Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Ο ζωγράφος Παλαιολόγος Θεολόγου δωρίζει σημαντικό μέρος των έργων του στο Δήμο Βόλου

Μια λιτή τελετή παράδοσης και παραλαβής των πινάκων ζωγραφικής που απαρτίζουν τη δωρεά του βολιώτη ζωγράφου κ.Παλαιολόγου Θεολόγου προς τον Δήμο Βόλου, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη 29 Μαΐου 2013 και ώρα 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου. Πρόκειται για μέρος της συλλογής του διακεκριμένου συμπολίτη καλλιτέχνη, ο οποίος, προ καιρού, γνωστοποίησε στον Δήμαρχο Βόλου την πρόθεσή του να δωρίσει στο Δήμο Βόλου 35 πίνακες ζωγραφικής, μεγάλων διαστάσεων, με τον όρο να εκτεθούν στη Ν. Ιωνία.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου εξέφρασε ομόφωνα την ευγνωμοσύνη του προς τον δωρητή, αποδεχόμενο τη δωρεά, αφού προηγήθηκε η καταγραφή των έργων από την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ κ.Χρύσα Δραντάκη, παρουσία του ιδίου του καλλιτέχνη και του γιου του, Παναγιώτη Θεολόγου. Τα έργα αυτά αντιπροσωπεύουν την έγκυρη, προσωπική  καλλιτεχνική  γραφή του Παλαιολόγου Θεολόγου,  στην οποία αποτυπώνονται οι βιωματικές εμπειρίες και οι εναγώνιες αναζητήσεις του μιας ολόκληρης ζωής.
Ο χώρος που επιλέχτηκε να φιλοξενήσει τη συλλογή αυτή ως μόνιμη έκθεση και που πληροί τις αναγκαίες προϋποθέσεις, είναι ο  χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου της Ν. Ιωνίας. Η τελετή της προσεχούς Τετάρτης - παρουσία του δωρητή, των φίλων του και όποιου συμπολίτη το επιθυμεί- σηματοδοτεί την επίσημη παράδοση και παραλαβή της δωρεάς και την εκκίνηση της διαδικασίας για την προετοιμασία του χώρου όσο και για την έκθεση των έργων, τα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν το προσεχές φθινόπωρο.

Βιογραφικό
Ο Παλαιολόγος Θεολόγου εμφανίζεται ως ζωγράφος το 1961 και το έργο του έχει πανελλαδική απήχηση. Γεννήθηκε  το 1930 στα προσφυγικά της Νέας Ιωνίας, στην οδό Κωνσταντινουπόλεως. Οι γονείς του ήταν Μικρασιάτες, ο πατέρας του  από το Αϊβαλί  και η μητέρα του από το Τσανάκαλε, ενώ η κλίση του στην ζωγραφική εκδηλώθηκε από τα πρώτα σχολικά χρόνια. Στο γυμνάσιο διέκρινε το πάθος του ο καθηγητής του, ο  γλύπτης Τσουκνιδής.
Στα 19-20 περίπου χρόνια του άρχισε να κάνει επιγραφές στο εργαστήριο του ζωγράφου Νίκου Σάββα και παρακολουθούν τη δουλειά του οι ζωγράφοι  Ανέστης Θεοδοσόπουλος και Κώστας Ζήσης.  Στα 1950-53 ζούσε φιλοτεχνώντας επιγραφές και μεγάλα διαφημιστικά πανό για το εργοστάσιο Ματσάγγου και το βερνίκι Κάμελ για διάφορα κτήρια.
Στα 1954-55 ο Θεοδοσόπουλος έδειξε τη δουλειά του στη ζωγράφο Ντόρα Λιβανού που είχε τελειώσει τη Σχολή Καλών Τεχνών και δίδασκε τότε, η ίδια τον παρότρυνε να συνεχίσει και τον γνώρισε στον Κίτσο Μακρή. Το 1961 έστειλε τρία έργα του στην Πανελλήνια έκθεση του «Ζαππείου». Μετά το 1961 συστήθηκε στην Αθήνα ένα σωματείο αριστερών καλλιτεχνών με το όνομα «Πρωτοπορία». Φοιτητές από τη Σχολή Καλών Τεχνών έκαναν εκθέσεις με κριτική επιτροπή τους καθηγητές της Σχολής και ζητούσαν καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα. Έστειλε 3 έργα, τα οποία επέλεξε επιτροπή  από μεγάλους καλλιτέχνες, που στη συνέχεια  συνδέθηκε με πολλούς από αυτούς.
Το 1967 εξορίστηκε ο ίδιος και η γυναίκα του στη Γιούρα και μετά στο Λακκί και στο Παρθένι της Λέρου. Τα έργα της εξορίας διαδέχτηκε η δραματική σειρά «Μαρτυρίες». Το 1975 έγινε από τα ιδρυτικά μέλη του «Κέντρου Εικαστικών Τεχνών» στην οδό Τοσίτσα  των Εξαρχείων μαζί με άλλους αριστερούς καλλιτέχνες, τους Φώτη και Λυδία Σαρρή, Λ. Κανακάκι, Γ. Σεμιτέκολο, Γ. Βαλαβανίδη, Γ. Ψυχοπαίδη, Χ. Μπότσογλου, Β. Σκούρα. Άρχισε να εκθέτει στις γνωστές γκαλερί της Αθήνας, όπως «Νέες Μορφές», «Ώρα»  και το «Τρίτο Μάτι».
Από 1982 εγκαθίσταται στο Βόλο και αρχικά εκθέτει στη γκαλερί «Έψιλον-Μι»  και στην «Αίθουσα Τέχνης Ψυχούλη» ενώ παράλληλα συνεχίζει να εκθέτει σε Αθήνα  και Θεσσαλονίκη. Συμμετέχει σε πολλές «Πανελλήνιες» και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
Από το 1988,  η ζωή του αποκτά μια νέα διάσταση με  τη διδασκαλία της ζωγραφικής, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένας από τους πρώτους δασκάλους που κλήθηκαν να διδάξουν  στα «Ελεύθερα Εργαστήρια» του τότε Καλλιτεχνικού Οργανισμού του Δήμου Βόλου. Τα τελευταία είκοσι  χρόνια, προς τιμήν του Π. Θεολόγου,  οργανώθηκαν αρκετές εκθέσεις από διάφορους τοπικούς φορείς, Νομαρχία Μαγνησίας, πρώην Δήμο  Νέας Ιωνίας, Δήμο Αθηναίων, Δήμο Λάρισας κ.ά., αλλά κυρίως από το Δήμο Βόλου ως ένδειξη αναγνώρισης και τιμής για το έργο και την γενικότερη προσφορά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: