Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Ηλίας Ξηρακιάς: Ο κ. Μουλάς παραπληροφορεί

Με αφορμή επερώτηση τους επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ.Γ.Μουλά για το θέμα της προμήθειας υγρών καυσίμων του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών κ.Ηλίας Ξηρακιάς, επισημαίνει τα ακόλουθα: «Δεν προτίθεμαι να απαντήσω στην επερώτηση του κ.Μουλά σε σχέση με τη μη έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του σχεδίου της σύμβασης για την προμήθεια των υγρών καυσίμων του Δήμου και των νομικών του προσώπων, αφού αυτό θα γίνει θεσμικά, όπως προβλέπει ο Κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν μπορώ ωστόσο να αφήσω να αιωρούνται αναπάντητες, αναφορές για δήθεν οικονομική ζημιά του Δήμου. Για την υπεύθυνη, λοιπόν, ενημέρωση της κοινής γνώμης, επισημαίνω τα ακόλουθα:

Το Ελεγκτικό Συνέδριο πράγματι δεν ενέκρινε το σχέδιο της σύμβασης για την προμήθεια υγρών καύσιμων του Δήμου και των νομικών του προσώπων, το οποίο είχε σταλεί για προσυμβατικό έλεγχο σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπως ακριβώς πριν από λίγες μέρες δεν ενέκρινε το σχέδιο σύμβασης για την εργολαβία-σκούπα του Περιφερειακού. Αιτία ακύρωσης του διαγωνισμού του Δήμου ήταν διαδικαστικά λάθη και παραλείψεις της Υπηρεσίας. Το ίδιο πιστεύω πως θα ισχύει και για τον Περιφερειακό, όπως και για άπειρα σχέδια συμβάσεων που καθημερινά και για διάφορους, κάθε φορά, λόγους δεν εγκρίνονται κατά τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου (πρόσφατο είναι άλλωστε και το πρόβλημα με το σχέδιο σύμβασης της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε σχέση με τη Ryannair).  
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο, κ. Μουλάς, με αφορμή τη συγκεκριμένη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επιχειρεί να παραπληροφορήσει την τοπική κοινωνία, για δημιουργία εντυπώσεων και μόνο, κάνοντας λόγο για απευθείας αναθέσεις που δήθεν προκαλούν οικονομική ζημιά στο Δήμο σε «εποχή που ο λαός υφίσταται οικονομικές περικοπές», όπως τονίζει.
Θα πρέπει, λοιπόν, να γίνει σαφές ότι ο Δήμος λειτουργεί μέχρι σήμερα με καύσιμα που τα προμηθεύεται με βάση τον προηγούμενο διεθνή διαγωνισμό, ο οποίος έγινε με την ίδια διακήρυξη το 2012. Ο διαγωνισμός του 2013 υπήρξε άγονος και ζητήθηκε από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιών Συμβάσεων να συνεχιστεί με πρόσκληση και ανοιχτή διαπραγμάτευση, όπως και έγινε. Η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν αφορά τη δεύτερη φάση (διαδικασία διαπραγμάτευσης), αλλά την πρώτη φάση, δηλαδή τον διεθνή και άγονο διαγωνισμό. Από τη διαδικασία που ακολουθείται, δεν υπάρχει συνεπώς καμία απολύτως οικονομική ζημιά για το Δήμο, όπως κατ’ επανάληψη έχει διευκρινιστεί.
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία και τα πρακτικά του διαγωνισμού είναι όλα δημοσιευμένα και αναρτημένα στο διαδίκτυο και στη διάθεση του οποιουδήποτε. Σε μια εποχή που οι θεσμοί βάλλονται «πανταχόθεν» και η κοινωνία «δηλητηριάζεται» καθημερινά, πιστεύω πως δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία όσοι αμφισβητούν, εντελώς αυθαίρετα, τη διαφάνεια και τη νομιμότητα στη λειτουργία του Δήμου, που η παρούσα Δημοτική Αρχή τηρεί απαρέγκλιτα. Όταν, μάλιστα, έχουν καθημερινή πληροφόρηση, συμμετέχοντας στα αρμόδια όργανα του Δήμου που εν προκειμένω είναι η Οικονομική Επιτροπή, στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω».

Δεν υπάρχουν σχόλια: