Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Δυναμική επανεκκίνηση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Βόλου

Ως γεγονός μεγάλης πολιτιστικής σημασίας και ως μήνυμα αισιοδοξίας, χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης την ανασύσταση, σε νέες βάσεις, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Δήμου Βόλου, καθώς καλείται -όπως είπε- να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην καλλιτεχνική ζωή της πόλης σε μια ζοφερή εποχή, στην οποία η στήριξη δράσεων Πολιτισμού είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, αφού ο Πολιτισμός αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη έκφραση της ανθρώπινης ύπαρξης και αναπόσπαστο μέρος της ανάπτυξης μιας κοινωνίας πρόνοιας.
Ο κ.Σκοτινιώτης μίλησε για το νέο ξεκίνημα της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα με αφορμή τη μουσική παράσταση «Για ένα ποτήρι γάλα», η οποία θα παρουσιαστεί την Κυριακή 12 Μαϊου στο Θέατρο της Παλαιάς Ηλεκτρικής και σηματοδοτεί ουσιαστικά την επανεκκίνηση της Ορχήστρας. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ.Παντσάς, ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ - υπεύθυνος για θέματα Πολιτισμού Ε.Τσάμης, ο μαέστρος της Ορχήστρας Ιωκαείμ Μπαλτσαβιάς και ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος Δ.Μαραγκόπουλος. Επίσης συμμετείχαν οι συντελεστές της παράστασης «Για ένα Ποτήρι Γάλα», ο συνθέτης Α.Μιμαίος, ο μουσικός Β.Αγροκώστας και η καθηγήτρια του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Αν.Μπάρδα.
Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βόλου, όπως τόνισε ο κ.Σκοτινιώτης, αποτελεί ήδη γεγονός για τα πολιτιστικά πράγματα του νέου Δήμου Βόλου, ενταγμένη στον ευρύτερο  πολιτιστικό σχεδιασμό του Διοικητικού Συμβουλίου και της Διεύθυνσης Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ. και στην αντίληψη της εξωστρέφειας που τον χαρακτηρίζει. Με τη δυναμική της επανεκκίνηση το Φεβρουάριο του 2013, συγκεντρώθηκαν 40 περίπου σπουδαστές του Δημοτικού Ωδείου, κατάλληλα προετοιμασμένοι από τους άξιους δασκάλους τους, με διευθυντή τον χαρισματικό νέο Βολιώτη μαέστρο, Ιωακείμ Μπαλτσαβιά, ο οποίος ανέλαβε την Ορχήστρα παραβλέποντας τις οικονομικές αντιξοότητες. 
«Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων είναι ανοιχτή στους σπουδαστές όχι μόνο του Δημοτικού αλλά και των άλλων Ωδείων του Βόλου και ξεκινά το δημιουργικό της ταξίδι με εμφανίσεις στο Βόλο, ανταποκρινόμενη ταυτόχρονα και σε προσκλήσεις άλλων πόλεων για το καλοκαίρι», επισήμανε ο Δήμαρχος. Και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι «η ανασύσταση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων έγινε σε νέες βάσεις και με ελάχιστα οικονομικά μέσα, γιατί στοχεύουμε στην ουσία και όχι σε κινήσεις βιτρίνας και εντυπωσιασμού. Ο χαρακτήρας της Ορχήστρας είναι πρωτίστως εκπαιδευτικός, αφού αναδεικνύει και παρουσιάζει στο ευρύτερο κοινό  το αποτέλεσμα των προσπαθειών των σπουδαστών των Ωδείων, που αφιερώνουν σημαντικό χρόνο και δημιουργικότητα στη μουσική εκπαίδευση, με τη μεγάλη οικονομική στήριξη  των γονιών τους».
Στο κοινωνικό και πολιτιστικό μήνυμα της εκδήλωσης για αλληλεγγύη και συμμετοχή, αναφέρθηκε ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού Απ.Παντσάς εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η πόλη θα επιβεβαιώσει και θα επιβραβεύσει την προσπάθεια. Από την πλευρά του ο κ.Τσάμης υπογράμμισε ότι μια ιδέα που θεωρούνταν ανέφικτη και δύσκολη αποδείχθηκε εύκολη στην πράξη, χάρις στη δύναμη της διάθεσης για συνεργασία.
Για το έργο και την παράσταση μίλησε ο Δημ.Μαραγκόπουλος, ο οποίος έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια της Συμφωνικής Ορχήστρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στη συναυλία αυτή τα θεμέλια και οι ακρογωνιαίοι λίθοι του ωδείου, όπως η ορχήστρα και η χορωδία, ενώνουν τις δυνάμεις τους με βασικούς συντελεστές ταλαντούχους βολιώτες μουσικούς, στελέχη και αποφοίτους του Δημοτικού Ωδείου. Ο συνθέτης, ο μαέστρος και οι ειδικοί καθηγητές της μουσικής προπαιδείας και χορωδίας μαζί με την αέναη δύναμη των παιδιών ανοίγουν παράθυρα ελπίδας και προοπτικής.
Από την πλευρά του ο μαέστρος Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την εμπιστοσύνη που εισέπραξε από τη Δημοτική Αρχή Βόλου, ενώ δεν παρέλειψε να θυμίσει και να θυμηθεί τον εαυτό του ως σπουδαστή του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, δηλώνοντας χαρούμενος για τη σημερινή εξέλιξη, να είναι δηλαδή από επιλογή μέρος και αναπόσπαστο μέλος των πολιτιστικών δρώμενων της πόλης που μεγάλωσε.
Η παράσταση «Για ένα ποτήρι γάλα» ανεβαίνει σε μουσική του διδάκτορα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και καθηγητή του Δημοτικού Ωδείου Βόλου Ανδρ.Μιμαίου, υπό τη διεύθυνση του Ιωακείμ Μπαλτσαβιά και τη συμμετοχή μαθητών και σπουδαστών του Προωδειακού τμήματος με υπεύθυνη την Ελένη Ιωαννίδη, των τμημάτων Μονωδίας και Χορωδίας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου με υπεύθυνη την Αναστασία Μπάρδα και σολίστ τον διακεκριμένο μουσικό Βασίλη Αγροκώστα, ενώ τη σκηνογραφική επιμέλεια έχει ο εικαστικός Νίκος Ποδιάς.
Θα δοθούν δύο παραστάσεις στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής την Κυριακή 12 Μαίουστις 11.30 το πρωί και στις 7.30 το απόγευμα με ελεύθερη για το κοινό είσοδο. Απαραίτητη είναι η προσυνεννόηση για την αρίθμηση θέσεων με τη γραμματεία του Δημ.Ωδείου Βόλου στο τηλέφωνο 24210 36992.
Το έργο της Συμφωνικής Ορχήστρας θα συνεχιστεί, όπως ανακοινώθηκε στη συνέντευξη, με την παρουσίαση έργων και άλλων Βολιωτών συνθετών όπως του Ανδρέα Κατσιγιάννη, του Ζαφείρη Κουκουσέλη και του Ηλία Χατζόγλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: