Δευτέρα 1 Απριλίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Ο Βόλος χωρίς βιομηχανία και βιοτεχνία, δεν έχει κανένα μέλλον

Πρωτοβουλίες ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας δεύτερης περιόδου αποβιομηχάνισης που αντιμετωπίζει σήμερα ο Βόλος και η Μαγνησία, θα αναλάβει η Δημοτική Αρχή Βόλου όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος κ.Πάνος Σκοτινιώτης έπειτα από συνάντηση που είχε με το προεδρείο του Σωματείου εργαζομένων στη Χαλυβουργία. Ο κ.Σκοτινιώτης εξέφρασε τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής στους εργαζομένους της Χαλυβουργίας, όπως και στους εργαζόμενους όλων των παραγωγικών μονάδων της περιοχής, τονίζοντας ότι η αναπτυξιακή προοπτική του Βόλου συνδέεται άμεσα με τον δευτερογενή  τομέα και ότι απαιτούνται κεντρικές πολιτικές για την ανάκαμψη.
Συγκεκριμένα, τον Δήμαρχο επισκέφθηκαν στο γραφείο του ο Πρόεδρος του Σωματείου Θ.Γκλαβίνης, ο Γραμματέας Δ.Τσοπάνος και ο Αντιπρόεδρος Σ.Κορώνης, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα των εργαζομένων στη Χαλυβουργία Βόλου. Η διοίκηση της εταιρείας, όπως είπαν, έχει καθιερώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα την εκ περιτροπής εργασία, λόγω μείωσης του όγκου παραγωγής, και έχει προειδοποιήσει για δυσμενέστερες εξελίξεις στις αρχές του καλοκαιριού, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο μπει λουκέτο στα δυο εργοστάσια που λειτουργούν στην περιοχή του Βόλου. 

Αμέσως μετά, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε σε δήλωσή του τα ακόλουθα:
«Γίναμε αποδέκτες της αγωνίας των εργαζομένων στη Χαλυβουργία Ελλάδας για το μέλλον των δύο εργοστασίων της που λειτουργούν στην περιοχή μας. Ήδη, με την εκ περιτροπής εργασία, υπάρχει μείωση των απολαβών των εργαζομένων που ξεπερνάει το 20%, ενώ από την εταιρεία επισημαίνεται ο κίνδυνος διακοπής της παραγωγικής λειτουργίας των εργοστασίων, αν η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν μειωθεί σημαντικά, ώστε να φθάσει στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν αφορά μια μόνον επιχείρηση ούτε ένα μόνο βιομηχανικό κλάδο. Ο Βόλος και η Μαγνησία βρίσκονται μπροστά στο φάσμα μιας δεύτερης περιόδου αποβιομηχάνισης, μετά από αυτή της δεκαετίας ’85 – ’95, που θα οδηγήσει σε δραματική επιδείνωση της τοπικής οικονομίας και σε εκρηκτική αύξηση της ανεργίας.
Θεωρούμε πως ορθώς ρίχνουμε βάρος στην ανάπτυξη του τουρισμού και ορθώς επισημαίνουμε τις δυνατότητες για ανάπτυξη της ποιοτικής γεωργίας και της κτηνοτροφίας, αφού φαίνεται πως αποτελούν την πιο ορατή προοπτική για την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θα πρέπει ωστόσο, για μια ακόμη φορά, να υπογραμμίσουμε ότι  ο Βόλος χωρίς τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία, δεν έχει κανένα μέλλον. Γιατί ο Βόλος, παρά την κρίση αποβιομηχάνισης, εξακολουθεί να αποτελεί παραδοσιακό κέντρο βιομηχανικής και βιοτεχνικής συγκέντρωσης, υψηλής παραγωγικότητας και ευρείας ολοκλήρωσης, με σημαντικά στοιχεία εξειδίκευσης και διαφοροποίησης, με προϊόντα μεταποίησης υψηλής προστιθέμενης αξίας και με έντονη την παρουσία δυναμικών βιομηχανικών κλάδων. Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα σύγχρονο παραγωγικό σύστημα και προσδίδουν στην περιοχή μας διαρθρωτικά χαρακτηριστικά αναπτυγμένης βιομηχανικής περιοχής, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από άλλες περιοχές της χώρας. Όταν, λοιπόν, η ευρύτερη περιοχή μας διαθέτει τρεις ΒΙΠΕ και ένα ΒΙΟΠΑ, το λιμάνι και σύγχρονα δίκτυα μεταφορών, γίνεται αντιληπτό ότι η αναπτυξιακή προοπτική του Βόλου συνδέεται άμεσα με τον δευτερογενή  τομέα. Άλλωστε, η συμμετοχή του στο τοπικό ΑΕΠ είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τον εθνικό μέσο όρο.
Δυστυχώς, η μεγάλη οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα και η βαθιά ύφεση, έχουν προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στην τοπική παραγωγή, με συνέπεια να απαιτούνται κεντρικές πολιτικές για την ανάκαμψη. Η σταθεροποίηση του εθνικού οικονομικού περιβάλλοντος, η εφαρμογή πολιτικών για την ενίσχυση των επενδύσεων, με έμφαση σε περιοχές που αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα αποβιομηχάνισης, και η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους των επιχειρήσεων του τοπικού παραγωγικού συστήματος τόσο για την επανεκκίνηση της παραγωγικής και εξαγωγικής δραστηριότητας όσο και για την αναδιάρθρωση των όρων λειτουργίας τους, συνθέτουν τρεις βασικούς παράγοντες που μπορούν να στηρίξουν τη διαδικασία εξόδου της τοπικής βιομηχανίας από την κρίση, όπως έγινε και παλιότερα, μετά την κρίση της δεκαετίας ’85 – ’95.
Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί πεποίθησή μας ότι όλοι οι φορείς της περιοχής θα πρέπει κινηθούμε συντονισμένα, με σχέδιο και συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων. Η Δημοτική Αρχή θα αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: