Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ταξίδι στη μακρινή Ινδονησία μέσα από το «Καρναβάλι του Κόσμου»

Με κέφι και ζωντάνια και με αμείωτο το ενδιαφέρον όσων συμμετέχουν και συμπράττουν, συνεχίζεται το πρόγραμμα των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου «Καρναβάλι του Κόσμου 2013: από τη Βραζιλία στην Ινδονησία». Μικροί και μεγάλοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση την Κυριακή 17 Μαρτίου, ενώ έως τότε, σε διάφορα σημεία του Βόλου και όλων των Δημοτικών Ενοτήτων, πραγματοποιούνται καθημερινά εκδηλώσεις. Όπως είναι γνωστό, φιλοξενούμενη χώρα του Δήμου Βόλου στις φετινές εκδηλώσεις είναι η Ινδονησία, ένας διαφορετικός και μακρινός πολιτισμός, τον οποίο ντόπιοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέσα από στοχευμένες εκδηλώσεις.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Η Ινδονησία μέσα από το φωτογραφικό φακό των Ελλήνων», που εγκαινιάζεται αύριο Σάββατο 9 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας (Σταδίου με Μανδηλαρά) όπου και θα παραμείνει έως το Σάββατο 16 Μαρτίου. Πρόκειται για μία έκθεση με εντυπωσιακές φωτογραφίες της μαγευτικής Ινδονησίας, τραβηγμένες από τους Έλληνες που σπούδασαν ή σπουδάζουν εκεί με την υποτροφία Darmasiswa. Στην έκθεση αποτυπώνεται η ψυχολογία ενός επισκέπτη που δεν προσεγγίζει το αντικείμενο του φωτογραφικού ενδιαφέροντός του με τη λογική  τουρίστα, αλλά με  το ενδιαφέρον  ενός νέου ανθρώπου που συνάπτει με το χώρο  μια μακρόχρονη πολιτισμικά σχέση και συνάφεια. Ξεκινάει έτσι, ένα ταξίδι ήχων, ρυθμών, κινήσεων, εικόνων και γεύσεων στη μακρινή παράδοση της Ινδονησίας που, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ινδονησίας, αποτελεί το βασικό πυρήνα της διοργάνωσης  του φετινού Καρναβαλιού, από το Δήμο Βόλου. Η έκθεση θα διαρκέσει μία εβδομάδα και λειτουργεί καθημερινά (και το Σαββατοκύριακο) από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Βόλου σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ινδονησίας ετοιμάζει για την ερχόμενη εβδομάδα ένα ταξίδι ήχων, χορευτικών κινήσεων και γεύσεων στη μακρινή παράδοση της Ινδονησίας, στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής. Οι Ινδονήσιοι φιλοξενούμενοι θα παρουσιάσουν, σε δίωρα σεμινάρια, με ελεύθερη είσοδο για όσους και όσες ενδιαφέρονται, την Παρασκευή 15 και το Σάββατο 16/3, στη σχολή μαγειρικής του ΔΙΕΚ, μοναδικά πιάτα, που θα μυήσουν όσους την παρακολουθήσουν στον εξωτικό κόσμο της Ινδονησίας, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές συνταγές που εκτελούνται με γνήσια προϊόντα και φρέσκα υλικά από περιοχές της Ινδονησίας.

Οι εκδηλώσεις του επόμενου τριημέρου   
Στο μεταξύ, αύριο Σάββατο 9 Μαρτίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου «Καρναβάλι του Κόσμου 2013: από τη Βραζιλία στην Ινδονησία» έχει προγραμματιστεί στην πλατεία του Αγίου Νικολάου και ώρα 12 το μεσημέρι, παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα Παιδικά Χορευτικά των Τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων με τη συνοδεία της Παραδοσιακής Χορωδίας και Ορχήστρας Παιδιών και Εφήβων «Ιωνία», υπό τη διεύθυνση της Κορνηλίας Φραγκογιάννη και την επιμέλεια του Νεκτάριου Δεμελή. Μία ώρα αργότερα, στη 1 το μεσημέρι στον ίδιο χώρο, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, θα παρουσιαστούν με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Βόλου οι χορογραφίες των ομάδων που θα συμμετάσχουν στην αποκριάτικη παρέλαση την Κυριακή 17 Μαρτίου. Επίσης, το Σάββατο 9 Μαρτίου στις 8.30 το βράδυ το Μουσικό Σχήμα «Ίαμβος» θα παρουσιάσει στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής αφιέρωμα στη μουσική του Άστορ Πιατσόλα.
Την Κυριακή 10 Μαρτίου, στις 11 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ν.Ιωνίας (Σταδίου και Μανδηλαρά) θα πραγματοποιηθεί παιδικό αποκριάτικο πάρτυ από τη Διεύθυνση Οργανισμού Κέντρου Εκπαίδευσης Παιδιού /ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ Βόλου. Επίσης, την Κυριακή στη 1 το μεσημέρι στην παραλία της Αγριάς θα παρουσιαστούν -με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής Βόλου- οι χορογραφίες της παρέλασης που θα γίνει την Κυριακή 17 Μαρτίου.
Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου, στις 5 το απόγευμα, στην Πλατεία Ανακασιάς, θα εμφανιστούν μουσικά σχήματα και ομάδες χορού μαζί με ομάδες καρναβαλιστών.
Οι εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου «Καρναβάλι του Κόσμου 2013: από τη Βραζιλία στην Ινδονησία» θα πραγματοποιούνται καθημερινά κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας, για να κορυφωθούν την Κυριακή 17 Μαρτίου και να ολοκληρωθούν την Καθαρή Δευτέρα 18 Μαρτίου, με παραδοσιακές γιορτές για τα Κούλουμα στις Αλυκές, Ν.Αγχίαλο και Αγριά, όπου θα γίνει το πέταγμα χαρταετού, με μουσική και χορό και δωρεάν προσφορά σαρακοστιανών εδεσμάτων. 
Πληροφορίες: Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού (κτίριο Στρεφτάρη: Τοπάλη 97 -Γαλλίας, τηλέφωνο: 24210 22745 καθημερινά 10:00-14:00, εκτός Σαβ/κου)

Δεν υπάρχουν σχόλια: