Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση του Δήμου Βόλου με θέμα «Αιθαλομίχλη, θέρμανση, εξοικονόμηση ενέργειας»

Ημερίδα με τίτλο «Αιθαλομίχλη, θέρμανση, εξοικονόμηση ενέργειας» διοργανώνει ο Δήμος Βόλου μέσω του Τμήματος Περιβάλλοντος, το οποίο συστάθηκε και λειτουργεί στο πλαίσιο του νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας με σκοπό την ανάδειξη των θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον και την προώθηση λύσεων στα προβλήματα. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 6.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Βόλου, σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, με σκοπό τη συμβολή του Δήμου Βόλου στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αέριας ρύπανσης.
Για τον ίδιο λόγο ο Δήμος Βόλου θα κυκλοφορήσει ειδικά έντυπα με ενημερωτικές οδηγίες προς τους δημότες.
Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο ενδιαφέρει το σύνολο της κοινωνίας, αφού η οικονομική κρίση που βιώνει  η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει μεγάλο μέρος των πολιτών σε οικονομική δυσπραγία. Η κατάσταση επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς προστίθεται ένα ακόμη έξοδο στα νοικοκυριά, αυτό της θέρμανσης. Ιδιαίτερα μετά την εξίσωση του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, το 2012,  η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκε κατά 30-40%, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης. Σύμφωνα με έρευνα της κοινής γνώμης, το 2011 το 70% περίπου των πολιτών χρησιμοποιούσε πετρέλαιο ως βασική πηγή θέρμανσης. Το 2012, το ποσοστό κατρακύλησε στο 35%. Οι πολίτες κατέφυγαν σε τζάκια και σόμπες (9%), κλιματιστικά (16%), ηλεκτρικά σώματα (16%) και σε φυσικό αέριο (21%). Πολλοί επέλεξαν να  περιορίσουν την κατανάλωση κάθε μέσου θέρμανσης. Ολόκληρες πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση παρέμειναν παγωμένες, καθώς τα νοικοκυριά δεν μπορούσαν να καταβάλουν τα κοινόχρηστα. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, την περίοδο Οκτώβριος 2012 – Φεβρουάριος 2013, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 68%. Από την άλλη, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η αύξηση στις πωλήσεις ξυλοσομπών ξεπέρασε το 80%.
Ωστόσο, μαζί με τα τζάκια και τις σόμπες ήρθε στα μεγάλα αστικά κέντρα και η αιθαλομίχλη, το φαινόμενο δηλαδή της υπερσυγκέντρωσης και του εγκλωβισμού στον αέρα ρύπων και αιωρούμενων σωματιδίων, ιδιαίτερα υπό συνθήκες άπνοιας. Ο Βόλος δεν αποτελεί εξαίρεση, κάτι που έγινε αντιληπτό από όλους τον περασμένο χειμώνα, κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ένα τζάκι εκπέμπει τόσα αιωρούμενα σωματίδια όσα 1000 νέα αυτοκίνητα ανά ημέρα. Ένας καυστήρας φυσικού αερίου εκπέμπει 2 γραμμάρια αιωρούμενων σε διάστημα 4 ωρών, ενώ για την ίδια χρήση ένα τζάκι εκπέμπει 150 γραμμάρια. Επιπλέον η μη σωστή καύση ξύλου προκαλεί σημαντικές εκπομπές επικίνδυνων χημικών ουσιών (τοξικές διοξίνες και φουράνια), ειδικά μάλιστα αν καίγονται ξύλα που έχουν βαφεί ή ξύλα που έχουν υποστεί χημική επεξεργασία.
Οι επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία όλων μας και κυρίως του ευάλωτου πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένους, έγκυες γυναίκες, πάσχοντες από αναπνευστικά/ καρδιαγγειακά προβλήματα) είναι σοβαρές και μακροχρόνιες.
Σκοπός της ημερίδας που διοργανώνει ο Δήμος Βόλου είναι η αποτελεσματική και αμερόληπτη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα διάφορα μέσα θέρμανσης, τους παραγόμενους ρύπους και τις δυνατότητες που υπάρχουν για εξοικονόμηση ενέργειας και χρήματος. Στην ημερίδα θα μιλήσουν ειδικοί επιστήμονες και επαγγελματίες, παρουσιάζοντας τα οφέλη και τα μειονεκτήματα κάθε τεχνολογίας και παρέχοντας πρακτικές οδηγίες και συμβουλές.


Δεν υπάρχουν σχόλια: