Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Διαρκής προσπάθεια του Δήμου Βόλου για να ανταποκριθεί στον κοινωνικό και αναπτυξιακό του ρόλο σε συνθήκες δραματικής ύφεσης

Τη συνεχή προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών μέσων και πόρων, σε συνθήκες δραματικής επιδείνωσης των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε ο Δήμος Βόλου να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη οι πολίτες, πρωτίστως στον τομέα της πρόνοιας και της κοινωνικής συνοχής, καταδεικνύουν το σχέδιο προϋπολογισμού και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Βόλου για το έτος 2014.
Αυτό τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δυο αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι Ηλίας Ξηρακιάς και Φώτης Λαμπρινίδης ενόψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την ερχόμενη Τετάρτη 30 Οκτωβρίου, όπου εισάγονται τα δυο θέματα προς συζήτηση. 
Ειδικότερα ο προϋπολογισμός του Δήμου Βόλου έτους 2014 ανέρχεται στα 76 εκατομμύρια ευρώ και συντάχθηκε σύμφωνα με τις αυστηρές προβλέψεις του νέου θεσμικού πλαισίου όσον αφορά την απεικόνιση των εσόδων και των δαπανών. Έρχεται δε να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία και το επενδυτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου. Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ηλίας Ξηρακιάς επισήμανε ότι ο νέος προϋπολογισμός είναι πραγματικός, χωρίς την εγγραφή πλασματικών εσόδων. Εγγύηση για την παρακολούθηση της πιστής εφαρμογής του αποτελεί η χρηστή διαχείριση και το σημαντικό επίπεδο της οικονομικής εξυγίανσης που πέτυχε ο ενιαίος Δήμος τα προηγούμενα 2,5 χρόνια.
Όπως εξήγησε ο κ.Ξηρακιάς, οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι υπέστησαν πρωτοφανή μείωση από την κεντρική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, αφού έχουν ξεπεράσει το 60% και ειδικά οι μειώσεις στις επενδυτικές δαπάνες κυμάνθηκαν πάνω από 80%.  Ενδεικτικό της μείωσης είναι το γεγονός ότι το 2014 η ΣΑΤΑ για το νέο Δήμο θα ανέλθει στο ποσό του 1.162.000 εκ ευρώ όταν το 2010 το ποσό που αντιστοιχούσε σε όλους οι συνενωθέντες στο Δήμο Βόλου ΟΤΑ ξεπερνούσε τα 6 εκ. ευρώ.  
Έχοντας ως βάση τα έσοδα του προηγούμενου οικονομικού έτους, τα τακτικά έσοδα που προϋπολογίστηκαν για το έτος 2014 αναμένεται να ανέλθουν στο ύψος των 45.695.685,88, ενώ τα έκτακτα έχουν υπολογιστεί στα 10.765.045,24 €. Έσοδα που έχουν βεβαιωθεί κατά τα προηγούμενα οικονομικά έτη αλλά δεν κατέστη δυνατή η είσπραξή τους μεταφέρονται στη χρήση του 2014 και ανέρχονται στο ποσό των 18.824.254,44 €. 
Ο κ. Ξηρακιάς δήλωσε ότι «στα όρια που υπαγορεύουν οι ασφυκτικές οικονομικές συνθήκες, λόγω της δυσμενούς εθνικής συγκυρίας, ο προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2014 στοχεύει στη συνέχιση, αφενός της εξυγίανσης των οικονομικών του Δήμου, της σταδιακής αποπληρωμής των υποχρεώσεών του και της αποφυγής δημιουργίας νέων χρεών και αφετέρου της αξιοποίησης όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που μπορούν να εξασφαλίσουν την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μας (ΕΣΠΑ, ΣΑΤΑ), όπως επίσης και της έγκαιρης προετοιμασίας για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Η σημαντική εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου, που επιτεύχθηκε τα δυόμισι προηγούμενα χρόνια, παρά το αντίξοο οικονομικό περιβάλλον και τις μεγάλες υποχρεώσεις που κληρονόμησε ο νέος Δήμος, μας επιτρέπει, με το νέο προϋπολογισμό, να κάνουμε ένα ακόμη βήμα, που εγγυάται τη σταθερή πορεία του Δήμου. Θα συνεχίσουμε, όπως έγινε και φέτος, στην από μηδενική βάση επανεξέταση όλων των δαπανών του Δήμου (εκτός της μισθοδοσίας), σε συνδυασμό με τον τρόπο οργάνωσης των δομών του Δήμου, με στόχο τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων Υπηρεσιών με τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των πολιτών σε ότι αφορά το κόστος». 

Τεχνικό Πρόγραμμα
Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ.Φώτη Λαμπρινίδη, το νέο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Βόλου στηρίζεται σε εξασφαλισμένες πιστώσεις και μόνο. Αποτυπώνει δε πλήρως την πραγματική εικόνα και τις πραγματικές δυνατότητες για την επόμενη χρονιά και εναρμονίζεται με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Δήμου. Είναι συνολικού ύψους 17.337.356,42 €, με προϋπολογισμό δαπανών για το 2014 14.511.087,31€. Τα έργα διακρίνονται σε “Συνεχιζόμενα” και “Νέα”. Τα Νέα Έργα αφορούν κυρίως ανελαστικές δαπάνες συντήρησης και λειτουργίας των υποδομών, συνολικού προϋπολογισμού 6.762.000€, ενώ τα Συνεχιζόμενα είναι προϋπολογισμού 10.575.356,42 €.
Αναλύοντας το πλαίσιο μέσα στο οποίο συντάχθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2014, ο κ.Λαμπρινίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «βάρυναν ιδιαίτερα, οι μειωμένες κρατικές χρηματοδοτήσεις, οι δραστικές περικοπές στις χρηματοδοτήσεις προς τους Δήμους από την Κεντρική Κυβέρνηση, ταυτόχρονα με τη γενικότερα κατάσταση ύφεσης και επενδυτικής άπνοιας που επηρέασαν τα δημοτικά έσοδα, ενώ ρόλο έπαιξαν και τα οικονομικά βάρη και υποχρεώσεις που κληρονομήσαμε από όλους τους πρώην ΟΤΑ. Ταυτόχρονα, η  νέα Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόλου συγκροτήθηκε εκ βάθρων, προσπαθώντας, στο πλαίσιο του νέου οργανισμού, να καλύψει τις ανάγκες του συνόλου των πρώην ΟΤΑ, βρέθηκε δε αντιμέτωπη με πολλά, εντελώς νέα καθήκοντα και αντικείμενα εργασιών. Το έργο αυτό επιχειρήθηκε σε συνθήκες δραστικής μείωσης του προσωπικού και μάλιστα υψηλόβαθμων στελεχών, σταθερής μείωσης των αποδοχών του και γενικότερης ανασφάλειας στο εργασιακό περιβάλλον (εφεδρεία, διαθεσιμότητες, συνταξιοδοτήσεις)».
Το 2013, σύμφωνα με τον κ.Λαμπρινίδη, εξαντλήθηκε κάθε δυνατότητα ώστε να σταθεί ο Δήμος όρθιος, να συνεχίσει να προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες στους δημότες με χρηστή και διαφανή διαχείριση. Ταυτόχρονα να διεκδικήσει νέους πόρους και μέσα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Το σύνολο της απορρόφησης πόρων για το 2013 ανέρχεται σε  8.233.716€.
Στο πλαίσιο των παραπάνω απορροφήσεων, εντός πάντα του 2013, πέραν των συντηρήσεων των υποδομών, ολοκληρώθηκαν βασικές κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές. Ενδεικτικά, παραδόθηκαν δυο νέες σχολικές μονάδες – τα δημοτικά σχολεία Μελισσατίκων και Άλλης Μεριάς – πραγματοποιήθηκαν εργασίες μονώσεων και διαμόρφωσης αυλών σε σχολικές μονάδες, ολοκληρώθηκε η αίθουσα Θεάτρου 350 θέσεων στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Αστέγων στη Νεάπολη, μετεγκαταστάθηκαν από μισθωμένα κτίρια στο δημοτικό κτίριο «Θεόφιλος» δυο ΚΑΠΗ του Βόλου, ενώ υλοποιήθηκε ένα πρωτοποριακό έργο όπως ο εξοπλισμός των Ειδικών Σχολείων.
Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της οδού Αλαμάνας, ολοκληρώνεται μετά την διαδικαστική εμπλοκή το νέο δίκτυο ποδηλατοδρόμων μήκους 6,5 χλμ προς τις Αλυκές, έγιναν έργα επεκτάσεων του δικτύου ηλεκτροφωτισμού σε περιοχές με χρονίζοντα προβλήματα και ολοκληρώθηκε για πρώτη φορά ένα σημαντικότατο έργο αγροτικής οδοποιίας στο σύνολο των περιφερειακών δημοτικών ενοτήτων.
Επίσης, το 2013 τακτοποιήθηκαν οφειλές από τον ΘΗΣΕΑ,  μειώθηκαν οι υποχρεώσεις προς τρίτους που ήρθαν από το παρελθόν και από το σύνολο των Δημοτικών Ενοτήτων, ενώ δεν δημιουργήθηκαν νέες οφειλές στο Ταμείο του Δήμου, με δεδομένο ότι δεν δημοπρατήθηκε κανένα έργο χωρίς εξασφαλισμένη πίστωση.
«Από τα στοιχεία, πέρα από μηδενισμούς και εξωραϊσμούς, αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα δηλαδή η πλήρης απορρόφηση των κρατικών χρηματοδοτήσεων για επενδύσεις,  των ανταποδοτικών τελών για ηλεκτροφωτισμό και των ιδίων πόρων που διέθεσε ο Δήμος προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Με τους ελλιπέστατους αυτούς πόρους έγινε και γίνεται προσπάθεια, μακριά από λογικές προσχηματικής αδράνειας ή ανέξοδης και χωρίς αντίκρισμα πολιτικολογίας, να βοηθήσουμε ώστε να σταθεί ο Δήμος όρθιος δηλαδή, τα δίκτυα, τα σχολεία, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι κοινωνικές δομές πάνω από όλα όπως επιτάσσουν οι σύγχρονες ανάγκες. Φυσικά είναι παρόντα τα προβλήματα κυρίως στις συντηρήσεις των κοινοχρήστων υποδομών τα οποία παροξύνονται δυστυχώς από κρούσματα φθορών καταστροφών και κλοπών», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ.Λαμπρινίδης.  
Αναφερόμενος στη σχέση της τοπικής κοινωνίας με τις Τεχνικές Υπηρεσίες, ο κ.Λαμπρινίδης σημείωσε χαρακτηριστικά πως «και ο τελευταίος πολίτης που καθημερινά απευθύνεται στις Τεχνικές Υπηρεσίες ξέρει την πραγματική εικόνα, γνωρίζει πολύ καλά ότι ιεραρχούμε με βάση τις πραγματικές δυνατότητες του Δήμου την επιτακτικότητα και την αμεσότητα των αιτημάτων. Ξεκαθαρίσαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για υποσχεσιολογία χωρίς αντίκρυσμα, ούτε για ευνοιοκρατία. Τα παραπάνω έγιναν κοινός τόπος, πράγμα που καταγράφηκε και κατά τις πρόσφατες συσκέψεις με την παρουσία μας σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Καλλικρατικού Δήμου μας. Στηριζόμαστε και στηρίζουμε όσο περνάει από το χέρι μας το έργο των τοπικών αιρετών οργάνων δηλαδή των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων».
Τέλος, υπογράμμισε ως σημαντική παράμετρο την ανάδειξη του αλληλέγγυου εθελοντισμού των πολιτών που αφορά όλες και όλους εκείνους οι οποίοι ενεργοποιούνται και συνδράμουν ποικιλότροπα στο έργο των υπηρεσιών του Δήμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι  «οφείλουμε να σεβαστούμε, να αναδείξουμε και πρωτίστως να αναβαθμίζουμε το ρόλο του δημότη - εθελοντή με σκοπό την ενίσχυση των προσπαθειών για τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος».

Δεν υπάρχουν σχόλια: