Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση Αντιδημάρχων με τη βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ. Μ.Ρεπούση

Για τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του λιμανιού σε συνδυασμό με τη λειτουργία της πόλης, και τα οποία διεκδικεί σταθερά ο Δήμος Βόλου, ενημερώθηκε σήμερα από στελέχη της Δημοτικής Αρχής η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς και υπεύθυνη του τομέα ναυτιλίας του κόμματος κ.Μαρία Ρεπούση, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στο Βόλο. 
Λόγω απουσίας του Δημάρχου Π.Σκοτινιώτη στην Αθήνα, η κ.Ρεπούση συναντήθηκε με την αναπληρώτρια Δήμαρχο, Ν.Οικονόμου, και τους Αντιδημάρχους, Δ.Δερβένη και Φ.Λαμπρινίδη, παρουσία του Γραμματέα και μελών της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας της ΔΗΜ.ΑΡ. Η ενημέρωση επικεντρώθηκε στα τρία βασικά θέματα που ο Δήμος Βόλου ζητεί να αντιμετωπιστούν άμεσα, λαμβάνοντας υπόψη και τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που αφορούν το μέλλον και τον τρόπο λειτουργίας των λιμανιών της χώρας, με την εξέλιξη της συνένωσής τους σε λιμενικά δίκτυα. 
Το πρώτο, και μάλιστα, κατεπείγοντος χαρακτήρα, θέμα που ζητεί ο Δήμος Βόλου να αντιμετωπιστεί, αφορά την παραχώρηση στο Δήμο Βόλου της χερσαίας ζώνης του λιμένα Βόλου, στην οποία το λιμάνι ούτε ασκεί ούτε και πρόκειται να ασκήσει ποτέ οποιαδήποτε δραστηριότητα, με οποιοδήποτε καθεστώς κι αν λειτουργήσει. Όπως τόνισε η κ. Οικονόμου, «πρόκειται για ζωτικά τμήματα της πόλης, όπως ο πεζόδρομος της παραλίας, το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου, η παραλία της Αγριάς κλπ., τα οποία πρέπει να παραχωρηθούν στην πόλη, αφού στην πράξη η πόλη τα διαχειρίζεται και έχει την ευθύνη τους (καθαριότητα, κλπ)».
Οι άλλες δυο εκκρεμότητες που ο Δήμος Βόλου πιέζει ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα είναι: Να εγκριθεί άμεσα το Μaster Ρlan από την ΕΣΑΛ και να τεθεί σε εφαρμογή, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των απαραίτητων έργων, έτσι ώστε, πριν γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για ιδιωτικοποίηση δραστηριοτήτων του λιμανιού, να είναι απολύτως διασφαλισμένα ο χαρακτήρας του και οι προβλεπόμενες χρήσεις. Στο σημείο αυτό, επισημάνθηκε ότι θέση και στόχος όλων των τοπικών φορέων είναι η διασφάλιση του μικτού χαρακτήρα του λιμανιού (εμπορικό και επιβατικό - τουριστικό).  
 Το τρίτο θέμα που ο Δήμος Βόλου ζητεί να προωθηθεί άμεσα είναι να υλοποιηθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η ΚΥΑ  Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη λειτουργία του λιμένα Βόλου, προκειμένου να υπάρξει, τόσο περιβαλλοντική αναβάθμιση της πολύπαθης συνοικίας του Παλαιού Λιμεναρχείου και συνολικά  της πόλης, όσο και αναπτυξιακή αναβάθμιση του λιμανιού.
Από την πλευρά του ο κ.Δερβένης σημείωσε πως στο πλαίσιο του μικτού χαρακτήρα του λιμανιού, στόχος του Δήμου είναι η ταυτόχρονη ενίσχυση του τουριστικών δραστηριοτήτων του. Το μέσον για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός είναι η μεταφορά από τον 1ο στον 3ο προβλήτα της δραστηριότητας διακίνησης σκραπ και γενικότερα χύδην φορτίων, με παράλληλη μεταφορά του ελλιμενισμού κρουαζιεροπλοίων στον κεντρικό προβλήτα, γεγονός που θα επιτρέψει και την αξιοποίηση του τέρμιναλ του λιμένα, για το οποίο δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ. Η θέση αυτή του Δήμου εκφράζεται και στο master plan του λιμανιού, για το οποίο, μετά από ευρύτατη διαβούλευση, υπήρξε σχεδόν καθολική σύγκλιση των τοπικών φορέων.
Η κ.Ρεπούση εξέφρασε τη στήριξη της ΔΗΜ.ΑΡ. στις διεκδικήσεις του Δήμου Βόλου και δεσμεύτηκε να προωθήσει παρεμβάσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων του Δήμου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού της έργου. Τη βουλευτή της ΔΗΜ.ΑΡ συνόδευαν ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Π.Μαστρογιάννης και τα μέλη Θ.Ακρίβος,  Αλ.Μεταφτσής, Στ.Λάζος και Π.Σκάγιαννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: