Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Προετοιμάζουν το κλίμα και δοκιμάζουν τις αντιστάσεις μας

Μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση της Ομάδας Πλειοψηφίας και αναφερόμενος στη νέα λίστα με φερόμενα υπό κατάργηση ή συγχώνευση νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ, που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Σκοτινιώτης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είναι πλέον προφανές ότι η δημοσίευση, κάθε λίγο και λιγάκι, με τη μέθοδο της «διαρροής»,  κάποιας λίστας με υπό κατάργηση ή συγχώνευση νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ, γίνεται για να προετοιμαστεί το κλίμα και να δοκιμαστούν οι αντιστάσεις των αυτοδιοικητικών φορέων. Χρειάζεται βεβαίως προσοχή για να μην πέσουμε στην παγίδα και την  πάθουμε σαν τον βοσκό στο γνωστό μύθο του Αισώπου.
Η νέα λίστα που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνει συλλήβδην και αδιακρίτως το σύνολο των νομικών  προσώπων  δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ α΄και βαθμού, που λειτουργούν στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. 
Οφείλουμε να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την κατηγορηματική μας αντίθεση σε επιλογές που θα  δυναμιτίσουν τα ίδια τα θεμέλια των Δήμων, ιδιαίτερα αν θίξουν τον πιο ευαίσθητο τομέα δράσης τους, που είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες και η παροχή δημοσίων αγαθών, όπως το νερό. Στον αγώνα μας αυτόν αισθανόμαστε πιο ισχυροί μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Βόλου και την ομόθυμη απόφαση των τοπικών φορέων για τη στήριξη των κοινωνικών δομών του Δήμου και τη συγκρότηση τοπικού Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Είμαστε βέβαιοι πως ανάλογο ευρύτατο κοινωνικό μέτωπο θα δημιουργηθεί και στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης, την πρώτη βδομάδα του Ιουλίου,  όταν θα συζητηθεί το μείζον θέμα της ολοκληρωμένης και ορθολογικής διαχείρισης του νερού ύδρευσης και άρδευσης, καθώς και της αποχέτευσης, ως δημόσιων κοινωνικών αγαθών. 
Επισημαίνουμε ότι  το πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή του σε περαιτέρω κατάργηση ή συγχώνευση Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου των Δήμων και στην επαπειλούμενη απόλυση των εργαζομένων σε αυτά.
Όπως τονίστηκε στο Συνέδριο, με τις προωθούμενες από την κυβέρνηση νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις επιχειρείται πλήρης αποδιάρθρωση των υπηρεσιών και των δομών των Δήμων της χώρας.  Στην ουσία καταργείται ευθέως η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία των αιρετών της οργάνων να διοικούν τις τοπικές υποθέσεις.
Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο μόνος φορέας του Δημοσίου που προχώρησε σε συγχωνεύσεις και αναδιαρθρώσεις των δομών και των υπηρεσιών του ήταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, από 4300 συγχωνεύτηκαν σε 520 (ήτοι μείωση 88%), ενώ τα ΝΠΙΔ από 1350 συγχωνεύτηκαν σε 492 (ήτοι μείωση 64%)! Γίνεται αντιληπτό ότι οι Δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Βόλου ο οποίος έχει υλοποιήσει όλες τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις νομικών προσώπων που προβλέπει η νομοθεσία,  όχι μόνο προχώρησαν αποφασιστικά σε αυτές τις συγχωνεύσεις, αλλά σήκωσαν και το τεράστιο βάρος της αναζήτησης λειτουργικών ισορροπιών για να ανταποκριθούν στις ανάγκες των πολιτών. Και όλα αυτά, όταν οι κυβερνήσεις δεν τόλμησαν μέχρι σήμερα να προχωρήσουν στις αναγκαίες συγχωνεύσεις των Οργανισμών της Δημόσιας Διοίκησης.
Υπογραμμίζουμε, επίσης, ότι στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, θεμελιώδεις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασκούνται μέσω των Νομικών της Προσώπων και παρέχονται, με τον πλέον αποτελεσματικό και οικονομικό τρόπο, υψηλού επιπέδου και απολύτως αναγκαίες κοινωνικές, προνοιακές, αθλητικές και πολιτιστικές υπηρεσίες. Υπηρεσίες που ανακουφίζουν τις πιο ευαίσθητες και ευάλωτες στις συνέπειες της κρίσης κοινωνικές ομάδες πολιτών. Υπηρεσίες, τις οποίες το ίδιο το κράτος αδυνατεί να διασφαλίσει.
Θεωρούμε ότι τυχόν  μονομερής και «άνωθεν» κατάργηση θέσεων εργασίας και τυχόν μονομερής και «άνωθεν» διαγραφή ολόκληρων δημοτικών φορέων, υπονομεύει και ακυρώνει το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη γυρίζει δεκαετίες πίσω.
Θέλουμε να κάνουμε απολύτως σαφές πως ΑΛΛΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Ας μας αφήσουν επιτέλους απερίσπαστους να συνεχίσουμε το δύσκολο έργο μας, προσφέροντας τις αδιαμφισβήτητα κρίσιμες υπηρεσίες στη δοκιμαζόμενη κοινωνία.
Στο πρόσφατο Συνέδριο της ΚΕΔΕ εκφράστηκε η αποφασιστικότητα των αιρετών  Τοπικής Αυτοδιοίκησης να υπερασπιστούμε τη συνταγματική υπόσταση των Δήμων, τις πολύτιμες υπηρεσίες που οι Δήμοι προσφέρουν σε κάθε τοπική κοινωνία και τη μεγάλη συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια Αυτονόητο είναι πως η υπεράσπιση των Δήμων θα πρέπει να αποτελέσει, πρώτα και κύρια,   υπόθεση της κάθε τοπικής  κοινωνίας, αφού αυτή και μόνο αφορά.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: