Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Π.Σκοτινιώτης: Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την υπεράσπιση του κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ

Tη σταθερή και αταλάντευτη θέση της Δημοτικής Αρχής Βόλου υπέρ του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ΔΕΥΑΜΒ, υπογράμμισε για μια ακόμη φορά σήμερα ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ.Πάνος Σκοτινιώτης, κατά τον χαιρετισμό του στην 1η συνάντηση της πρωτοβουλίας «Συμμαχία για το Νερό» που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν το Δίκτυο Μεσόγειος, το Δίκτυο Ελληνικών Πράσινων Πόλεων και το Ίδρυμα Χάϊνριχ Μπελ και κεντρικό σύνθημα της Συμμαχίας είναι «Πόλεις και Πολίτες διεκδικούν λύσεις για τη βιώσιμη διαχείριση του νερού». Στόχος της 1ης συνάντησης ήταν να επιχειρηθεί μια πρώτη καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης των συμμετεχόντων Δήμων-ΔΕΥΑ ως προς τη διαχείριση του νερού σε αστικό επίπεδο, αλλά και ως προς τα επιτεύγματα σε διοικητικό, διαχειριστικό, τεχνολογικό και επικοινωνιακό επίπεδο.
Δίνοντας το στίγμα των ριζικών αλλαγών που δρομολογήθηκαν τα δυο τελευταία χρόνια στην ΔΕΥΑΜΒ, ο κ.Σκοτινιώτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι, αναλαμβάνοντας πριν δύο περίπου χρόνια την ευθύνη της διοίκησης του έκτου σε πληθυσμό Δήμου της χώρας, όπως προέκυψε από τον Ν. 3852/2010 (Καλλικράτης), η παρούσα Δημοτική Αρχή είχε δεσμευτεί για μια σύγχρονη, επιστημονικά και κοινωνικά, αντιμετώπιση του πολυτιμότερου, ίσως, δημόσιου αγαθού, δηλαδή του νερού. «Σήμερα, δύο χρόνια μετά, μπορούμε να πούμε ότι έχουμε προχωρήσει σταθερά και αταλάντευτα στο δρόμο αυτό, έχοντας συσσωρεύσει πολύτιμες εμπειρίες», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:
 «Ήρθαμε αντιμέτωποι με νέα και, σε πολλές περιπτώσεις, δυσεπίλυτα προβλήματα. Είμαστε όμως πλέον σε θέση να κρίνουμε ότι οι βασικές διακηρύξεις μας
• για ανάγκη ολοκληρωμένης υδατικής πολιτικής στη συνολική λεκάνη του Δήμου Βόλου, και
• για την αναγκαιότητα ένταξης όλων των δράσεων που αφορούν τον κύκλο του νερού σε ένα σχέδιο ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων, το οποίο αρχίζει από την παραγωγή και καταλήγει στην ενεργειακή αξιοποίηση, διεπόμενο από τους κανόνες της αειφορίας,
επιβεβαιώνονται καθημερινά και αποτελούν τον οδηγό ενός συνόλου έργων και παρεμβάσεων για την επίτευξη μικρότερων και μεγαλύτερων στόχων».
Ο κ.Σκοτινιώτης υπογράμμισε ότι το βασικό εργαλείο της πολιτικής της Δημοτικής Αρχής Βόλου στο νερό, είναι φυσικά η ΔΕΥΑΜΒ, τον κοινωφελή χαρακτήρα της οποίας υπερασπίζεται η Διοίκηση της Επιχείρησης με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, έχοντας ως σταθερή και αταλάντευτη θέση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Στόχος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ, όπως είπε, είναι η εξασφάλιση ασφαλών συνθηκών υδροδότησης σε κάθε οικισμό του Δήμου, με καλής ποιότητας νερό. Όχι μέσω της εξάντλησης των φυσικών πόρων, αλλά μέσω δράσεων εξοικονόμησης και μείωσης του νερού που χάνεται, λόγω της κακής ποιότητας τόσο των δικτύων όσο και της διαχείρισης των υδραγωγείων. Βασικός άξονας του παραπάνω στόχου, είναι ο διαχωρισμός των χρήσεων του νερού, για την ύδρευση, την άρδευση και τη βιομηχανική χρήση, σε συνδυασμό με την επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου λύματος, αρχικά για τις ανάγκες άρδευσης τμημάτων του πράσινου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: