Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Ο Δήμος Βόλου στις εκδηλώσεις μνήμης για τους σφαγιασθέντες στο Δίστομο

Στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 218 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας του 1944 στο Δίστομο, παραβρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου, κ. Π.Πελεκάνος, εκ μέρους του Δήμου Βόλου, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας κ. Ι.Πατσαντάρα. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, πολιτικών αρχηγών και πλήθους κόσμου που τίμησαν την επέτειο των 69 χρόνων από τη σφαγή των αθώων θυμάτων, μία από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην Ελλάδα από τις γερμανικές κατοχικές δυνάμεις.
Όπως είναι γνωστό ο Δήμος Βόλου αποτελεί μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, τόσο λόγω της εκτέλεσης των 118 Δρακειωτών από γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 18 Δεκεμβρίου 1943, όσο και λόγω της πυρπόλησης της Νέας Αγχιάλου τον Απρίλιο του 1943. Από το 2012, δε, συμμετέχει στο 13μελές Διοικητικό Συμβούλιο του Δικτύου.
Το Δίκτυο περιλαμβάνει 50 πόλεις και 4 κοινότητες, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως «Μαρτυρικές» λόγω των μεγάλων καταστροφών σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές που υπέστησαν κατά την αντίσταση εναντίον των δυνάμεων της κατοχής, την περίοδο 1940-1945. Ένας από τους βασικούς σκοπούς του Δικτύου είναι η αναζήτηση και διεκδίκηση των εύλογων ηθικών και υλικών αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν οι μαρτυρικές πόλεις σε ανθρώπους, υποδομές και περιουσίες.
Όπως τόνισε ο κ. Πελεκάνος «η Νέα Αγχίαλος και η Δράκεια λεηλατήθηκαν από τους κατακτητές και μετρούν σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, οι οποίες χάθηκαν στον αγώνα για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας. Η καλύτερη τιμή στη μνήμη των αθώων θυμάτων είναι να ορθώσουμε «τείχος» απέναντι στο νεοναζισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, αλλά και να ενισχύουμε την προσπάθεια του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών  για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και της επιστροφής του κατοχικού δανείου. Είναι σημαντικό να διεκδικηθεί οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει στην πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική συγκρότηση των περιοχών αυτών και τη συνεχή προβολή της ιστορίας τους, έτσι ώστε να μαθαίνουν οι νεότερες γενιές για τις θυσίες των προγόνων μας».
Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν την τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, πομπή προς το χώρο του Μαυσωλείου, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων στο χώρο του μνημείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: