Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2013

Ιστορικής κλίμακας περιβαλλοντική παρέμβαση της ΔΕΥΑΜΒ - άρθρο του Δημάρχου Βόλου Π.Σκοτινιώτη στο aftodioikisi.gr

Σε άρθρο του, που δημοσιεύτηκε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο aftodioikisi.gr την Παρασκευή 12.10.13, ο Δήμαρχος Βόλου κ.Πάνος Σκοτινιώτης επισημαίνει τα ακόλουθα: Στο Δήμο Βόλου έχουμε υιοθετήσει τη στρατηγική της ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης. Στο πλαίσιο της πολιτικής μας για την αειφόρο τοπική ανάπτυξη, δεσπόζουσα θέση κατέχει η υλοποίηση έργων και δράσεων για την περαιτέρω προστασία του ευαίσθητου θαλάσσιου περιβάλλοντος του Παγασητικού Κόλπου, καθώς και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής, από την ανεξέλεγκτη διάθεση ανεπεξέργαστων λυμάτων. Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Παγασητικός είναι ένας μεσοτροφικός, κλειστός κόλπος, με σχετικά αργή ανανέωση νερών.
Υλοποιώντας αυτή τη στρατηγική, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) διεκδίκησε και τελικά ενέταξε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α.), καθώς και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας, ένα ολοκληρωμένο πακέτο έργων αποχέτευσης και αναβάθμισης των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ), το συνολικό ύψος του οποίου υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ.
Με την υλοποίηση των έργων του παραπάνω προγράμματος, το σύνολο της ακτογραμμής του Δήμου Βόλου από το Μαλάκι μέχρι τη Νέα Αγχίαλο, που φτάνει τα 53 χιλιόμετρα, αποκτά δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων. Με τα έργα αυτά εξαλείφεται κάθε ανεξέλεγκτη διάθεση λυμάτων στο έδαφος, θωρακίζεται ακόμη περισσότερο ο Παγασητικός Κόλπος και οι ποικίλες χρήσεις του και υποστηρίζεται η αειφόρος ανάπτυξη της περιοχής.
Να σημειωθεί ότι ήδη στο Βόλο λειτουργεί τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων, με διήθηση και απολύμανση της εκροής, για φορτία 170.000 ισοδυνάμων κατοίκων. Οι υφιστάμενες Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων καλύπτουν τις Δημοτικές Ενότητες Βόλου, Νέας Ιωνίας, Πορταριάς και Μακρινίτσας του Δήμου Βόλου, τις δύο Βιομηχανικές Περιοχές Βόλου, καθώς και τη Δημοτική Ενότητα Βελεστίνου. Η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού υπήρξε πραγματικά λυτρωτική για τον Παγασητικό Κόλπο, αφού πλέον ακόμη και οι πιο κοντινές αστικές ακτές του Βόλου  έχουν εξασφαλίσει γαλάζιες σημαίες. Εξάλλου, το γεγονός ότι  στις ΕΕΛ περιλαμβάνεται μονάδα απολύμανσης και διήθησης της εκροής, δίνει τη δυνατότητα για επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου λύματος. Στο πλαίσιο λοιπόν και της πολιτικής της για εξοικονόμηση υδατικών πόρων, η ΔΕΥΑΜΒ έχει καταθέσει στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. αίτηση χρηματοδότησης του έργου «Αξιοποίηση Επεξεργασμένων Υγρών Αποβλήτων Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Βόλου», προϋπολογισμού 1,8 εκατομμυρίων ευρώ. 
Ήδη, στο πλαίσιο του ανωτέρω πακέτου έργων, έχουν δημοπρατηθεί και ξεκινούν το αμέσως επόμενο διάστημα τα έργα στην Αγριά, στον οικισμό Αγ. Στεφάνου, στο Σέσκλο, στην Ιωλκό και στο Συνοικισμό  Ρομά στο Αλιβέρι Νέας Ιωνίας.
Επιπλέον έχει δημοπρατηθεί η μελέτη που αφορά τα έργα διαχείρισης των ακαθάρτων του υπόλοιπου παραλιακού μετώπου του Δήμου Βόλου, δηλαδή τα εσωτερικά δίκτυα ακαθάρτων, τα έργα μεταφοράς τους και η απαιτούμενη επέκταση – αναβάθμιση της υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της ΔΕΥΑΜΒ για την κάλυψη πρόσθετων παροχών και ρυπαντικών φορτίων.
Συγκεκριμένα προβλέπεται η κάλυψη των οικισμών Μαλάκι, Πλατανίδια,  Άνω Λεχώνια,  Κάτω Λεχώνια,  Βελανιδιά,  Αγ. Γεώργιος, Μάραθος, Κριθαριά και Χρυσή Ακτή Παναγιάς.       
Στο αντικείμενο της μελέτης περιλαμβάνονται και τα έργα μεταφοράς των λυμάτων της Νέας Αγχιάλου, ενώ η μελέτη του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων της Νέας Αγχιάλου έχει ήδη ολοκληρωθεί. 
Σημειώνουμε ότι έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΑΑ και του μεγαλύτερου μέρους των έργων που θα προκύψουν από την εκπόνηση της ανωτέρω μελέτης, ενώ για τα τμήματα που σήμερα δεν είναι ενταγμένα, η ΔΕΥΑΜΒ αποκτά μελέτες με πλήρη ωριμότητα, που επιτρέπει είτε την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, είτε την κατασκευή έργων με ίδιους πόρους. Τα έργα αυτά δεν σχεδιάζονται αποσπασματικά, αλλά είναι ενταγμένα σε ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των αστικών αποβλήτων και έχουν προβλεφθεί οι επιπτώσεις τους.
Ιδιαίτερα σημαντικό αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η αναβάθμιση των ΕΕΛ, οι οποίες θα εξυπηρετούν πλέον φορτία 215.000 ισοδυνάμων κατοίκων. Στην κατασκευή της αναβάθμισης αφομοιώνονται οι πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές μέθοδοι και τεχνολογίες επεξεργασίας λυμάτων. Θα διερευνηθούν, στο πλαίσιο της νέας μελέτης, τεχνικές λύσεις και επιλογές οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη τον περιορισμένο διαθέσιμο χώρο για την κατασκευή των νέων έργων, την εξασφάλιση της υψηλής ποιότητας εκροής των επεξεργασμένων λυμάτων με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης αυτών και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης κατασκευής των νέων έργων χωρίς τη διακοπή λειτουργίας της υφιστάμενης εγκατάστασης.
Μετά και από αυτό το έργο, οι Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ ανάγονται πλέον σε κέντρο επεξεργασίας λυμάτων μιας ευρύτερης περιοχής, που καλύπτει το σύνολο των οικισμών του Δήμου Βόλου αλλά και του Δήμου Ρήγα Φεραίου,  η συμβολή τους, δε, στο περιβάλλον δεν εξαντλείται στην προστασία του Παγασητικού Κόλπου, αλλά επεκτείνεται και στην προστασία της Κάρλας. 
Παράλληλα, στο πλαίσιο της προωθημένης περιβαλλοντικής πολιτικής που υλοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ, εξετάζεται και η δυνατότητα  αποκεντρωμένης διαχείρισης των αστικών υγρών αποβλήτων στους απομακρυσμένους οικισμούς του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου. Με βάση αυτό το στόχο,  η ΔΕΥΑΜΒ σχεδιάζει την πιλοτική εφαρμογή εξειδικευμένης τεχνολογίας συλλογής, μεταφοράς και επεξεργασίας λυμάτων στον Άγιο Λαυρέντιο του Πηλίου, με την επιστημονική υποστήριξη  του πρωτοπόρου σε τέτοιες τεχνολογίες Καθηγητή του Πανεπιστημίου του  Βερολίνου A. Grohman,  που θα αποτελέσει και πιλότο για πολλούς ορεινούς και ημιορεινούς οικισμούς της χώρας μας.
Εξάλλου, στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της  προωθημένης περιβαλλοντικής πολιτικής που υλοποιεί η ΔΕΥΑΜΒ,   έχει ζητηθεί η χρηματοδότηση από το ΕΠΠΕΡΡΑ του έργου «Ολοκληρωμένη διαχείριση της ιλύος των ΕΕΛ  Βόλου», προϋπολογισμού 8.500.000 ευρώ. Το συγκεκριμένο έργο αφορά  την επεξεργασία και αξιοποίηση 58 tn/ημ αφυδατωμένης ιλύος που παράγεται στις ΕΕΛ Βόλου, μέσω θερμικής ξήρανσης και αεριοποίησης. Το έργο προβλέπει μονάδα θερμικής ξήρανσης της ιλύος και αεριοποίηση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το προτεινόμενο έργο έχει χαρακτηριστεί από τους υπευθύνους του προγράμματος ως πρωτοποριακή διαχείριση της λυματολάσπης, απολύτως φιλική προς το περιβάλλον, με το πλεονέκτημα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα παραπάνω είναι ένα μόνο δείγμα της υψηλής τεχνογνωσίας του προσωπικού  της ΔΕΥΑΜΒ  και της ολοκληρωμένου σχεδιασμού που υπάρχει, φέρνει, δε, την κυβέρνηση προ των ευθυνών της για το γεγονός ότι με τις συνεχείς νομοθετικές ρυθμίσεις αμφισβητείται πλέον η φυσιογνωμία των συγκεκριμένων δημοτικών επιχειρήσεων, όπως αυτή αποτυπώνεται στον ιδρυτικό τους νόμο, που τις επέτρεψε όλα αυτά τα χρόνια να λειτουργήσουν με ευελιξία και αποτελεσματικότητα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.  Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από την απίστευτη γραφειοκρατία που έχει δημιουργηθεί, η οποία καταπνίγει κάθε δημιουργική πρωτοβουλία, κορυφαίο θέμα αποτελεί η ακατανόητη απαγόρευση των προσλήψεων, παρότι οι ΔΕΥΑ δεν επιβαρύνουν ούτε κατά ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Να σημειωθεί ότι ειδικά στις παλαιότερες ΔΕΥΑ, όπως η ΔΕΥΑΜΒ, η κατάσταση έχει φθάσει πλέον σε οριακό σημείο, αφού παρατηρείται διαρκής μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδοτήσεων,  με συνέπεια την αδυναμία να καλυφθούν   νευραλγικοί τομείς των Επιχειρήσεων.  Εξάλλου, με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και τις νέες απαιτήσεις που δημιουργούνται, υπάρχει πιεστική ανάγκη  να προσληφθούν νέοι επιστήμονες με πιο εξειδικευμένες γνώσεις. Για το λόγο αυτό αποτελεί βασικό αίτημα,  τόσο της ΕΔΕΥΑ όσο και της ΚΕΔΕ, η εξαίρεση των ανταποδοτικών Υπηρεσιών από τη γενική απαγόρευση προσλήψεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: