Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Χαιρετισμός Π.Σκοτινιώτη στην εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων

Στο χαιρετισμό του στη σημερινή εκδήλωση μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, μετά την απονομή της τιμητικής διάκρισης προς τον Δήμο Βόλου, ο Δήμαρχος Πάνος Σκοτινιώτης επισήμανε τα ακόλουθα: «Η σημερινή μέρα, είναι μέρα μνήμης. Μέρα μνήμης γα τα εκατομμύρια αθώους Εβραίους, που σφαγιάστηκαν με τον πλέον βάρβαρο τρόπο που θα μπορούσε κάποιος να διανοηθεί. Είναι, όμως, και μέρα τιμής για όλους όσοι βοήθησαν στη διάσωση Εβραίων την εποχή του μεγάλου διωγμού. Η συμβολική τιμή που γίνεται σήμερα στο πρόσωπό μου ως Δημάρχου του Βόλου, ανήκει στους βολιώτες και τις βολιώτισες που έκρυψαν ή φυγάδευσαν συμπολίτες μας Εβραίους, αψηφώντας το γεγονός ότι κατά το Β΄Παγκόσµιο Πόλεµο η παροχή προστασίας σε Εβραίο αποτελούσε έγκληµα που επέσυρε βαρύτατη τιµωρία, ως και το θάνατο.
Ανήκει, ακόμη, στον Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιωακείμ που, σε συνεργασία με τον Αρχιραββίνο Πασάχ, με αισθήματα σεβασμού προς τον άνθρωπο και τους αλλοθρήσκους, διευκόλυνε τους Εβραίους της πόλης μας   να διαφύγουν στην γύρω περιοχή και να σωθούν, με τη βοήθεια του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ.
Η τραγωδία του Ολοκαυτώματος δεν μπορεί να  διαγραφεί. Όσο υπάρχει ανθρώπινη μνήμη, οφείλουμε να τη θυμόμαστε και να τη θυμόμαστε με  φρίκη. Η διατήρηση της μνήμης μας ζωντανής δεν είναι μόνο αναγκαία προκειμένου να  αποτίσουμε  τον δέοντα φόρο τιμής  στα θύματα. Πάνω απ’ όλα, αποτελεί  ασπίδα προστασίας για το μέλλον. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η άβυσσος  των ναζιστικών στρατοπέδων  θανάτου ξεκίνησε  από το μίσος, την  προκατάληψη και τον αντισημιτισμό,  γεγονός που επιβάλλεται να  λειτουργήσει ως προειδοποίηση, ως σήμα κινδύνου, ως μήνυμα εγρήγορσης. 
Το Ολοκαύτωμα αποτελεί ένα ακραίο έγκλημα στην ευρωπαϊκή Ιστορία, για το οποίο δεν ευθύνονται μόνον οι ναζί, αλλά και όσοι αδιαφόρησαν ή τους ανέχθηκαν. Και έχει σημασία η υπόμνηση αυτή, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου οργάνωση με ανοιχτά αντισημιτικές θέσεις όχι μόνο μπήκε στην Ελληνική Βουλή, αλλά παρουσιάζει και τάση περαιτέρω ανόδου. Η οποία οργάνωση, μάλιστα δεν δίστασε, μόλις προχθές, να φιλοξενήσει προκλητικά στα γραφεία της, μέσα στο Κοινοβούλιο, στελέχη γνωστής γερμανικής νεοναζιστικής οργάνωσης. Πρόκειται άραγε για παροδική αντίδραση αγανακτισμένων πολιτών, κάτω από την πίεση της οικονομικής κρίσης; Ή μήπως βιώνουμε την αναγέννηση ενός παραδοσιακού αντισημιτισμού, συνοδευόμενου από πράξεις όχι μόνον συμβολικής αλλά και φυσικής βίας; Είναι πρόωρο και σε κάθε περίπτωση δύσκολο να απαντήσει κανείς στο ερώτημα αυτό, με τη σοβαρότητα που επιβάλλουν οι περιστάσεις.
Το βέβαιο πάντως είναι πως  όσοι έζησαν τη φρίκη  του πολέμου και  των στρατοπέδων  εξόντωσης,  αλλά και ολόκληρη η  πολιτισμένη και δημοκρατική κοινωνία, έχουμε χρέος να υψώσουμε, όλοι μαζί, ένα τείχος και να πούμε όχι  σε νέες γενοκτονίες  και  εγκλήματα  κατά της  ανθρωπότητας. Όχι στην τυφλή βία,  το ρατσισμό, την ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία.
Έχουμε χρέος να  κρατήσουμε  τη δάδα της μνήμης αναμμένη. Να κρατήσουμε  ψηλά τον αγώνα    για ανθρώπινη αξιοπρέπεια.   Και να πούμε ναι σε μια  κοινωνία ανοιχτή, δημοκρατική, συνεκτική και αλληλέγγυα, όπου η πολιτιστική, η θρησκευτική, η εθνοτική διαφορά δεν θα αποτελούν απειλή, αλλά πλεονέκτημα, έμπνευση και δύναμη δημιουργίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: