Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Χρηματοδότηση από το ΥΠΕΚΑ διεκδικεί ο Δήμος Βόλου για την υλοποίηση σχεδίων αντιθορυβικής δράσης

Στην έμπρακτη υποστήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για την εφαρμογή της μελέτης περιβαλλοντικού θορύβου που σύντομα ολοκληρώνεται, ευελπιστεί ο Δήμος Βόλου, όπως τονίζει ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτινιώτης σε έγγραφο του προς τα στελέχη των αρμόδιων Διευθύνσεων του ΥΠΕΚΑ. Στο μεταξύ, σε επικοινωνία που είχε με το Υπουργείο ο κ.Σκοτινιώτης ενημερώθηκε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία των ενστάσεων για το έργο της εργολαβίας – «σκούπα» του Περιφερειακού και εντός των ημερών αναμένεται να αποσταλεί η σύμβαση στο Ελεγκτικό Συνέδριο  για τον απαραίτητο προσυμβατικό έλεγχο.
Όπως είναι γνωστό, με την εργολαβία – «σκούπα», προϋπολογισμού 6,8 εκατομμυρίων ευρώ, αντιμετωπίζονται οι σοβαρότατες ελλείψεις του τμήματος Α/Κ Λαρίσης-Γορίτσα, μεταξύ των οποίων και η απουσία ηχοπετασμάτων για την αντιθορυβική προστασία των περιοίκων. Επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής Βόλου είναι να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης ώστε να διεκδικήσει χρηματοδότηση για την υλοποίηση στοχευμένων παρεμβάσεων ηχοπροστασίας στον Περιφερειακό. 
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Βόλου ευρεία σύσκεψη όπου παρουσιάστηκαν, στον κ.Σκοτινιώτη και τα στελέχη Δήμου, τα πρώτα αποτελέσματα της Στρατηγικής Χαρτογράφησης του περιβαλλοντικού θορύβου και τα προτεινόμενα Σχέδια Δράσης στο πλαίσιο της «Μελέτης Αξιολόγησης Περιβαλλοντικού Θορύβου στο πλαίσιο εφαρμογής της οδηγίας 2002/49/ΕΚ στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου», που εκπονήθηκε από την ανάδοχο εταιρεία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η παρουσίαση έγινε από στελέχη της ομάδας μελέτης, με επιστημονικό εκπρόσωπο τον Επίκουρο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Κων/νο Βογιατζή, ενώ από το ΥΠΕΚΑ παραβρέθηκε ο Επιβλέπων Μηχανικός της μελέτης Δρ. Β. Δαλαμάγκας, Ακουστικός - Επιθεωρητής Περιβάλλοντος.
Ο κ.Σκοτινιώτης τονίζει στο έγγραφό του ότι ο Δήμος Βόλου εκτιμά ιδιαίτερα τη σημαντική πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ και υπογραμμίζει ότι η ενέργεια αυτή εντάσσεται πλήρως στο στόχο της Δημοτικής Αρχής για «Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση» του αστικού περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Βόλου δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προώθηση των τελικών διερευνήσεων της αποτελεσματικότητας των προτεινόμενων Σχεδίων Δράσης στις τέσσερεις υποπεριοχές του ΠΣ Βόλου, με ιδιαίτερη έμφαση :
(α)στην αντιθορυβική προστασία των περιοίκων από τη λειτουργία της Περιφερειακής Οδού, με την άμεση εφαρμογή των αντιθορυβικών πετασμάτων που θα αξιολογηθούν από τα Σχέδια Δράσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι  έχει ήδη δρομολογηθεί η αποπεράτωση του έργου, καθώς και
(β)την κυκλοφοριακή αναβάθμιση της εισόδου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος με την εφαρμογή των προτεινόμενων ΙΚ και πεζοδρομήσεων που θα αξιολογήσει, σε επίπεδο ακουστικού περιβάλλοντος, η ανωτέρω μελέτη στην επόμενη τελική φάση της».
«ο Δήμος Βόλου εκτιμά, συνεπώς, ότι τα προτεινόμενα σχέδια αντιθορυβικής δράσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ευελπιστεί ότι το ΥΠΕΚΑ, με την ολοκλήρωση της μελέτης, θα προχωρήσει στην έμπρακτη υποστήριξη του Δήμου για την άμεση εφαρμογή τους», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος, και προσθέτει ότι είναι αναγκαίο με την ολοκλήρωση της μελέτης να διοργανωθεί από το Δήμο και το ΥΠΕΚΑ σχετική παρουσίαση των τελικών αποτελεσμάτων στους αρμόδιους φορείς της πόλης.
Το έγγραφο απευθύνεται στην ΕΥΕΠ-Γενική Επιθεώρηση του ΥΠΕΚΑ και τον επιβλέποντα μηχανικό Β.Δαλαμάγκα, στη Διεύθυνση ΕΑΡΘ-Τμήμα Θορύβου και συγκεκριμένα στον Διευθυντή κ.Μανάλη και τον αναπληρωτή επιβλέποντα, Προϊστάμενο του Τμήματος Καταπολέμησης Θορύβου της Δ/ΕΑΡΘ Ν.Καραμέρο, ενώ κοινοποιείται επίσης στη ΣΣΕ&Περιβάλλον Α.Ε. και την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας – Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Ακουστικής Συγκοινωνιακών Έργων, Επ.Καθηγητή Κ.Βογιατζή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: