Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Αρχιτεκτονικός φωτισμός θα αναδείξει το Ναό της Ευαγγελίστριας

Την τελική του μορφή αναμένεται να πάρει σύντομα το έργο ανάπλασης της πλατείας Ευαγγελίστριας με την εγκατάσταση αρχιτεκτονικού φωτισμού για την ανάδειξη του Ιερού Ναού και του περιβάλλοντος χώρου. Με την παρέμβαση αυτή ολοκληρώνεται ουσιαστικά ένα έργο αναβάθμισης της πόλης και ιδιαίτερα της Νέας Ιωνίας, με περιβαλλοντική, κοινωνική και αισθητική διάσταση. Η σύμβαση για την εγκατάσταση του αρχιτεκτονικού φωτισμού υπογράφηκε σήμερα ανάμεσα στον Δήμαρχο Βόλου κ.Πάνο Σκοτινιώτη και εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας «Αθανασίου Μούτσιου ΕΔΕ», γεγονός που σημαίνει ότι οι σχετικές εργασίες, συνολικής δαπάνης 42.275,00 ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο κ.Σκοτινιώτης επανέλαβε ότι επιδίωξη της Δημοτικής είναι, με την υλοποίηση και του έργου αυτού, να αναδειχθεί η Ευαγγελίστρια σε «τοπόσημο» της περιοχής και να αναβαθμιστεί συνολικά η κεντρική πλατεία της, που αποτελεί ιστορικό στοιχείο της ταυτότητας της Νέας Ιωνίας και του προσφυγικού κόσμου της.
Μετά την τοποθέτηση του νέου φωτισμού, ο Ι.Ν. της Ευαγγελίστριας θα φωτίζεται με τέτοιο τρόπο ώστε, να τονίζεται και να δεσπόζει η αρχιτεκτονική του κατά τις νυκτερινές ώρες. Σύμφωνα με τη μελέτη, η εκκλησία θα φωτιστεί σ’ όλες τις εξωτερικές πλευρές της. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να μειωθεί αντίστοιχα η ένταση του φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο της Εκκλησίας, τόσο της πλατείας όσο του περιμετρικού. Για τον λόγο αυτό έχει προβλεφθεί να γίνει αντικατάσταση των λαμπτήρων στα υπάρχοντα φωτιστικά με λάμπες χαμηλότερης ισχύος σε Watt, όπως επίσης και οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση χρειασθεί για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Τα φώτα θα ανάβουν και θα σβήνουν με χρονοδιακόπτη ή φωτοκύτταρο.
Το βασικό πλεονέκτημα του νέου φωτισμού, πέρα από την εντυπωσιακή απόδοση φωτός τη νύχτα, είναι ότι την ημέρα δεν θα φαίνονται φωτιστικά σώματα και καλώδια. Το κόστος κατανάλωσης θα είναι πολύ μικρό, διότι θα χρησιμοποιηθούν φωτιστικά καινούριας τεχνολογίας, τα οποία είναι απόλυτα φιλικά με το περιβάλλον, έχουν την επιθυμητή απόδοση φωτός αλλά και πολύ μικρή κατανάλωση, ενώ οι λάμπες τους έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής (περίπου 50.000 ώρες λειτουργίας).
Να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στο κτίριο και δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στη λειτουργία της Εκκλησίας. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός προθεσμίας ενός μηνός από την υπογραφή της σύμβασης.

Κιγκλιδώματα στις όχθες του Αναύρου
Εξάλλου, υπογράφηκε επίσης σήμερα η σύμβαση για την τοποθέτηση των αποξηλωμένων κιγκλιδωμάτων από τον Κραυσίδωνα στο χείμαρρο του Αναύρου, συνολικής δαπάνης 29.000,00 ευρώ. Τα κιγκλιδώματα είχαν αποξηλωθεί από τις όχθες του Κραυσίνδωνα κατά την εκτέλεση του έργου αντιπλημμυρικής θωράκισης του χειμάρρου το οποίο εκτέλεσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Είχε ζητηθεί τότε από το Δήμο Βόλου να διαφυλαχθούν έως ότου αξιοποιηθούν με τον καταλληλότερο τρόπο, με την ταυτόχρονη εξοικονόμηση μιας επιπλέον δαπάνης.
Οι εργασίες τοποθέτησης θα γίνουν κατά μήκος του χειμάρρου του Αναύρου και συγκεκριμένα στην οδό Φιλιππίδη σε διάφορα τμήματα της, όπου υπάρχουν υψομετρικές διαφορές και επικίνδυνα σημεία γι’ αυτό και έχουν επιλεγεί. Με τη συγκεκριμένη τοποθέτηση λαμβάνονται επιπλέον μέτρα προφύλαξης και γίνεται προσπάθεια ελαχιστοποίησης του κινδύνου διέλευσης. Οι εργασίες προβλέπεται να διαρκέσουν τέσσερις μήνες από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο

Δεν υπάρχουν σχόλια: