Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Φοιτητές ενημέρωσαν τον Δήμαρχο για το αγωνιστικό αυτοκίνητο που κατασκεύασαν

Τον Δήμαρχο Βόλου κ.Πάνο Σκοτινώτη επισκέφθηκε σήμερα αντιπροσωπεία της φοιτητικής ομάδας «Κένταυρος» του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τη συμμετοχή της ομάδας στο διεθνή διαγωνισμό Formula SAE και να τον προσκαλέσει στην εκδήλωση παρουσίασης του μικρού μονοθέσιου αγωνιστικού αυτοκινήτου τύπου Formula, που σχεδίασε και κατασκεύασε η ομάδα για τον διαγωνισμό αυτό.
Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 8 το βράδυ, στην παραλία του Βόλου (μπροστά από το κτίριο Παπαστράτου του Π.Θ.), ενώ ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα συμμετέχουν σ’ αυτόν περισσότερα από 500 Πανεπιστήμια.
Η ομάδα Κένταυρος αποτελείται από 24 προπτυχιακούς φοιτητές και, όπως εξήγησαν τα μέλη της στον κ.Σκοτινιώτη, αυτό είναι το πρώτο αυτοκίνητο που παράγεται εξ ολοκλήρου από φοιτητές του Π.Θ.  Ο σχεδιασμός, η μελέτη και η κατασκευή του οχήματος συνοδεύεται από μία σειρά στατικών και δυναμικών δοκιμασιών που έχουν να κάνουν όχι τόσο με την ταχύτητα που αναπτύσσει και τις οδηγικές ικανότητες του μέλους της ομάδας που θα το οδηγήσει στις δοκιμασίες, αλλά με την πρωτοτυπία στη σχεδίαση και την κατασκευή του, την ανθεκτικότητα και τη συμπεριφορά του όταν πιέζεται στα όρια.
Ο διαγωνισμός βασίζεται στην ιδέα, ότι μία φανταστική κατασκευάστρια εταιρεία έχει δώσει ως εργολαβία σε μία σχεδιαστική ομάδα μηχανικών να αναπτύξει ένα μικρό αγωνιστικό αυτοκίνητο τύπου Formula. Το όχημα αυτό εξετάζεται ως προς τα δυναμικά και στατικά χαρακτηριστικά και ως ένα προϊόν που πρέπει να κατασκευαστεί και να πουληθεί. Η συμμετοχή και οι δοκιμασίες διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες και περιορισμούς, ενώ πολλά και μεγάλα τα ονόματα από τον ευρύτερο χώρο του αυτοκινήτου υποστηρίζουν ενεργά, σε χρήμα και είδος (κινητήρες, εξαρτήματα, υλικά και αναλώσιμα) αυτές τις προσπάθειες.
Αυτή θα είναι η 3η συμμετοχή της ομάδας «Κένταυρος» στο διαγωνισμό FSAE. Η 1η συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2011 στην πίστα του Varano στην Ιταλία, όπου η ομάδα του Π.Θ. κατέκτησε την 1η γενική θέση, με τις αντίπαλες ομάδες να προέρχονται από Πανεπιστήμια της Ιταλίας, της Ινδίας και της Γαλλίας. Η 2η συμμετοχή ήταν τον Ιούλιο του 2012 στην πίστα του Silverstone στην Αγγλία, όπου η ομάδα «Κένταυρος» κατετάγη 9η (3η θέση στο Design, 5η θέση στο Business Presentation), ανάμεσα σε 23 πανεπιστήμια.
Ο κ.Σκοτινιώτης συνεχάρη τους φοιτητές για την πρωτοβουλία και την επίδοσή τους σ’ ένα τόσο δύσκολο και πρωτοποριακό αντικείμενο, ευχήθηκε να είναι οι νικητές του φετινού διαγωνισμού FSAE και εξήρε το σημαντικό έργο που γίνεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Τόνισε ότι ο Δήμος, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, θα στηρίξει την προσπάθειά τους και τους προέτρεψε να συνεχίσουν με την ίδια υπευθυνότητα, αφοσίωση και αγάπη τον δρόμο των σπουδών τους, αλλά και την επαγγελματική πορεία τους στο μέλλον.
Την ομάδα «Κένταυρος» εκπροσώπησαν οι: Ανδρέας Λεβεντάκης, Κώστας Καραγιάννης, Φώτης Καρδαράς και Αγαπητός Διακογιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: