Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Ολοκληρώθηκε η μελέτη του έργου αποχέτευσης Ν.Αγχιάλου


Θέματα ύδρευσης – άρδευσης και αποχέτευσης της Δημοτικής Ενότητας Νέας Αγχιάλου εξετάστηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β., μετά από πρωτοβουλία του τοπικού Αντιδημάρχου κ.Παντελή Πελεκάνου. Στη συνάντηση συμμετείχαν, πέραν του Αντιδημάρχου, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. κ.Λεωνίδας Μαυρογιάννης, η Γενική Διευθύντρια κ.Α. Κολιού και ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών της Επιχείρησης κ.Δ. Κουτσιφέλης. Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εκπόνηση της Μελέτης Ακαθάρτων Νέας Αγχιάλου, προϋπολογισμού 3.700.000€.
Το έργο αυτό εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 02 «Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων» του Ε.Π. «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη» και αφορά την μελέτη και την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης στη Δημοτική Ενότητα Νέας Αγχιάλου, καθώς επίσης την κατασκευή αγωγών μεταφοράς των λυμάτων από τη Νέα Αγχίαλο έως τις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων, τεσσάρων αντλιοστασίων επί της οδού Βόλου – Αθηνών και καταθλιπτικού αγωγού. Όπως έγινε γνωστό, η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και τα επόμενα βήματα είναι η παράδοσή της στην Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. και η αποστολή της στο Ε.Π.Π.Ε.Ρ.Α.Α. για προέγκριση των τευχών δημοπράτησης. Στόχος είναι να επιτευχθεί η δημοπράτηση του έργου μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο κ.Πελεκάνος τόνισε ότι «πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή, καθώς θα λύσει πιεστικά προβλήματα των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας και θα θωρακίσει ακόμη περισσότερο τον ευαίσθητο κόλπο του Παγασητικού». Από την πλευρά του ο κ.Μαυρογιάννης επανέλαβε ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί κορυφαία περιβαλλοντική παρέμβαση για την περιοχή της Νέας Αγχιάλου στον τομέα της αποχέτευσης, ενώ όσον αφορά τον τομέα της ύδρευσης προωθήθηκαν επίσης σημαντικές παρεμβάσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των προβλημάτων υδροδότησης της περιοχής.
Ένα θέμα που τέθηκε στη συνάντηση και για το οποίο τονίστηκε ότι χρειάζεται  άμεση παρέμβαση, είναι η ζωνοποίηση του δικτύου ύδρευσης ώστε να επιτευχθεί η ισομερής πίεση του δικτύου σε όλη την περιοχή και να περιοριστούν οι απώλειες νερού και άλλα προβλήματα που παρουσιάζονται σήμερα λόγω πολλαπλών βλαβών. Ακόμη επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρξει άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση 55 τομών του οδοστρώματος στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Αγχιάλου, που δημιουργήθηκαν έπειτα από βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης. Δόθηκε η διαβεβαίωση ότι έως το Πάσχα θα έχουν ξεκινήσει από την Υπηρεσία οι σχετικές εργασίες.
Για το έργο ολοκλήρωσης του δικτύου απορροής ομβρίων υδάτων, ένα από τα πλέον απαραίτητα έργα για την περιοχή αφού θα συμβάλλει στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων που σημειώνονται έπειτα από κάθε βροχόπτωση πλήττοντας το παραλιακό μέτωπο, συμφωνήθηκε η σύνταξη της μελέτης να ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΔΕΥΑΜΒ έτους 2014.
Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Μ.Β. αναζητά λύσεις σε ότι αφορά την επάρκεια νερού όχι μόνο για τη Νέα Αγχίαλο, αλλά για ολόκληρη τη Δημοτική Ενότητα, όπου ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες το πρόβλημα διογκώνεται λόγω αύξησης της μεγαλύτερης κατανάλωσης νερού, ειδικά στους οικισμούς. Αναγκαίος επίσης κρίνεται ο σωστός έλεγχος του αυτόματου συστήματος ελέγχου και τηλεμετρίας (scada), ώστε σε περίπτωση διακοπής νερού να ενημερώνεται αμέσως ο κεντρικός server του συστήματος και έτσι να αποφεύγονται  οι πολύωρες διακοπές υδροδότησης.
Μεταξύ άλλων εκκρεμοτήτων που εξετάστηκαν στη συνάντηση και δρομολογείται η επίλυσή τους το αμέσως επόμενο διάστημα είναι η μερική αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, στα σημεία όπου παρουσιάζονται συχνές βλάβες, καθώς ήδη έχει αντικατασταθεί τμήμα της οδού Σιμοπούλου και οι εργασίες θα συνεχιστούν σε άλλα σημεία της πόλης (οδός Αχιλλέως). Επίσης, η ΔΕΥΑΜΒ θα προχωρήσει στην ολοκλήρωση των συνδέσεων των υπολοίπων παροχών που είναι σε εκκρεμότητα από την προηγούμενη εργολαβία.
Όσον αφορά το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με την καθυστέρηση των καταμετρήσεων το προηγούμενο διάστημα, τονίστηκε ότι η υπηρεσία έχει θέσει πλέον σε λειτουργία νέο λογισμικό, το οποίο διασφαλίζει την χρέωση των λογαριασμών για κατανάλωση 90 ημερών, χωρίς καμία υπέρβαση.
Τέλος, τέθηκε ως άμεσης προτεραιότητας το θέμα επάρκειας του νερού άρδευσης προκειμένου κατά την θερινή περίοδο να ανταποκρίνεται το δίκτυο στις απαιτήσεις των καλλιεργητών των Τοπικών Κοινοτήτων Μικροθηβών και Αϊδινίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: