιομασημένα στερεότυπα συνθήματα, κάποιες δε φορές γλιστράει έως τη γραφικότητα. Κάποιοι διαγκωνίζονται για το ποιός θα ξορκίσει περισσότερο τα “μνημόνια”, άλλοι επειδή απλώς δεν τους αρέσει ο τρόπος διοίκησης προτείνουν “δεξαμενές σκέψης”, άλλοι τάζουν το “΄Βόλο – Μονακό”, δεν λείπουν κι εκείνοι που μιλούν για “γιορτές με αργεντίνικο τάγκο”.

Όλα τα ακούμε σ' αυτήν την θορυβώδη κενολογία, η οποία δυστυχώς εξομοιώνει και εξομοιώνεται  με κάθε είδους δημαγωγικές απόπειρες.
Όμως ο κόσμος έχει τα προβλήματά του. Οι πολίτες, και ιδιαίτερα συγκεκριμένα κοινωνικά στρώματα βιώνουν μια καθημερινότητα εφιαλτική. Σε ποιόν αξίζει ένα παιχνίδι παραγόντων στην πλάτη του, που φιλοδοξεί να “τζογάρει” στην οργή και την αγανάκτηση; Εν τέλει, σε συνθήκες κρίσης, θεσμοί όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση που είναι ο πλησιέστερος στον πολίτη, τι πρέπει και μπορεί να κάνουν στην πράξη, όχι στα λόγια, για αλλαγή των πραγμάτων προς το καλύτερο; Αυτό είναι το κριτήριο αξιολόγησης και επιλογής για όλους μας, είτε διοικούμε, είτε αντιπολιτευόμαστε, είτε διεκδικούμε να διοικήσουμε. Ας αποσαφηνίσουμε το “προς το καλύτερο”.

Από την πρώτη στιγμή στις εξαιρετικές συνθήκες συγκρότησης ενός νέου Δήμου, εμείς βάλαμε κανόνες και προτεραιότητες. Προτεραιότητες και κανόνες.
- Αποτελεί προτεραιότητα να υπάρχει Δήμος υγιής οικονομικά και ικανός επιχειρησιακά υπέρ των δημοτών και όχι ένα μπάχαλο που θα το πληρώνουν οι δημότες. Παραλάβαμε πάνω από 42 εκ. Ευρώ υποχρεώσεις των πρώην ΟΤΑ που συναποτέλεσαν το Δήμο Βόλου και τα τακτοποιήσαμε, ενώ δεν ανοίξαμε κανένα νέο έργο και δράση χωρίς εξασφαλισμένη πίστωση. Δηλαδή, δεν χτυπήσαμε την πλάτη κάθε πικραμένου, δεν ανοίξαμε λογαριασμό χωρίς αντίκρισμα για να ικανοποιήσουμε την εκλογική πελατεία μας, δεν λειτουργήσαμε σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσε κάποιος από τον “αγγελικό” κόσμο του ποδοσφαίρου ότι “ ..ο επόμενος πληρώνει τον προηγούμενο”.

-Αποτελεί προτεραιότητα να υπάρχει Δήμος σταθερά προσανατολισμένος στο κοινωνικό έργο, η ανάδειξη πριν από όλα και πάνω από όλα του “Κοινωνικού” Δήμου. Εχθροί και φίλοι αναγνωρίζουν σήμερα ότι ο Δήμος Βόλου βρίσκεται στην πρωτοπορία σε θέματα κοινωνικής πολιτικής. Όχι μόνο διατηρώντας και ενισχύοντας τις δομές του, αλλά δημιουργώντας νέες. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ο Ξενώνας Αστέγων, το Κοινωνικό Φροντιστήριο, το Κοινωνικό Τιμολόγιο, οι δομές για τους συμπολίτες μας με αναπηρία, είναι ορισμένες μόνο από τις αιχμές του έργου μας για την αντιμετώπιση του νέου κοινωνικού προβλήματος. Έργο, που στηρίζεται από ένα αναπάντεχο κίνημα αλληλέγγυου εθελοντισμού, ο οποίος υπάρχει γιατί βλέπει και εμπιστεύεται την προσπάθειά μας.

- Αποτελεί κανόνα, η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος και η αντιπαράθεση με οποιαδήποτε εκδήλωση επί μέρους, τοπικών, ή ακόμα και ατομικών επιδιώξεων και ιδιοτελειών, όταν δεν εναρμονίζονται με το δημόσιο συμφέρον.
Το νερό για παράδειγμα δεν είναι τοπικό αγαθό, η  ύδρευση, η άρδευση και η αποχέτευση δεν είναι αγαθά που τα επιβαρύνονται μόνον οι κάτοικοι του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, ενώ τα καρπώνονται όλοι. Άλλο παράδειγμα, η προσπάθεια για την αισθητική και λειτουργική τακτοποίηση του κοινόχρηστου χώρου της παραλίας μας, απέναντι σε επί μέρους επιχειρηματικά συμφέροντα. Άλλο παράδειγμα συναφές, η προσπάθεια τακτοποίησης των οικονομικών υποχρεώσεων των επαγγελματιών, η επιβολή ισοτιμίας και δικαιοσύνης στο χώρο αυτό, η ασυμβίβαστη στάση απέναντι σε καταστάσεις εύνοιας που ζημίωναν όχι απλώς το δημοτικό ταμείο αλλά τις δυνατότητες έργου υπέρ του δημότη.
Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ανάπλαση της πλατείας της Ευαγγελίστριας, που τα μικροκομματικά και προσωπικά συμφέροντα ορισμένων παρά λίγο να τινάξουν στον αέρα ένα έργο που το χαίρεται πριν από όλους η τοπική κοινωνία.

- Αποτελεί κανόνα, η χρηστή και διαφανής διαχείριση και η διεκδίκηση ακόμη και του τελευταίου ευρώ είτε από εθνικούς, είτε από ευρωπαϊκούς πόρους, υπέρ του δημότη. Υλοποιήσαμε Τεχνικό Πρόγραμμα 25 εκ. Ευρώ σε υποδομές και συντηρήσεις και οι πάντες γνωρίζουν τι, που και πως έγινε, πάντα με άψογες διαδικασίες.

Αυτά τα θέματα βάζουμε εμείς στην κουβέντα με τους συμπολίτες μας, για τα οποία θα έχουν την ευκαιρία οι δημότες να ενημερωθούν αναλυτικά την Τετάρτη από τον Δήμαρχο Πάνο Σκοτινιώτη. Είναι μερικά κρίσιμα θέματα για την αξιολόγηση, την κρίση και την σύγκριση όλων μας, ιδιαίτερα εκείνων οι οποίοι φιλοδοξούν να παίξουν πρώτους ρόλους.
Το σημαντικότερο:
Ο Δήμος είναι σήμερα και σωστά προετοιμασμένος και σωστά προσανατολισμένος για την επόμενη δύσκολη περίοδο, ώστε να κινηθεί με σιγουριά και ασφάλεια. Όλοι οι πιθανοί “Σωτήρες” όσο και αν το αποφεύγουν, ακόμη και με τη σιωπή τους, έχουν δώσει  επίσης απαντήσεις, στα κρίσιμα ερωτήματα.
Οι πολίτες δεν είναι ανυποψίαστοι, οι δημοτικές εκλογές δεν θα είναι μια πασαρέλα “Σωτήρων” και τζάμπα “σωτηριολογίας”. Κι εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας γι' αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: