Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Η χώρα χρειάζεται εθνικό σχέδιο για τη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση

Την ανάγκη η ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα της χώρας, να διαμορφώσουν, με την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση, ένα εθνικό σχέδιο για το μέλλον, συναρθρώνοντάς το δυναμικά με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια διάσταση, ένα εθνικό σχέδιο για τη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης στον χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα στην ημερίδα με θέμα «Πρωτοβουλίες και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση. Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της ανεργίας σε συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης», που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόλου.
Την ημερίδα διοργάνωσε το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Δήμο Βόλου. 
Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού του Δημάρχου έχει ως εξής:
«Δεν θα σπαταλήσω χρόνο για τα αυτονόητα. Όταν η επίσημη ανεργία έχει ξεπεράσει το 27% και η ανεργία των νέων έχει φτάσει στο 60%, σημαίνει ότι ουσιαστικά βρισκόμαστε σε συνθήκες «πολέμου». Μπροστά στη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε και, ίσως, την ακόμη μεγαλύτερη απειλή που έρχεται,  δεν έχουμε το δικαίωμα να συζητάμε ακαδημαϊκά για το πρόβλημα της ανεργίας και της απασχόλησης. Χρειάζονται αποφάσεις, τώρα.  Αποφάσεις, που θα σηματοδοτούν αλλαγή των πολιτικών που έχουν οδηγήσει σε παρατεταμένη ύφεση. Αλλαγή των πολιτικών λιτότητας, που έχουν ισοπεδώσει οικονομικά την ελληνική κοινωνία, χωρίς η ανάκαμψη να φαίνεται ακόμη στον ορίζοντα.  
Η Ευρώπη βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμο μεταίχμιο. Η αναδιαπραγμάτευση των ευρωπαϊκών θεσμών, που έχει ήδη ξεκινήσει, θα είναι μια εξαιρετικά σκληρή διαδικασία, γιατί πίσω από ένα φαινομενικό πραγματισμό, επανακαθορίζονται οι συσχετισμοί των κρατών και οι αντιλήψεις για την εθνική κυριαρχία. Η νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική θα πρέπει να οδηγήσει σε μια Ευρώπη της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής, σε μια Ευρώπη με χαλαρές, έστω, ομοσπονδιακές δομές, και όχι σε μια γερμανική Ευρώπη, με όποιους κινδύνους μια τέτοια προοπτική συνεπάγεται.
Οφείλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους: οι πολιτικές που επιβλήθηκαν στον Ευρωπαϊκό νότο  από τις λεγόμενες πλεονασματικές βορειοευρωπαϊκές χώρες, αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ότι  αποτυγχάνουν και οδηγούν σε ολοένα και πιο βαθιά ύφεση τις χώρες στις οποίες έχουν εφαρμοστεί.  Η Ελλάδα αποτελεί, δυστυχώς, την  πιο ακραία εκδοχή, λόγω και των αναποτελεσματικών διοικητικών δομών της, της αδύναμης παραγωγικής βάσης, του σοβαρού ελλείμματος ανταγωνιστικότητας και, κυρίως, εξαιτίας της αδυναμίας του πολιτικού συστήματος να αντιμετωπίσει τις γνωστές σε όλους χρόνιες παθογένειες και αδυναμίες. 
Για την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό μας σύστημα, είναι η στιγμή που επιβάλλεται πια να διαμορφώσουν, με την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση, ένα εθνικό σχέδιο για το μέλλον, συναρθρώνοντάς το δυναμικά με την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια διάσταση. Ένα εθνικό σχέδιο για τη βιώσιμη παραγωγική ανασυγκρότηση, που με σκληρή διαπραγμάτευση και κινήσεις ψύχραιμες, μελετημένες και αποφασιστικές,  θα δώσει τη δυνατότητα να διευρύνουμε συνεχώς τα περιθώρια αυτοδύναμης πορείας της χώρας μας στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών. Σε αυτό το πλαίσιο, εκείνο που άμεσα και πάνω απ’ όλα χρειάζεται η Ελλάδα είναι επενδύσεις, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας. Το όραμά μας δεν μπορεί να είναι μια Ελλάδα μονίμων δημοσίων υπαλλήλων.
Σε αυτή την πραγματικά  ιστορική συγκυρία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει το δικαίωμα να παραμένει αμήχανη και αμέτοχη. Έχει χρέος, αντίθετα, να λειτουργήσει ως παράγοντας ενότητας και συνοχής των τοπικών κοινωνιών. Διότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως ο πλησιέστερος  προς τον πολίτη θεσμός, βιώνει με ιδιαίτερα άμεσο και πολλές φορές δραματικό τρόπο τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ανεργία και τα συνεπακόλουθά της στην κοινωνική συνοχή.
Ο Βόλος και η Μαγνησία, λόγω της ιδιαίτερης παραγωγικής τους φυσιογνωμίας, έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα. Τόσο τα επίσημα όσο και τα ανεπίσημα στοιχεία, μάς κατατάσσουν στα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.
Ως Δημοτική Αρχή έχουμε θέσει το πρόβλημα της ανεργίας στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής αποτελεί βασικό άξονα όλων των πολιτικών μας. Υπηρετούμε το στόχο αυτό τόσο με πολιτικές (παθητικές) κοινωνικής προστασίας όσο και με πολιτικές απασχόλησης (ενεργητικές).
Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε όλες τις ευκαιρίες από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Δεν μένουμε, όμως, μόνο σ’αυτό. Διότι, παράλληλα, πιστεύουμε  ότι οι δυνατότητες και τα περιθώρια για δράση και πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίες από ποτέ άλλοτε, στις συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνουμε.
Αυτός είναι και ο λόγος που ανταποκριθήκαμε αμέσως, θετικά, στην πρόταση του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σημερινή διοργάνωση και προτείναμε ανεπιφύλακτα, ως κεντρικό θέμα, τις πολιτικές απασχόλησης.
Ο Δήμος Βόλου, στην προσπάθειά του να συμβάλει αποτελεσματικά στην τόνωση της απασχόλησης, συμμετέχει σε πολλά προγράμματα και πρωτοβουλίες.
Ενδεικτικά (και χωρίς να αναφερόμαστε στα έργα που εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ, τα οποία, πέραν από τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, δημιουργούν άμεσες  και έμμεσες θέσεις εργασίας) αναφέρουμε τα ακόλουθα:
  1. Υλοποιήσαμε με επιτυχία το πρόγραμμα “Κοινωφελούς Εργασίας”, μέσω του οποίου 640 άνεργοι της περιοχής μας απασχολήθηκαν για πέντε μήνες στις υπηρεσίες του Δήμου.
  2. Υλοποιούμε δύο προγράμματα για την απασχόληση (ΤΟΠΣΑ και ΤΟΠΕΚΟ) συνολικά 160 επωφελούμενων ανέργων, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, δηλαδή της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Η ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας, άλλωστε, βρίσκεται σε αρμονία με τις πολιτικές αποκέντρωσης και την αυξανόμενη έμφαση των αναπτυξιακών πολιτικών στην τοπική διάσταση. Το τρίπτυχο: Τοπική Αυτοδιοίκηση-Κοινωνικά Δίκτυα–Κοινωνική Οικονομία, πιστεύουμε πως μπορεί να αποδειχθεί ως ένας από τους πρόσφορους δρόμους για την υπέρβαση της κρίσης και τη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής πραγματικότητας, αλληλέγγυας και αειφόρου.
  3. Έχουμε δημιουργήσει επτά (7) Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, χωροθετημένα σε όλες τις δημοτικές ενότητες, με δυνατότητα υλοποίησης 80 προγραμμάτων που αφορούν την εκπαίδευση ενηλίκων έως το 2015. Τα τμήμα Απασχόλησης και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Βόλου είναι πανέτοιμο να ξεκινήσει την υλοποίηση των προγραμμάτων, αμέσως μόλις ανακοινωθούν από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ινστιτούτο Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης).
  4. Τελευταία, προχωρούμε σε συνεργασία με τους βασικούς τοπικούς παραγωγικούς φορείς στη διερεύνηση της δυνατότητας δημιουργίας ενός Τοπικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, με στόχο την κινητοποίηση των τοπικών δυνάμεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μιλάμε ουσιαστικά για ένα Τοπικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Δράσεων Απασχόλησης, στην παρούσα δυσμενή οικονομική συγκυρία,  με στοχευμένες παρεμβάσεις, με χωρική και κλαδική εξειδίκευση στο Βόλο και τη Μαγνησία, που  θα προβλέπουν κίνητρα, προϋποθέσεις και δομές για δημιουργία θέσεων εργασίας. Για το σκοπό αυτό ζητάμε τη συμβολή όλων (ευρωβουλευτές - μεταφορά εμπειρίας και καλών πρακτικών, στήριξη για χρηματοδοτήσεις, κλπ.).
Για να έχουμε αποτέλεσμα, απαιτούνται  συντονισμένες δράσεις από την πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποδέκτη την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία μπορεί να συμβάλει  με επιτυχία στην αντιμετώπιση της τοπικής ανεργίας, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της τοπικής οικονομίας.
Τόσο οι υπηρεσίες του  Δήμου όσο και τα νομικά του πρόσωπα, διαθέτουν σημαντική εμπειρία και είναι στελεχωμένα και έτοιμα να εκμεταλλευτούν Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς.
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια, σας θέλουμε αρωγούς».


Δεν υπάρχουν σχόλια: