Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Απ.Παντσάς: Δεν έχουν καμία απολύτως βάση οι ανησυχίες για την τύχη των εργαζομένων στη δομή «Σίτιση στο σπίτι»

Σε σχέση με την ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Μαγνησίας, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού κ. Απόστολος Παντσάς  επισημαίνει τα ακόλουθα: “Αντιλαμβάνομαι απολύτως το αίσθημα ανασφάλειας που δημιουργούν οι τρέχουσες, εξαιρετικά δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, όπως επίσης και τους κινδύνους που μπορεί να συνεπάγονται για τους εργαζομένους στους ΟΤΑ αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης. Οι ανησυχίες όμως που εκφράζει το Σωματείο των εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας, σε σχέση με την τύχη των εργαζομένων στη δομή «Σίτιση στο σπίτι» του Δήμου Βόλου, δεν έχουν καμία απολύτως βάση. Αντίθετα, αυτό που γίνεται είναι απλή αναδιάταξη του εργασιακού τους αντικειμένου, πάντα στο πλαίσιο των δομών του Δήμου και πάντα σε σχέση με τα καθήκοντα για τα οποία έχουν προσληφθεί.
Πριν γίνουν οι όποιες αναδιατάξεις, φροντίσαμε να εξαντλήσουμε-καλύψουμε και το πιο ακραία αρνητικό σενάριο για αυτούς. Συνεπώς δεν θα πρέπει να αισθάνονται καμία ανασφάλεια, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις προθέσεις και τους χειρισμούς της Δημοτικής Αρχής.  
Αισθάνομαι, ωστόσο, την ανάγκη να δώσω κάποιες διευκρινίσεις στο Σύλλογο των εργαζομένων σε σχέση με θέματα που θέτουν με τη μορφή ερωτημάτων, τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν απορίες και κυρίως ανησυχίες στους συμπολίτες μας:
1) Ο διαγωνισμός αποφασίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή  και, συνεπώς, δεν αποτελεί κάποια προσωπική επιλογή.
2) Η ποσότητα του φαγητού είναι ακριβώς η ίδια, αφού γεμίζουν ακριβώς τα ίδια σκεύη που χρησιμοποιούσαμε και πριν (R43 L για φαγητό και R28 L για σαλάτα, μαζί με τις φέτες ψωμιού που διανέμαμε).
3) Το εβδομαδιαίο μενού της σίτισης των επωφελούμενων καθορίζεται με απόλυτη σαφήνεια και αυστηρότητα, με βάση κριτήρια ηλικιακά και διαιτητικά.
4) Τον καθημερινό έλεγχο έχει προφανώς η υπηρεσία, συνεπικουρούμενη από την προσωπική, ιατρική περισσότερο, γνώμη μου, όταν αυτό φαίνεται ότι μπορεί να είναι χρήσιμο.
5) Το φαγητό με τη νέα διαδικασία κοστίζει λιγότερο και έχει απολύτως διασφαλισμένη την ποιότητα, αφού ο προμηθευτής που αναδείχθηκε έχει πιστοποίηση HACCP. Αυτό σημαίνει  τις  καλύτερες δυνατές συνθήκες υγειονομικής παρασκευής του φαγητού, σίγουρα καλύτερες και σαφώς ασφαλέστερες σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.
6) Η διανομή φαγητού παραμένει όπως ήταν πριν, αλλά είναι βέβαιο ότι τον Αύγουστο ή κατά τις πολυήμερες αργίες, η κάλυψη των δύο εργαζομένων είναι πιο εύκολη από εκείνη των τεσσάρων.
 7) Επειδή η εποχή της χαλαρότητας έχει περάσει,  είναι αναγκαίο με ορθολογισμό και σύνεση να οργανώσουμε δομές και λειτουργίες πάνω στο δίπολο «οικονομίες κλίμακας-βέλτιστο αποτέλεσμα» και ακριβώς αυτό κάναμε και σε αυτήν την περίπτωση. Η πόλη και οι επωφελούμενοι έχουν να κερδίσουν, αφού διασφαλίζεται απολύτως η ποιότητα, η ποσότητα  και κυρίως η ποικιλία του μενού, πράγματα για τα οποία, για διαφορετικούς λόγους, συναντούσαμε σημαντικές δυσκολίες στο παρελθόν. Και όλα αυτά, το επαναλαμβάνω με έμφαση, χωρίς να θιγούν ούτε κατά το ελάχιστο οι εργαζόμενοι, οι οποίοι απλώς θα στελεχώσουν και θα ζωντανέψουν άλλες κοινωνικές δομές, πολύ σημαντικές  για την πόλη και τους πολίτες.
 8) Θα ήθελα, τέλος, να διαβεβαιώσω το Σύλλογο των εργαζομένων στους ΟΤΑ ότι βασική φροντίδα της Δημοτικής Αρχής είναι όχι μόνο να μην απαξιώνονται τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου (ακίνητα, μηχανήματα, υλικά), αλλά και να αξιοποιούνται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: