Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Χρειαζόμαστε επειγόντως τη δική μας "Ελιά" - Συνέντευξη του Δημάρχου Βόλου Π.Σκοτινιώτη στο ΕΘΝΟΣ

Ερ.: Πώς βλέπετε το κείμενο-προσκλητήριο που συνυπογράφουν «58» γνωστές προσωπικότητες ζητώντας τη δημιουργία ενός κοινού πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς, κάτι σαν την «Ελιά» της Ιταλίας, που θα συστεγάσει δυνάμεις συλλογικές και προσωπικότητες προσθετικά;
Απ.: Όπως είναι γνωστό, η ελιά είναι δέντρο αειθαλές και ευδοκιμεί σε κλίματα εύκρατα, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες. Η ελιά αποτελούσε ανέκαθεν σύμβολο ευημερίας, ειρήνης και  γονιμότητας.  Ο συμβολισμός, νομίζω, είναι εξαιρετικά ισχυρός. Για να το πούμε απλά, η πολιτική ζωή της χώρας χρειάζεται επειγόντως τη δική της «Ελιά». Το κείμενο των «58» είναι η αρχή, ομολογουμένως καλή αρχή. Είναι σημαντικό πως επιτέλους κάτι άρχισε να κινείται και η εκτίμησή μου είναι πως σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές πολιτικές ανακατατάξεις. Φυσικά για να καρποφορήσει η πρωτοβουλία, χρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμη. Χρειάζεται πολιτικό σχέδιο και σαφές, ριζοσπαστικό προγραμματικό πλαίσιο για την παραγωγική και θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας και τη σταθερή ευρωπαϊκή πορεία της.
Και κυρίως χρειάζεται να μη μείνει υπόθεση κορυφής αλλά να ενεργοποιήσει τις πιο ζωντανές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας και να αποκτήσει ισχυρή κοινωνική βάση. Είναι γνωστό πως υπάρχουν σε εξέλιξη και άλλες πρωτοβουλίες. Η «Ελιά» μπορεί και πρέπει να μας ενώσει, αφού η επαναθεμελίωση της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης και της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς μάς χρειάζεται όλους.

Ερ.: Αυτό που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια με την «Δημοκρατική Συμπολιτεία» στο Δήμο Βόλου μπορεί να αποτελέσει ένα θετικό παράδειγμα για αυτές τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά;
Απ.: Στο Δήμο Βόλου έχουμε πετύχει πράγματι μια μεγάλη αυτοδιοικητική συμμαχία που υπερβαίνει κομματικές περιχαρακώσεις. Παρότι  άλλο Δήμος, άλλο κεντρική πολιτική σκηνή, η εμπειρία τόσο από το Δήμο Βόλου όσο και από άλλα ανάλογα παραδείγματα είναι πολύτιμη. Γιατί   δεν πρόκειται να υπάρξει ανασύσταση της προοδευτικής παράταξης και της μεταρρυθμιστικής Αριστεράς μακριά από τις  πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας και τη βασανιστική  καθημερινότητα των πολιτών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, λοιπόν, πιστεύω πως μπορεί να αποτελέσει τη μήτρα για την υπέρβαση του σημερινού κομματικού σκηνικού, απελευθερώνοντας τις δημιουργικές δυνάμεις των τοπικών κοινωνιών και διαμορφώνοντας ευρύτατες συναινέσεις για βαθιές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις.
 
Ερ.: Μπορεί να εξελιχθεί αυτή η ελληνική «Ελιά» στον τρίτο πόλο, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις, και να ξεκινήσει με μια κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, με την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος;
Απ.: Χρειάζονται προσεκτικά βήματα, που θα παίρνουν υπόψη τις ευαισθησίες όλων των πολιτικών δυνάμεων που κινούνται στον ευρύτατο αυτό χώρο. Γνωρίζω τις δυσκολίες που υπάρχουν, επιβάλλεται ωστόσο να προχωρήσουμε τολμηρά και αποφασιστικά, παραμερίζοντας προσωπικές στρατηγικές και κομματικές σκοπιμότητες. Η φιλοδοξία μας δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στη δημιουργία του τρίτου πόλου, αλλά και στο πώς ταυτόχρονα ο πόλος αυτός θα συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου, πλειοψηφικού  κοινωνικού και πολιτικού συνασπισμού ο οποίος θα διαδεχθεί τον  μεταπολιτευτικό συνασπισμό που έχει καταρρεύσει. Συνεπώς, θα πρέπει να τεθεί ευθέως στο διάλογο και το θέμα της πολιτικής των συμμαχιών.

Ερ.: Σήμερα στο πολιτικό πεδίο υπάρχει η αίσθηση της εμφύλιας διαμάχης. Ενας τέτοιος πόλος μπορεί να βοηθήσει ώστε να υπάρξει αποσυμπίεση και συναινέσεις;
Απ.: Μια ισχυρή, αναγεννημένη προοδευτική παράταξη, που θα κατέχει στρατηγική θέση στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων, θα ξαναφέρει στο επίκεντρο την πραγματική πολιτική και θα χαράξει την πραγματική διαχωριστική γραμμή απέναντι σε κάθε συντηρητική, λαϊκιστική και αντιμεταρρυθμιστική αντίληψη. Η εξέλιξη αυτή θα λειτουργήσει λυτρωτικά για το πολιτικό σύστημα και θα επιτρέψει τη διαμόρφωση ευρύτερων συναινέσεων γύρω από το στόχο της εθνικής ανασυγκρότησης.

Ερ.: Στο κείμενο των «58» γίνεται αναφορά και αποτιμάται θετικά η πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων των μεγαλύτερων πόλεων, οι οποίοι δείχνουν, τον δρόμο της συνεργασίας στη βάση κοινών αξιών.
Απ.: Πράγματι στο κείμενο των «58» υπάρχει ιδιαίτερα θετική  αναφορά στην πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων.  Στόχος της πρωτοβουλίας μας, όπως έχουμε πει,  είναι να θέσουμε μια προωθημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα προς όφελος των πολιτών, των εργαζομένων, της ίδιας της λειτουργίας των πόλεων και της χώρας. Και τούτο, γιατί αποτελεί πεποίθησή  μας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να απλώσει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανασυγκρότηση της χώρας, να δημιουργήσει νέο μοντέλο διοίκησης χωρίς τις γνωστές παθογένειες και να  στηρίξει το εγχείρημα για βιώσιμες, ανοιχτές, ανεκτικές και εξωστρεφείς πόλεις. Με άλλα λόγια, ότι  η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι μέρος του προβλήματος, αλλά της λύσης του. Αυτός ο αυτόνομος, αυτοδιοικητικός λόγος που αρθρώνουμε, καθορίζει και τις σχέσεις μας με τα πολιτικά κόμματα και κάθε πολιτική πρωτοβουλία. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: