Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου

Με την παράσταση «Σήμερον η Κτίσις Φωτίζεται», που λόγω της μεγάλης της επιτυχίας στις 2 Ιανουαρίου,  ζητήθηκε να επαναληφθεί (προχθές 16 Ιανουαρίου) στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής, έκλεισε ο κύκλος των εορταστικών εκδηλώσεων που οργάνωσαν ο Δήμος Βόλου και ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ, με σύνθημα «Στο Βόλο γιορτάζουμε όλοι μαζί. Όλοι έχουν δικαίωμα στη γιορτή». Σε όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, μεγαλύτερης από ένα μήνα, πραγματοποιήθηκαν μικρές και μεγάλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης, στο κέντρο, στις συνοικίες, σε όλες τις δημοτικές ενότητες, με άξονες τη συμμετοχή, τη συλλογικότητα, τον εθελοντισμό και  την κοινωνική αλληλεγγύη.
Η τελευταία αυτή εκδήλωση περιλάμβανε τη λατρευτική και τελετουργική Γοητεία των Θεοφανείων στην Κωνσταντινούπολη τον 14ο αιώνα με οδηγό τη Βυζαντινή Ψαλτική Τέχνη». Είχε οργανωθεί από το Δήμο Βόλου και το  Σύνδεσμο Ιεροψαλτών Βόλου «Ιωάννης ο Κουκουζέλης», με κείμενα του Γρηγορίου Θ.Στάθη, Ομότιμου Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών, ο οποίος στην πρώτη εκδήλωση έκανε και την αφήγηση, ενώ στην επαναληπτική εκδήλωση η αφήγηση έγινε από τον ηθοποιό Σπύρο Μαβίδη, σε σχεδιασμό του Κων/νου Χ. Καραγκούνη, Θεολόγου - Μουσικολόγου, εκλεγμένου επίκουρου καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και συμμετείχαν:  Ο μεγάλος Χορός Ψαλτών του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου σε ποικίλα σχήματα και πολλές μικρότερες ψαλτικές ομάδες με χοράρχες τους πρωτοψάλτες Ευστάθιο Γραμμένο, Κωνσταντίνο Χαριλ. Καραγκούνη, Δημήτριο Κατσικλή, Μιχαήλ Μελέτη, Κυριαζή Νικολέρη και Δημήτριο Χατζηγεωργίου. Ο γυναικείος ψαλτικός χορός με επικεφαλής την Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη και οι καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου Βασίλειος Αγροκώστας και Κωνσταντίνος Γράβος με μικρά οργανικά σχήματα μαθητών τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση του προγράμματος εκδηλώσεων, λόγω και της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, κινητοποιήθηκε εθελοντικά σημαντικό μέρος από τη σύγχρονη πολιτιστική και καλλιτεχνική δημιουργία του Βόλου και της ευρύτερης περιοχής (μουσικά και θεατρικά σχήματα,  χορωδίες, ωδεία και από άλλες θεσσαλικές πόλεις κλπ). Σε όλες τις εκδηλώσεις συμμετείχε ένα πολύτιμο κεφάλαιο από τις συλλογικότητες της περιοχής (πάνω από 50 τοπικοί  πολιτιστικοί σύλλογοι, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, επιστημονικές οργανώσεις, καλλιτεχνικοί φορείς,  τοπικά μουσεία, εθελοντικές και κοινωνικές οργανώσεις, σωματεία εργαζομένων, σύλλογοι γονέων και καταστηματαρχών κλπ), πολλά σχολεία αλλά και αρκετοί πολίτες με δράση και ευαισθησία στον πολιτισμό. Ο καθένας, με τον δικό του τρόπο συμμετείχε ενεργά υποστηρίζοντας τις εκδηλώσεις και τις γιορταστικές δράσεις. 
Για τη διεκπεραίωσή τους εργάστηκαν πολλά υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου και του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και αξιοποιήθηκε κάθε δυνατή χορηγία και προσφορά από τοπικούς επαγγελματίες. Οι εκδηλώσεις είχαν ως πρώτο θεματικό άξονα τα παιδιά, γιατί οι γιορτές αυτές έχουν επίκεντρο κυρίως τα παιδιά, αλλά βεβαίως αφορούσαν και τους ενήλικους κάθε ηλικίας και κάθε γνωστικού  επιπέδου.  Υπήρξε γόνιμη συνεργασία με τον Εμπορικό  Σύλλογο και, βεβαίως  με όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες.
Στις  εκδηλώσεις που έγιναν στους κλειστούς χώρους  (κινηματοθέατρο Aχίλλειο, Θέατρο Παλιάς Ηλεκτρικής, Πολιτιστικό Κέντρο Ν. Ιωνίας, Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, Μεταξουργείο, Δημοτικό Ωδείο Βόλου, Δίαυλος, Βιβλιοθήκη Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας & Τεκμηρίωσης,  Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου, αμφιθέατρα και αίθουσες εκδηλώσεων πρώην Δημαρχείων των Δημοτικών Ενοτήτων, Αρχοντικό Ζαφειρίου, Σχολεία,  Kλειστό Γυμναστήριο του ΕΑΚ, Πνευματικό Κέντρο Μητρόπολης,  Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Ιωνίας,  Πορφυρογένειο Ίδρυμα Αγριάς Δημοτική Βιβλιοθήκη Νέας Αγχιάλου, Ιερός Ναός Αγίου Κωνσταντίνου, ΕΛΕΠΑΠ, Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου, Θεατράκι του Ορφανοτροφείου, Παλιό Τελωνείο Ν.Αγχιάλου κλπ), πρωταγωνίστησαν δράσεις και παραστάσεις με επίκεντρο τη  μουσική (όλα τα είδη της μουσικής), το  λόγο  (κυρίως με τα παραμύθια και τις αφηγήσεις), το θέατρο, το μουσικό θέατρο,  τα εικαστικά, τον  χορό, τα βιβλία και τις χριστουγεννιάτικες παραδοσιακές γεύσεις. Όλες στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή από παιδιά και κάθε ηλικίας συμπολίτες που τις πλαισίωσαν και συμμετείχαν ενεργά. 
Η ίδια μαζική συμμετοχή παρατηρήθηκε και στις εκδηλώσεις που έγιναν σε ανοικτούς χώρους και πλατείες (Αγίου Νικολάου, Πανεπιστημίου, Ευαγγελίστριας και Παλαιών, πεζόδρομοι εμπορικού κέντρου, πλατείες Μακρινίτσας, Πορταριάς κ.ά.)  Συνολικά έγιναν τρεις παραστάσεις όπερας, μια παράσταση Λυρικής Σκηνής, πενήντα  περίπου εκδηλώσεις που προέκυψαν συνεργασίες με συλλόγους και φορείς,  δυο εκδηλώσεις με τη συνεργασία των σωματείων εργαζομένων ΑΓΕΤ + ΜΕΤΚΑ, τέσσερις δράσεις με  μπαζάρ χειροτεχνών,  δυο ατομικές εικαστικές εκθέσεις  καλλιτεχνών, δώδεκα παιδικά εργαστήρια  (Δ/νση Πολιτισμού + Δ/ση Αρχείων), είκοσι παιδικές γιορτές παιδικών σταθμών και Στεκιού, τρεις παιδικές χορωδίες ωδείων (160 παιδιά) και μία χορωδία ενηλίκων (Αγριάς, 35 άτομα), μια  παραδοσιακή χορωδία εφήβων (100 παιδιά),  ένα παραδοσιακό συγκρότημα νέων (15 άτομα), 24  μουσικοί κλασικής και τζαζ-ροκ μουσικής,  έξι μαέστροι,  100 και πλέον εικαστικοί,  15 επαγγελματίες ηθοποιοί, 26 μουσικοί Φιλαρμονικής, 5  δάσκαλοι του Δημ. Ωδείου και 50 μαθητές, πολυάριθμοι χορευτές από τη χορού «DANCE STUDIO» με ρυθμούς salsa και latin, ενώ στο σύνολο των εκδηλώσεων πάνω από 250 άτομα διαφόρων χορευτικών τοπικών πολιτιστικών συλλόγων έδωσαν με κάλαντα,  τραγούδια,  χορούς και δρώμενα το στίγμα της πολιτιστικής τους παράδοσης από την ιδιαίτερη πατρίδα τους στην διάρκεια του Δωδεκαημέρου στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: