Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

Δημοπρατείται η ανέγερση του 5ου νηπιαγωγείου Βόλου στο Καραγάτς

Την έγκριση δημοπράτησης ενός νέου σύγχρονου κτιρίου για τη στέγαση του 5ου διθέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου Βόλου, το οποίο θα ανεγερθεί στη συνοικία Καραγάτς (Ογλ – Εθνικής Αντιστάσεως) δίπλα από το μεγάλο εκπαιδευτικό συγκρότημα της περιοχής, υπέγραψε σήμερα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας «5ο  Νηπιαγωγείο Βόλου», προϋπολογισμού 1.170.000,00 € (με ΦΠΑ), με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Βόλου. Όπως επισήμανε ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης «η δημοπράτηση ενός ακόμη έργου του Δήμου Βόλου με εξασφάλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, και μάλιστα ενός ακόμη σχολικού κτιρίου, είναι αποτέλεσμα του σωστού σχεδιασμού και της γόνιμης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και της Περιφέρειας, η οποία αποδίδει πολύ συγκεκριμένους καρπούς».
Υπογράμμισε δε ότι με αυτή τη συνεργασία, οι δυο πλευρές καταφέρνουν να ξεπερνούν γραφειοκρατικές εμπλοκές και διαδικασίες που σε άλλες περιπτώσεις αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την προώθηση και υλοποίηση έργων.
Ο κ.Σκοτινιώτης σημείωσε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση εντάσσεται στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος στα σχολεία, που εντοπίζεται κυρίως στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία, υπενθυμίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα μεταστέγασης 10 νηπιαγωγείων, εκ των οποίων τα 8 μεταφέρονται σε δημοτικά κτίρια.
Από την πλευρά του κ. Κ.Αγοραστός τόνισε: «Με προσπάθεια, συνεργασία και στοχευμένη δουλειά, κάνουμε πράξη «διαγενεακές» πολιτικές. Δηλαδή το τι κληροδοτούμε στο μέλλον. Και εμείς σήμερα κληροδοτούμε τα σχολεία του αύριο και στηρίζουμε τη δημόσια παιδεία. Δημοπρατούμε ένα σημαντικό έργο, το οποίο λύνει το πρόβλημα στέγασης της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας, της περιοχής. Στόχος μας να δημιουργήσουμε ένα μοντέρνο σχολείο, με σύγχρονες προδιαγραφές το οποίο λύνει το ζήτημα της υποδομής για πολλές δεκαετίες στο μέλλον. Παράλληλα με έργα όπως αυτό δημιουργούμε θέσεις εργασίας και διαχέουμε κοινοτικούς πόρους στην τοπική οικονομία».
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή νέου κτηρίου για τη στέγαση του 5ου 2/θέσιου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Βόλου, δυναμικότητας 50 παιδιών. Το κτήριο προβλέπεται να κατασκευαστεί στο Ο.Τ. 950 του σχεδίου πόλης του Βόλου. Το οικοδομικό τετράγωνο αποτελεί ένα μεγάλο σχολικό συγκρότημα, όπου βρίσκεται το 10ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου (στο οποίο σήμερα στεγάζεται και το 5ο Νηπιαγωγείο), το 2ο & 3ο Νηπιαγωγείο, το Ειδικό Νηπιαγωγείο, το 1ο Γυμνάσιο & το 1ο Λύκειο Βόλου. Οι αύλειοι χώροι των σχολείων χωρίζονται με περίφραξη και έχουν χωριστές εισόδους. Η θέση που τοποθετείται το νέο κτήριο είναι στο νότιο – ανατολικό τμήμα του οικοπέδου, στην γωνία των οδών Εθνικής Αντιστάσεως με Όγλ.
Το νηπιαγωγείο, εμβαδού 454,34 τ.μ., θα αποτελείται από δύο αίθουσες  διδασκαλίας, αίθουσα ανάπαυσης, πολυδύναμο χώρο – χώρο υποδοχής – βιβλιοθήκη, τραπεζαρία, κουζίνα, γραφείο νηπιαγωγών – γενική αποθήκη, χώρους υγιεινής νηπίων, χώρους υγιεινής νηπιαγωγών, χώρους υγιεινής ΑΜΕΑ και λεβητοστάσιο. Προβλέπεται η δημιουργία εκτατικού τύπου «πράσινο δώμα», προκειμένου να υπάρξει παθητική εξοικονόμηση ενέργειας. Στην αυλή προβλέπεται να κατασκευαστούν βρύσες και είσοδος στην περίφραξη. Η νότια αυλή, επί της οδού Όγλ θα έχει παιχνίδια, κερκίδα για καθιστικό, αμμοδόχο ενώ κατά μήκος της περίφραξης θα φυτευτούν φυλλοβόλα δέντρα για την σκίαση του χώρου και του κτηρίου.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται πλέον η δημοσίευση του σχετικού Διαγωνισμού από τον Δήμο Βόλου, Δικαιούχο και Φορέα υλοποίησης του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.). Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και λειτουργήσει πριν το τέλος του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: